Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Küzdelem az egy százalékokért

Csongrád megye – Hogyan igyekeznek elnyerni a személyi jövedelemadóból származó egyszázalékos felajánlásokat a különböző non-profit szervezetek, alapítványok? Erről kérdeztünk három eltérő profilú szervezetet.

– A legnagyobb kampányunk, hogy egész évben dolgozunk – mondja Farkas Gabriella, a Tappancs Állatvédő Alapítvány elnöke. – Aki látja, hogy mennyi munka van a menhelyen, és mennyire igyekszünk jó környezetet biztosítani a kutyáknak, az biztosan támogatásra érdemesnek találja az alapítványt. Költségvetésünk 80 százalékát az egyszázalékos felajánlások teszik ki. Évente 500 kutyát fogadunk be, a menhely fenntartása, az oltások és a mikrochipek jelentős összeget jelentenek – teszi hozzá az elnök. A Tappancs éves bevételének két-három százalékát tudja „reklámra" fordítani.

Kiknek adományozhatunk?

Tíz adózóból mindössze négy rendelkezik Magyarországon a befizetett személyi jövedelemadója egy százalékának nonprofit szervezetek felé történő felajánlásáról. A pénznek azonban bőven van helye. Az adó egy-egy százalékát május 20-áig ajánlhatjuk fel egy nonprofit szervezet és egy egyház, vagy kiemelt költségvetési előirányzat javára.

Interneten közzétett kisfilmmel, szórólapokkal és plakátokkal toboroz támogatókat a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete. – A teljes bevételünknek nagyjából öt százalékát adja az adó egy százalékokból befolyt összeg, amelyet segédeszköz- és tanulmányi támogatásra, kulturális és szabadidős tevékenységekre, kirándulásokra és ajándékozásokra fordítunk. Tavaly közel százezer forint gyűlt össze – közli Vaskóné Kiss Éva elnök. Mint mondja, a televízióban nem tudják levetíttetni a kisfilmjüket, mert túl sokba kerülne.

A Talentum Alapítvány szegedi központjában nem elsődleges bevételi forrásként számítanak az egyszázalékos felajánlásokra. – Nagyszabású kampányunk nincs erre vonatkozóan, viszont az év elején tízezer kártyanaptárral próbáltuk népszerűsíteni a szervezetet – fogalmaz Nagy Máté, az önkéntes központ szakmai vezetője. Csongrád megyében 2006 óta foglalkoznak önkéntes programok szervezésével, valamint képzéseket tartanak önkéntesek és önkénteseket fogadó szervezetek felkészítésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BÉT: negatív nyitást várnak a tőzsdén

Negatív nyitást várnak hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett szakértők. Tovább olvasom