Délmagyar logó

2018. 08. 14. kedd - Marcell 22°C | 33°C Még több cikk.

Fizetésekben kettészakadt az ország: az autóipar húzza az átlagjövedelmet

Fizetésekben kettészakadt az ország: az autóipar húzza az átlagjövedelmetSzegeden és Győrben is van üzeme az Elcometalnak - az utóbbiban magasabbak a fizetések, másképp nem találnak munkást. Fotó: Frank Yvette
Szeged - Többet keresnek azokban a megyékben, ahol megvetette lábát a járműipar, és termelnek az alkatrész-beszállítók is. Óriási a különbség a nettó fizetések között - Csongrád megye a középmezőnyben van.
Top 10 luxusjárás

A Pénzcentrum szerint a magyarországi luxustelepüléseken 2-2,5-szer magasabb a jövedelem, mint a leszakadtabb járásokban. A 10-es összeállítás „legszegényebbje" Szentendre, ahol az egy lakosra eső nettó jövedelem egy évben 1 millió 6 ezer forint, egy adófizetőre pedig 2 millió 249 ezer jut. Ennél több van Pakson és Gödöllőn, majd emelkedő sorrendben jön Székesfehérvár, Érd, Mór, Pilisvörösvár, Győr, Dunakeszi. A leggazdagabb járás Budakeszi, ahol 1 millió 192 ezer forint jut egy főre és 2 millió 645 ezer egy adózóra.
– Minimum 15 százalékkal több bért, illetve járulékot kell fizetnem a győri telephelyünkön, mint a szegedin, különben nem találok munkást – mondja Horváth- Czakó István, a több száz féle csavart, kötőelemet és alkatrészt gyártó Elcometal Kft. ügyvezető igazgatója.

A két megyeszékhelyen is működő családi vállalkozásnak még inkább a zsebébe kell nyúlnia, ha hiányszakmákban keres alkalmazottakat. – Az még plusz 15 százalék a szegedi bérszínvonalhoz képest, Ausztria közelsége miatt így is nehéz megtalálni a megfelelő képzettségű embert – mondja.
 
Horváth- Czakó István a szegedi üzemben.

Nem a fővárosban keresnek a legtöbbet az alkalmazásban álló fizikai munkások, hanem a legfejlettebb vidéki körzetben: Győr-Moson-Sopron megyében. A Kisalföldön az úgynevezett kékgallérosok havi nettó átlagkeresete az idei első fél évben 167,3 ezer forint volt, miközben a fővárosi sorstársak kevesebbet vittek haza – derül ki a KSH legfrissebb, napokban közzétett adataiból. A másik véglet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ott a kétkezi dolgozóknak 100,8 ezer forinttal kellett beérniük havonta.

A szellemi foglalkozásúak nettója Budapesten majd dupla annyi, mint a fizikaiaké, 299,7 ezer forint, a fehérgallérosok azonban máshol ennyivel nem keresnek jobban. Nem meglepő, hogy a dobogón itt is Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom szerepel, és az utolsó itt is Szabolcs Szatmár-Bereg megye, de Zalában, Nógrádban és Békésben sem sokkal jobb a helyzet.

A fővárosi magasabb átlagjövedelem nem szorul magyarázatra, a megyei éllovasok a magasabb ipari termelésnek köszönhetik a jobb béreket, ezen belül az autó- és a beszállítói ipar az, ami megnyomja a pénzt. Lényegében csak azok a térségek teljesítenek jól, ahol jelen van valamely járműgyártó társaság vagy nagyobb beszállító. Ennek megfelelően Győr-Moson-Sopronban és Komárom-Esztergomban négymillió forint körül, Vas és Fejér megyében pedig hárommillió forint körül alakult évente az egy főre jutó ipari termelés.

Érdekesen alakulnak a számok szűkebb régiónkban, a szegényebb szomszéd Békés megye csak Szabolcsot tudja megelőzni az átlagkeresetben. Csongrád viszonylag fej fej mellett van Bács-Kiskun megyével, utóbbiban azonban mind a fizikai, mind a szellemi munkások nettója magasabb, mint nálunk. Köszönhetően egyebek között a Mercedes-gyárnak és a köréje telepedett beszállítóknak.
Csikós Gábor: Nem mehet el mindenki. Fotók: Frank Yvette
Csikós Gábor: Nem mehet el mindenki. Fotók: Frank Yvette

– Valószínű, hogy a főváros közelében, vagy az észak-nyugati megyékben többet kereshetnék, de engem sok minden ideköt – mondja a járművek javításával és vizsgáztatásával foglalkozó Ikesz Autó szerelője, Csikós Gábor. Hozzáteszi, hogy a magyar ember amúgy is nehezen mozdul, és ha mégis, akkor nem biztos, hogy megáll a határnál.
Bruttó 520 ezer a borsodi óvónőnek

Óvónőt keresnek Tornanádaskára, a polgármester Facebook-posztja szerint 350–520 ezer forint közötti bruttó fizetést is kaphat, aki vállalja, akár pályakezdőként is. Az elérhető nettó 230–350 ezer forint kicsapta a biztosítékot az interneten – a tapasztaltabb mérnökök keresnek ennyit. A pedagógus-szakszervezet szerint az óvónőhiány miatt csábítanak ekkora pénzzel dolgozót a 70 gyerekes óvodába.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint kedden

Az euró 310,70 forintra gyengült fél hétre a kora reggeli 312,02 forintról. Tovább olvasom