Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Ha drágul a cafeteria, kevesebb jut

Csongrád megye - Matolcsy György szerdán bejelentette: a béren kívül juttatásoknál, a cafeteriánál az egészségügyi hozzájárulás (eho) kulcsa 10 százalékról 27 százalékra nő. Elenyésző különbség lesz a munkabér és a kedvezőbb béren kívüli juttatások között.
Mit jelent a cafeteria további megadóztatása? – kérdeztük egy adószakértőtől. – Eddig 100 forint béren kívüli jövedelem – például az Erzsébet-utalvány – juttatása 131 forintjába került a munkáltatónak, jövőre ugyanezért 151 forintot kell kiadnia – válaszolta. Ha ugyanezt nem cafeteriában, hanem bérként adják, a 100 forint 196 forintba kerül.
„Erzsébetben" a következő az ábra: az 5000 forintos utalvány 2012-ben a munkáltatónak 6547 forintjába került, 2013-tól azonban már 7559-et kell kiadnia. Ha ugyanezt az 5000-et munkabérben kapná kézhez a dolgozó, akkor a cég 9809 forintot adna ki a rá eső közterhekkel együtt (a különbség már csak 2250 forint). Elvben a cégeknek még így is megérné fenntartani a cafeteriát, a kérdés az, milyen adminisztrációs terheket jelent a rendszer.

A Vármegye étteremben a vendégek kétharmada valamilyen jeggyel, utalvánnyal fizet. Fotó: Karnok Csaba
A Vármegye étteremben a vendégek kétharmada valamilyen jeggyel, utalvánnyal fizet. Fotó: Karnok Csaba


Vannak olyan vállalkozások, amelyek miatt már tavaly – amikor 119-ről még csak 131 forintra emelkedett 100 forintnyi cafeteria összköltsége – úgy döntöttek, hogy megszüntetik a béren kívüli javadalmazást. Az egyik forgatókönyv most is ez lehet az adószakértő szerint. A másik, hogy az adónövekedést nem vállalják át, s így kevesebb cafeteriát adnak a dolgozóknak.

0-ról 51-re kúszott

A cafeteria hosszú ideig adómentes bérjellegű juttatásként funkcionált, felhasználása sokoldalú volt. Az úgynevezett hideg étkezési utalványokkal például akár tartós fogyasztási cikkeket is lehetett vásárolni. 2010-től már 25 százalékos szja terhelte a rendszert, amit 2011-től 19 százalékra szállítottak le azzal az érvvel, hogy olyan szolgáltatásokat lehet megvásárolni ezen keresztül (például a SZÉP-kártyával), ami a munkahelyteremtést szolgálhatja. Majd 2012. január 1-jétől a cafeteria adóterhe felkúszott 31 százalékra, most pedig már 51 százalék a terv.

Egy neve elhallgatását kérő cégvezető úgy nyilatkozott: 2013-ban kényszerpályára állítják a munkáltatókat, hiszen lebegtetik a minimálbér megemelését is. A cégek nem lesznek abban a helyzetben, hogy egyrészt magasabb bért adjanak, másrészt még a cafeteriarendszerüket is fenntartsák. Mások szerint nem lehet általánosítani, minden attól függ, milyen helyzetben van az adott cég. Az, amelyik veszteséges, vagy éppen csak a nulla eredmény felett produkál, nem fog cafeteriát adni.

– Minden dolgozónk meleg ebédet kap, ezt az egy béren kívüli juttatást tudjuk nyújtani – mondta Horváth Czakó István, az Elcometal Kft. ügyvezető igazgatója. – Tudni kell, hogy ez nekünk még egyszer ugyanennyibe kerül: 22 munkanapra nem lehetne ekkora összegből ételt rendelni, plusz kifizetjük a rárakódó terheket. Nehéz lesz kigazdálkodni, ha újabb adóval sújtják.

– Üres hassal nem megy az ember nyaralni és wellnesszezni – ezt egy átlagos keresetű férfi mondta, akinek a cége bizonyos összeghatárig feltöltené SZÉP-kártyájának szállásra, rekreációra fordítható keretét. – Nekem az a fő szempont, hogy minden hónapban kifizessem a csekkeket, nem az, hogy hová menjek hosszú hétvégére. Ezért nem tudom kihasználni a kedvezményeket.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. gavallér 2012. október 20. 12:14
  „Csak egyszer mondaná már ki valamelyik """ közgazdász" amiből itt rengeteg van , hogy az összes
  jegy / ebédjegy , benzinjegy, üdülési csekk stb / mai divattal Cafeeteria szemfényvesztés.
  Az összeset meg kell szüntetni , nem kell it imf -re meg brüsszelre hivatkozni.”
 • 21. Normann_Backs 2012. október 20. 10:45
  „19. Még mindig inkább ezek uralkodjanak (jobb) az ország fölött mint a mocskos baloldal, akik miatt jelenleg is szívjuk a púpot! :-/”
 • 20. kisrono 2012. október 20. 10:07
  „Gyerekek!Nem is a hír a legszomorúbb,hanem hogy még mindig vannak ilyen Torontálok,akik mantrázzák a vezíír szavait!Addig ne is reménykedjünk semmi jóra,még a csirájára sem,amíg ilyenek is vannak az országban...éhendöglünk,de akkor is imádjuk a Vikit!
  Sztem a világ diktátorait megeszi a sárga irigység!A szír elnök is úgy imádkozik,hogy bárcsak nekem is olyan népem lenne,mint a magyarok!"Ó drága Allah!Miért jutott nekem öntudatos,bátor nép?Miért nem uralkodhatok olyan birkák fölött,mint a Fidesz-haverjaim?"”
 • 19. aquila0126 2012. október 19. 17:04
  „De rohadt sokba kerül nekem ez a rabló banda. Nézzétek meg se egy sztrájk, se egy tüntetés semmi. A támogatottságuk még mindig nagy. Ha most lenne egy választás még mindig ők győznének. Az ellenzék ezer felé húz, ez a banda meg csak nyúz. A görögök kimennek az utcára, mi meg, itt hőbörgünk a gép előtt, érdemlünk jobbat???”
 • 18. Léni 2012. október 19. 16:41
  „Torontál!
  Most olyan időt élünk, hogy nem lehet osztogatni? Emlékezz csak vissza, hogy mikor olyan időket
  éltünk, hogy nem lehetett osztogatni, sőt , el kellett bizonyos plusz juttatásokat venni, mekkora
  hanggal ordított a Fidesz! Szerinte mindenre volt pénz, csak jól kell gazdálkodni !
  Most akkor mi van? Csak nincs mindenre pénz /a stadionok és a méregdrága önfényezésre
  fordított, a fölösleges átnevezések és még sorolhatnám a feneketlen kútba dobált százmilliókat kivételével/ ?
  Talán rosszul csinálnak valamit? Orbán szerint a bankok már úgy sem adnak hitelt, tehát lehet őket
  tovább préselni! Miért is nem adnak a bankok hitelt?
  Ráadásul a bankok, a szolgáltatók /loo m / 5oo.-Ft vezetékdíjat/ és minden sarcot ráterhelnek azokra
  az emberekre, akik az emelkedő élelmiszerárakkal is egyre nehezebben boldogulnak!
  Ennek ellenére a "papagájkórus " szemrebbenés nélkül az arcunkba hazudik.”
 • 17. donkorda 2012. október 19. 16:26
  „Nem értitek? Nem a zemberek fizetik meg! Megmondta Gyuri vagy megmondta?”
 • 16. X_Y 2012. október 19. 13:52
  „9. Torontál 2012.10.19. 10:23
  "Remélem az Únió is most már elégedett..."

  Téged sem az eszedért fognak elrabolni...

  "Azt remélem senki sem gondolja, hogy van olyan kormány aki a saját népét feleslegesen sanyargatja."

  Nem gondoljuk: tudjuk. Akik Magyarisztánban élnek azok meg is tapasztalják..”
 • 15. grafika88 2012. október 19. 12:21
  „Tavaj még 18 000.- ért kaptunk, idén 1 félévben : 5000.- utánna : SEMMIT !
  " a böskeutalvány"t is csak a legdrágább boltokban lehet beváltani. Most már nem járunk se a COOPba, se a Reálba, se a Tescoba .
  Penny-Lidl még elfogadható árakon dolgozik.”
 • 14. Pippen 2012. október 19. 12:08
  „Október 23.-a előtt azért ez merész!”
 • 13. iii888 2012. október 19. 11:56
  „Rohadjon meg mindegyik fent.munkahelyteremtés meg a duma.hazudnak egytől egyig!100ezer bér után fizetek ezeknek a tetűknek 150ezret még!rabló banda!!!!!!!!!!”
 • 12. NP1 2012. október 19. 11:10
  „Torontál 2012.10.19. 10:23

  "Remélem az Únió is most már elégedett..." - komolyan benyalod ezt az" ÚNIÓ erőltette ránk" c. gagyi dumát?
  A debreceni cégvezetők százmillás jövedelmét is ők erőltették, a 200 milliós újsághirdetéseket is, Lézer Jani audiját is???
  "Most az a világ van , hogy nem lehet osztogatni." - most a stadionépítések, a KÖZGÉP százmilliárdok, TEK tízmilliárdok az egy kulcsos adó világa van.... köszönjük!”
 • 11. alfa258 2012. október 19. 11:07
  „Óriási baj az, hogy akik az 1 kulcsos adó előnyeit leginkább élvezik, itt elsősorban a dunaparti házban tetvészkedőkre gondolok, soha nem végeztek értékteremtő munkát! Persze rajtuk kívül is vannak jó páran! Akik megtermelték az anyagi javakat, azokat nyúzzák míg azok bele nem pusztulnak! Ne jöjjön most senki a komcsizással, az emút nyócévvel, mert komcsi épp elég ül a narancsbandában!”
 • 10. macs 2012. október 19. 10:56
  „9. Torontál,
  kérlek gondold át, az 1 kulcsos adó a jelen helyzetben közel 500 milliárdot vesz ki a költségvetésből, 2013-ban a szuperbruttó kivezetése miatt újabb milliárdok fognak kiesni. Szerinted ezeket a lyukakat miből lehet pótolni? A kormány nem titkolt szándéka a felső középosztály erősítése. Szerinted a nekik adott plusznak mi a forrása, hiszen az egyik csoport helyzetének javítása csak a másik helyzetének rontásával lehetséges? Vagy tévedek?”
 • 9. Torontál 2012. október 19. 10:23
  „Remélem az Únió is most már elégedett...
  Azt remélem senki sem gondolja, hogy van olyan kormány aki a saját népét feleslegesen sanyargatja.
  Mind szeretne hatalmon maradni és ehhez nem a megszorításokon keresztül visz az út.
  Most az a világ van , hogy nem lehet osztogatni.
  AZ ADÓSNAK KUSS VAN!!Ezt kell megszokni vagy megszökni.”
 • 8. roxper 2012. október 19. 09:58
  „Gyakorlatilag nem lesz cafeteria. Azok a cégek, akik alacsony képzettségű embereket foglalkoztatnak, illetve az ország keleti régiójában működnek a minimálbér emelés már magában megfekteti és nem lesz lehetőségük a kötelező "emelés" mellé még egyéb juttatást is adni. Ezzel megint a kicsi ember szív és megint a belső fogyasztás csökken, no comment!”
 • 7. avaget 2012. október 19. 09:46
  „hogy is van ez??? a kormány mindig minden formában megadóztathatja kizsigerelheti az őt eltartó népet dolgozókat fordítva viszont ez lehetetlennek tűnik!! nem ugyvan hogy a főnök diktál?? mert ugye a főnök a dolgozó nép akinek a munkájából és adójából el vannak tartva a miniszterek (közszölgák) ! Namármost tényleg nincsen egy fasza gyerek sem azok között akik meg vannak bízva 4 évre egy feladat ellátásával hogy lemondjon a járandósága feléről a köz érdekében??? Én pl ha mondjuk 400.000 ft ot keresnék simán feldobnám a felét mert a maradékból is megtudnám oldani a lakhatást és az alap dolgokat , és jutna egy kis luxusra is persze mértékkel! Lehet a látásmódom fura de én azt látom hogy mértéktelen luxus élvezetükkel sajnos fals képet kapnak a politikusaink akik ennek hatására képtelenek reális és életképes döntéseket hozni !!! ez óriási hiba !! Ráadásul agyam eldobom hogy ők szabják meg hogy mennyi a saját fizetésük !!! ez arcátlan és elfogult hatalmi rendszer ami deformálódott és a szerepek felcserélődtek ! azt hszem a munkahelyemen kezdeményeznem kell hogy a munkatársakkal fogjunk össze és szavazzuk meg mennyiért vállaljuk a munkát ! mert amennyit adnak az aránytalanul kevés ahoz képest hogy , ha hibázok engem kirugnak de ha a politikus hibázik azt nem lehet kirúgni csak ha a sógór koma jóbarát miniszter haverjával megeggyeznek egy jó zsiros végkielégítésben!! ilyen világot akartunk építeni a második világháború után ??? mert én kételkedem !”
 • 6. Neverhood 2012. október 19. 09:37
  „Ez szánalmas emberek ami itt ebben az országban folyik. Aki teheti menjen minél messzebb innen. A szegényebb még szegényebb a gazdag még gazdagabb. Remélem megbukik ez a kormány. Kár hogy nem idén lesz kormányváltás. A cafetériát megadóztatni a legnagyobb szemétség amit elkövethetnek. Eddig legalább a munkáltató tudott valahogy segíteni az embereknek de ezután majd így se fognak tudni mert még többe kerül.

  Külön gratulálok aki elhitte azt amit ez a diktátor hitegetett veletek, és rászavazott. Kíváncsi vagyok mikor jön a következő Matolcsy csomag ami után megint mondják majd a hívek hogy á ezt nem fogjuk érezni és ettől csak jobb lesz az országnak. De mindegy.

  Neverhood”
 • 5. Vatanen 2012. október 19. 09:36
  „Nálunk tavaly megszüntették, úgyhogy tökmind1 :)”
 • 4. Moon 2012. október 19. 09:02
  „Szemép népnyúzó kormány!
  Idióta miniszterek. még idiótább ötleteivel!”
 • 3. Egyolvasó 2012. október 19. 08:53
  „Mi az a Cafeteria??”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb autópálya-matrica, több bevétel

Az idei első 9 hónapban 11 millió e-matricát vásároltak az autópálya-használók - írta a Napi… Tovább olvasom