Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Még nem tudjuk, hány hónapig jár majd a munkanélküli segély

Szeged - Márciusban azt írtuk, az eddigi 9 hónap helyett csak 3 hónapig járna jövőre munkanélküli ellátás. A múlt héten újabb tervezet látott napvilágot: eszerint 6 hónapig lehetne álláskeresési járadékot kapni, és az átlagnál jobban keresők kevesebbet vinnének haza. Szerdán ez az elképzelés is szigorodott: győzött a 3 hónapos változat.
A parlament munkaügyi bizottsága szerdán elfogadta azt a módosító indítványt, amely 3 hónapra csökkentené a munkanélküli-segély fizetését. Ez felülírná az Országgyűlés előtt fekvő, Pintér Sándor-féle törvényjavaslatban szereplő 6 hónapot. Matolcsy Györgyáprilisban 3 hónapról beszélt, viszont akkor magasabb juttatást jelentett be. A most megszavazott 3 havi folyósítási idő azonban már a csökkentett összeggel számol: eddig ez a legszigorúbb változat.

Tiszta udvar, rendes ház

A Pintér-féle tervezet szerint megszűnne az álláskeresési segély: a jövőben csak azoknak járna, akik 5 éven belül nyugdíjba mennek. (Ezt az álláskeresési járadék lejárta után kaphatják a munkanélküliek.) A szociális támogatásokat is megvonhatják, ha a munkanélküli nem gondozza a lakókörnyezetét, vagy visszautasítja a felajánlott közmunkát.

Jelenleg 270 napig, 9 hónapig jár álláskeresési járadék a kirúgott dolgozóknak. Az ellátás ma sem bőkezű: az összeg plafonja a minimálbér, a 78 ezer forint 120 százaléka, vagyis 93 ezer 600 forint. A legkisebb átlagbér tehát, ami után az ellátást folyósítják, 78 ezer, a legnagyobb 93 ezer 600 forint. Ezen összegek 60 százalékát – szja-val, járulékokkal csökkentve – fizetik most ki 3 hónapig, majd 6 hónapig már csak a felét. Így nettó 33–66 ezer forintokból élnek az álláskeresők.

Az év első negyedévében megjelent Széll Kálmán-tervben úgy számoltak, hogy az álláskeresési járadékot csak 3 hónapig folyósítanák. Ezt írta felül a Pintér Sándor belügyminiszter nevével a múlt héten benyújtott újabb törvénycsomag, amelyben már 6 hónapig járna a „munkanélküli-segély". Hosszabb lenne a támogatási idő, de kevesebb pénzt adnának. A járadékot ugyan a korábbi bér 60 százalékában állapítanák meg továbbra is, de beléptetnének a rendszerbe egy szigorítást: a magasabb keresetűeknél nem a minimálbér 120 százaléka alapján számolnák ki a segélyt, hanem a plafont annak 100 százalékára csökkentenék. A magasabb átlagbért elért álláskeresők számára nagyobb mínuszokat jelent a Pintér-féle új rendszer, az alacsony keresetűek pedig „csak" a folyósítási idő csökkentését éreznék meg.

Abban a változatban tehát, amelyet szerdán megszavaztak a munkaügyi bizottságban, információink szerint megint a 3 havi járandóság szerepel, ráadásul a Pintér-tervből megismert kisebb összeggel, vagyis a minimálbér 100 százalékát vennék alapul.

Olvasóink írták

  • 1. zoltanszabo 2011. június 24. 14:20
    „Nagyon jó ! Mindenki csak 3 hónapig kapja ezt a kis pénzt --DE UTÁNNA az ÁLLAM KÖTELEZI MAGÁT, hogy MEGFELELŐ MUNKÁT KAPJON az a szegény nyomorult kis ember ! Vagy nem jól látom ???
    Kívánom minden politikusnak, állami vezetőnek, zsíros állásban lévő egyénnek :
    TUDJÁK MEG MILYEN ÉRZÉS MUNKANÉLKÜLINEK LENNI !!!!!!!A TEREMTŐ mindet súlytsa evvel az állapottal !Saját magukon tapasztalják meg milyen az : kilátástalanul élni, gyereket nevelni, éhezni, kilakoltatástól rettegni !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordot döntött a svájci frank - 226 forint

Miközben az euró 1,19-es svájci frank árfolyam alá gyengült, megdőlt a svájci frank árfolyamrekordja… Tovább olvasom