Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

K&H: egyre csökken a cafeteriát nyújtó vállalkozások aránya

Nagymértékben csökkentett azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek béren kívüli juttatást nyújtanak alkalmazottaiknak.
A cafeteria-rendszer átalakítása nagymértékben csökkentette azoknak a vállalkozásoknak az arányát, amelyek béren kívüli juttatást nyújtanak alkalmazottaiknak - állapítja meg a K&H Bank a kis- és középvállalkozások (kkv) vezetőinek nyilatkozatai alapján készült felmérésében.

Ezzel együtt a vállalkozások többsége továbbra is beépíti ezeket a juttatási rendszerébe. Az elmúlt években már megszokott étkezési, valamint közlekedési hozzájárulás mellett a gyakorlatban idén debütáló Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) jelenleg a harmadik leggyakrabban juttatandó cafeteria elem a kkv-k körében - idézik a felmérés eredményeit összefoglaló, csütörtöki közleményben Németh Lászlót, a bank kkv marketing főosztályának vezetőjét.

A 700 hazai kisvállalkozás vezetőjének megkérdezésével végzett negyedéves kutatás azt mutatja, hogy az idén életbe lépő cafeteria szabályozások érzékenyen érintik a vállalkozások által nyújtott béren kívüli juttatásokat: mintegy 10 százalékponttal, 53 százalékra csökkent azoknak a cégeknek az aránya, amelyek a jelenleg alkalmazható béren kívüli juttatások valamelyik formáját nyújtani kívánják dolgozóiknak.

A közlemény szerint ez az elmúlt évek gyakorlata szempontjából az eddigi legalacsonyabb érték. Az étkezési hozzájárulás továbbra is őrzi elsőségét a leggyakrabban juttatandó cafeteria elemek sorában, hiszen a vállalkozások 36 százaléka számol vele. A közlekedési hozzájárulást, mint a második leggyakrabban alkalmazni kívánt béren kívüli juttatást a kkv-k negyede tervezi nyújtani dolgozóinak az idén.

Az egyre ismertebb és keresettebb SZÉP-kártyát a decemberi felmérés során már a harmadik leggyakoribb juttatási formaként jelölték meg a vállalkozások. Minden 10. kkv számol vele 2012-ben.

A K&H-nál eddig mintegy hétezer vállalkozás jelezte igényét a K&H SZÉP-kártya programban való részvételre. A bank az elmúlt hónapban csaknem háromezer elfogadóhellyel kezdte meg az együttműködést, a szerződések megkötését. A közlemény szerint a következő hónapokban az elfogadóhelyek számának további jelentős növekedése várható, így ez a szám több ezerre nőhet.

A kkv vezetők közlései alapján az is látható, hogy a cégmérettel párhuzamosan nő a béren kívüli juttatásokat nyújtó vállalkozások aránya. Míg a mikrovállalkozások kevesebb, mint fele, 48 százaléka alkalmazza a cafeteria elemeket, addig a kisvállalkozásoknál, 58, a középvállalkozásoknál pedig 64 százalék ez az arány.

Főként a nagyobb cégek sajátossága az egészségpénztári, illetve az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés. A mikro-, és kisvállalkozásoknál kevésbé alkalmazott két juttatási forma a középvállalkozások körében meglehetősen népszerű, az egészségpénztári befizetést a középvállalkozások 20 százaléka, a nyugdíjpénztári kiegészítést pedig 17 százalékuk tervez nyújtani az alkalmazottaknak - áll az összegzésben.

Olvasóink írták

 • 8. racionalitás? 2012. január 26. 16:53
  „az én főnököm persze nem ad semmmit...zsugori egy fickó4”
 • 7. Vatanen 2012. január 26. 14:43
  „nálunk nincs probléma, a havi 30ezer kafát egy az egyben eltörölték :)”
 • 6. mivaan? 2012. január 26. 13:38
  „bocs. oldalt miért van 2szer a tőzsde-árf.?”
 • 5. aquila0126 2012. január 26. 12:43
  „A Bözske még hagyján de mit csináljanak azok akiknek Szép van? Az országban jó ha hárman elfogadják.”
 • 4. Zka 2012. január 26. 12:19
  „2: hú, ha 18 ezer forintnyi Erzsit kapsz havonta akkor mondd el, hol dolgozol, mert havi 5-öt lehet adni :) A maradékot meg csupa olyan dologra ami még jobban meg van kötve. Ráadásul már több rajta az adó, mint a szokásos szürke foglalkoztatáson (minimál+kézbe lóvé), így persze a kutyának nem kell, aki meg kap az alig tudja felhasználni értelmesen, mert hogy nem lehet.”
 • 3. Larsson 2012. január 26. 12:08
  „1. Főleg azok a cégek alkalmazták ezt, akiknek most kötelező megemelni a bruttó béreket, hogy legalább ne csökkenjen a dolgozók nettó bére!
  2. Idén jóval kevesebb kajacsekk adható, mint eddig és majdnem dupla adóval kell számolni...

  Még csodálkozunk???
  És megint kiszívott ezzel, nem tán azok, akik 1 éve az egykulcsossal, idén még az adójóváírás eltörlésével?”
 • 2. Qllancs 2012. január 26. 11:31
  „Majd kíváncsi leszek, febr.ban kifizetett bérhez --adják-e a 18 ezer ft. ma még SEHOL se beváltható " bözske " utalványt ????
  Mert mi pl. ezt a túlóra helyett kaptuk. most ez csak 5 ezer lehet--és akkor buktunk - 13 ezret ???????”
 • 1. booo 2012. január 26. 11:28
  „"egyre ismertebb és keresettebb SZÉP-kártyát" - Naná, mert nincs más.
  "Az étkezési hozzájárulás továbbra is őrzi elsőségét" - Persze mert az embereknek enni is kell! Viszont csúnya dolog volt elvenni a havi max 16eFt-os hideg étkezésit és helyette 5eFt-ot adni! Mint ahogy próbálom követni a híreket, ezt az étkezésit is egyenlőre csak a kisboltokban lehet beváltani, ahol amúgy is jó pár százalékkal magasabbak az árak mint egy hipermarketben.
  Üdülni, welneszezni viszont lehet menni és az önkéntes nyugdíjpénztárakba befizetni.

  Véleményem szerint az idei cafeteria lehetőségek csapni valók, nem is csodálkozok azon hogy a munkáltatók 53%-a adja csak. Az előző években nagyon jó volt az elosztás, a lehetőségek, ez most valahogy gyökeresen megfordult.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Immár Kína a világ legnagyobb szén importőre

Most már Kína a világ legnagyobb szén importőre, miután megelőzte Japánt a vámhivatalok közlése… Tovább olvasom