Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Megélni 22 ezer 800 forintból?

Szeged - Az álláskeresési járadékot 3 hónapig adják, ezt követően csak az FHT, vagyis a foglalkoztatást helyettesítő támogatás jár. Összege 22 ezer 800 forint. Ehhez különböző jogcímeken legfeljebb pár ezer forintot lehet pluszban begyűjteni, maximum 32 ezer 800 forint jöhet össze.
2011. szeptember 1-je óta legfeljebb 3 hónapig kap álláskeresési járadékot a munkanélküli, utána a mélyszegénység következik: az FHT, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, amelynek összege havonta 22 ezer 800 forint.

– Az ellenségemnek se kívánom, hogy éljen meg 22 ezer 800 forintból – mondta a 2 gyermekét egyedül nevelő Irén a szegedi szociális iroda folyosóján.

Irén a támogatásból nem tudna megélni, a takarításért és ápolásért cserében lakhat egy szegedi albérletben fiával. Fotó: Karnok Csaba
Irén a támogatásból nem tudna megélni, a takarításért és ápolásért cserében lakhat egy szegedi albérletben fiával. Fotó: Karnok Csaba


– Nem lehet belőle kijönni: lakáshitelem is van, a bank levonja a gyerektartásból és a családi pótlékból a törlesztőrészletet, és utána éldegélünk. Úgy, hogy amikor ki akarják kapcsolni az áramot, kifizetem valahogy a számlát – mondta el Irén.

Nem jár automatikusan

Aki FHT-s, annak a jogosultságát évente felülvizsgálják. 12 hónap alatt 30 nap munkaviszonyt kell produkálnia, különben ezt a kis pénzt is megvonják. Az FHT 90 napig szünetel, ha ennél rövidebb munkaviszonyt létesít az ellátott, vagy közfoglalkoztatásban vesz részt. A támogatás mellett lehet regisztrált önkéntes munkát vállalni, és lehet a NAV-nál bejelentett háztartási munkát végezni.

Irén cipőfelsőrész-készítő, de még takarítónak se kell sehol. Erzsébet tanár, 57 éves, Dömsödön tanított tavaly nyárig. Most ápolásért és takarításért cserébe él egy szegedi albérletben a nagyfiával. – Meg lehet-e élni a támogatásból? Költői kérdés – válaszolta –, hiszen még a pedagógusi fizetésből se lehet.

Novkov Veszelinka, a szegedi polgármesteri hivatal szociális irodájának vezetője elmondta: 2300-an kapnak a városban FHT-t. Tavaly szeptember óta az akkori 1400-ról kúszott fel a mai 2300-ra a szám. Hogy miért „csak" ennyien jelentkeztek be, hiszen tartósan tízezernél is többen lehetnek munka nélkül, arra nem tudott választ adni: a szociális iroda nem ismeri az ellátás nélküli munkanélküliek körét.

Az irodavezetőtől megtudtuk: a 22 ezer 800 forinton felül még lehet kérni különböző jogcímeken támogatást. Vannak rendszeres és vannak átmeneti segélyek. Rendszeresnek minősül a normatív lakásfenntartási támogatás, amelynek összegét annak függvényében állapítják meg, hány tagú a háztartás és mennyi az összjövedelem: minimum 2500, de 3800 forint is lehet havonta. Ha valaki szociális alapon bérel önkormányzati lakást, további 2500–3200 forint közötti lakbértámogatásban is részesülhet.

Az átmeneti segélyre – különösen gyógyszer- és rezsiköltség, hátralék kifizetésére, gyermeknevelési kiadásokra – évente legfeljebb összesen 35 ezer forint adható, természetesen nem havi rendszerességgel. Egy kérelemre átlagban 8500 forint átmeneti segélyt állapít meg a hivatal. Indokolni kell, hogy a család milyen szociális helyzetben van, és mihez kéri a támogatást. Ha feltételezzük, hogy valaki ki tudja használni a maximális összeget, akkor havi mintegy 3000 forinttal egészítheti ki az FHT-ját. Van még egy kedvezmény: az FHT-s 3020 forintért vásárolhat magának összvonalas bérletet.

Számoljunk! Ha a munkanélküli az FHT-n felül a lakhatási támogatás minimumát kapja, akkor 25 ezer 300-ból kell gazdálkodnia. Ha a maximális összeget ítélik meg neki, plusz szociális lakbérű lakása van, plusz kimeríti az átmeneti segélykeretét, akkor elér a csúcsra: lesz 32 ezer 800 forintja havonta.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. Antalmarianna 2013. január 29. 15:41
  „22.800-ft -ot kapok,önkormányzati lakásban,3,500 a lakásfentartásim ebből 3.100 a lagbérem a lakásért ami 1 szoba és konyha viz fürdöszoba nincsen.Átmeneti segély másfélmázsa fa amit saját pénzemen kell elhozatni! 3.500 lakásfentartási lakbér 3.100.Akkor mijen támogatást is kapokén?? 400FT-ot ebből még aszt a másfélmázsa fát sem tudom elhozatni! Akkor hogyis van ez egyik kezivel ad a másikal elveszi!”
 • 77. koil 2012. május 10. 16:41
  „65. Teljesen igazad van!!!
  Az én férjemnek ugyan nincs diplomája, de sose volt munka nélkül. Most márc. 31-vel megszünt a munkaviszonya. Most lassan május középen odáig "sikerült" eljutnunk, hogy kemény 14000ft-t fog 2 hónapig kapni. Van egy 9, és egy 4 éves gyerekünk... Kismillió helyen volt személyesen, interneten önéletrajz halmokat elküldött. Talán egy helyről kapott nemleges választ. A többi válaszra se méltatta. Sőt 36 évesen 2-3 helyen leidősözték!!! Na ki mit tud erre mondani! A végkifejlet az lett, hogy most fog a hétvégén utazni külföldre. Keres nekem is munkát, meg a gyerekeknek óvit, sulit...”
 • 76. Queenmargareth 2012. május 10. 13:54
  „64. kiralybiro 2012.05.09. 19:29
  valószínű, hogy a jólétű szocializmusban dolgoztál, mindenkinek kellett és mindenkinek volt.
  Most okoskodhatnál, ha valaki végre felvenne kapálni 435 ft-os órabérért.
  Ja és nem minden a diploma, mert nem mindegy, milyen diploma............több ezer magyartanárunk van, szociális munkás..hülye elnevezésű semmitmondó szakok.....
  Úgyhogy örülj, hogy Te nem az "ÚJ" korba születtél.”
 • 75. mackópajtás 2012. május 10. 13:27
  „44. Kraivan

  Igazat adok neked azzal kapcsolatban amit leírtál, de meg kell kérdeznem, ha úgy látod MO-on ilyen kilátástalan a helyzeted mért nem tanulsz nyelvet? És ez minden fiatalra igaz, akinek nincs még saját családja. Aki munkanélküli annak rengeteg ideje lenne nyelvet tanulni, az interneten rengeteg ingyenesen hozzáférhető anyag van hozzá. Én most napi 8 órában dolgozom és mellette tanulom a nyelvet. És miért? Mert bár most biztosnak tűnik az állásom és nem akarom otthagyni a céget ahol dolgozom, de ki tudja mi lesz pár év múlva? És ha becsődől a cég? Akkor elküldenek, de a szakmáim megmaradnak és mellé társul még az idegen nyel ismerete is és előttem a rengeteg lehetőség egy másik országban. Ha ebben az országban nem adottak a lehetőségek akkor miért maradjak itt?”
 • 74. ossian33 2012. május 10. 11:35
  „73. oklahoma 2012.05.10. 11:20
  Igy van, az automatizálás rengeteg kézierőt feleslegessé tesz. Tv-ben csak ámulok a Hogyan készült? meg hasonló sorozatok filmjein.
  Megszüntek a mg.nagyüzemek, tsz-ek, még egy kisfaluban is anno naponta 40-50 ember gyülekezett a tsz udvaron, és mentek ki a mezőre dolgozni, mikor mit kellett. A nagyobb gazdálkodók teljesen gépesítik a gazdaságot, a kicsik meg befulladnak. Nem kell már kapálni, gyümölcsöt szedni, stb. elvégzik a gépek.”
 • 73. oklahoma 2012. május 10. 11:20
  „Hogyan legyen munkahely, amikor gépesítés zajlik! Nincs szükség ekkora munkaerőre! Pár száz millió dolgozó megtermeli a világnépesség összes szükségletét!”
 • 72. pardon 2012. május 09. 23:10
  „orbán lezülleszti az országot és azután eladja a zsidóknak”
 • 71. makoilakos86 2012. május 09. 23:09
  „ossian33 - teljes mértékben igazat adok neked! Az illető valóban nincs tisztában a jelenlegi helyzettel... Míg régen meglehetett élni a napszámból vagy alkalmi munkából addig most ebből sem lehet mert az árak olyan magasak. Illetve míg régen talált az ember munkát addigra most nem nagyon talál senki sem bármennyire is akar!”
 • 70. StencilAtya 2012. május 09. 22:33
  „2/3 van.

  oszt jónapot.”
 • 69. ossian33 2012. május 09. 22:21
  „64. kiralybiro 2012.05.09. 19:29
  Dícséretes amit írsz, de vajon ma ha pl. most 56 éves volnál, és dolgoznod kéne, vajon találnál-e munkát? Látszik, h fogalmad sincs a mai állapotokról.”
 • 68. havranek 2012. május 09. 22:19
  „Aki akar az higgyen ! De panaszkodni csak annak van joga szerintem aki tudatosan élt és él állampolgári jogával (amit én szívem szerint kötelezővé tennék) aki szavazott ! Legkevésbé az otthonmaradó többség nem szólhat mert neki mindegy Ő lényegében passzívan de ezt akarta . A másik nagy csoport aki ezt a többséget választotta ha nem tetszik csak a "tükör előtt" reklamálhat ha csalódott ! Panaszkodásra erkölcsi alapja csak annak van aki élt a jogával és nem a mai kormánytöbbséget támogatta ezzel bizony mi egy szűk kisebbséget alkotunk csupán ! A következő választásig lehet ezen gondolkodni !
  Más .
  Az ,hogy van e munkahely vagy sem az bizony a mindenkori kormányokon az általuk követett politikán is múlik .Ha még emlékszik valaki a mai kormány is a "munkahelyteremtéssel" kampányolt ! Az meg nagy tévedés ,hogy csak keresni kell és akkor majd lesz ,aki ezt beveszi annak sürgősen kezeltetnie kell magát . Van erről egy Magyar közmondás "Ahol nincs ott ne keress" .
  Visszatérő hazugság amire a nyugdíjkorhatár emelésekor szeretnek hivatkozni "kevés a fiatal ezért nem tudják eltartani a nyugdíjasokat" nos erről szó sincs nem a nyugdíjrendszer fog itt összeomlani hanem a szociális rendszer meg az egészségügyi rendszer mert aki ma nem dolgozik az nem lesz nyugdíjas ,az nem lesz biztosított az nem terheli ezeket a kasszákat !Hab a tortán ,hogy a munkájukat százszázalékosan ellátni tudó bírok korhatárát csökkentik az erre nem biztos ,hogy képes nehéz fizikai vagy egészségre ártalmas munkahelyen dolgozókét meg növelik ? Ha valaki érti ne titkolja el előttem .
  Az állam a város a vállalkozás olyan mint a család ha a családfőnek nincs elképzelése a jövőről a család életképtelen , ha a kormánynak nincs elképzelése a jövőről az ország életképtelen !
  Lehet itt ledolgozott évekről beszélni nekem eddig 53év járulékfizető munkaviszonyom van de ez nem jelenti azt ,hogy csak akarni kell és bárki dolgozhat ez sajnos álságos hazugság . Tessék tudomásul venni kormányt pedig azért választunk ,hogy többségünk jó esetben nagy többségünk megelégedésére vezessen bennünket ha erre nem képes ne erőltesse ! Ennyi.”
 • 67. Misi72 2012. május 09. 21:41
  „A méltóságoknak kellene megélni ennyiből! Az egyik hozzászóláshoz válaszolva,hogy mindig talált munkát szerencséje volt meg akkoriba nem volt válság meg megfelelő bért adjanak mert nálunk az alul fizetés a megszokott.”
 • 66. lukrecia 2012. május 09. 21:17
  „60 elkerulte csodas elmedet (?) "es a tobbi kepviselo sem tesz semmit a megye erdekeben" 58-ban
  de szora sem erdemes vagy”
 • 65. dzoli 2012. május 09. 21:11
  „A 64-esnek szállj már le a földre és ne a múltban élj!!!Van olyan ismerősöm ,aki két diplomával vagy 100 helyre beadta az önéletrajzát és még visszaigazolást sem kapott, hogy elolvasták volna azt. Vagy behívják állás interjúra , csak ennyire nincsen munka.Nem plazma tévére ,autóra vagy egyéb luxus cikkre költi a pénzét, hanem a minden napi megélhetéséért küzd!! Matolcsi 1 millió munkahelyet ígért 10 év alatt, de inkább azt kellett volna mondania, hogy Magyarországon 1 millió embernek lesz összesen munkája.Örülj, hogy csak 42 évet dolgoztál és nem többet! A mai 40 illetve 50 éveseknek ennél jóval többet kell majd dolgozni,már ha lesz egyáltalán hol és mit. Abba pedig csak reménykedni tudunk,hogy megéljük a nyugdíjat,ha egyáltalán lesz még olyan!”
 • 64. kiralybiro 2012. május 09. 19:29
  „Negyvenkét évig dolgoztam, mindíg kerestem és találtam munkát, volt amikor nem a szakmámnak megfelelően, volt amikor újgazdagéknál kertészkedtem (két diplomával), de akartam dolgozni, és mindíg lehetett kapni ha mást nem, de rövid idejű alkalmi munkát. Nem akartam plazmatévét, és a <moderálva>em alá kényelmes autót, és egy öltönyöm volt, és mindíg egy ügyeletes farmer. Most nyugdíjas vagyok, és ne akarjon senki munka nélkül élni úgy, hogy az én nyugdíjamat azért csökkentsék, hogy ő kényelmesen segélyből nézhesse a plazmatévéjét, amelyik már nem is fér fel a falra!
  Ne akarják egyik kormányra sem kenni az ingyenélők a lustaságukat és a luxusigényüket. Menjenek el napszámosnak, és maguk után fizessék be az eü és nyugdíjjárulékot, és úgy költekezzenek villannyal, fűtéssel, zabálással, ruházkodással, hogy kijöjjenek a pénzükből!”
 • 63. lukrecia 2012. május 09. 19:26
  „Csodalkozol hogy nem kommentalom? Hiszen valahanyszor beirod ezt a hulyeseget, )parszor mar megcafoltam)
  Nem igaz, a politika mindig is tehetett a terseg fejlodesi iranyanak fokozasaban, itt az a baj irany sincs, csak szabdjara engedett gyeplok. A palyazati penzek meg egy bizonyos korhoz kerulnek. Te meg veded, mert .........”
 • 62. macs 2012. május 09. 19:10
  „58. lukrecia,
  se a kormány, se Botka nem tud munkahelyeket teremteni. Ha nekem nem hiszel, neki talán igen.
  "B. N. L.: A kormány olyan munkahelyeket tud létesíteni, amik felmerülnek a helyi, a megyei versenyszférában. Önmagban a kormány nem vállalkozik és nem teremt munkahelyeket - nagyon helyesen, hiszen az lenne a közszféra, ahonnan folyamatosan zajlanak most is a leépítések. Viszont a támogatási rendszer, az Új Széchenyi-terv és egyéb uniós finanszírozású pályázatok odaítélésében tud segíteni, hogy a valós igényekhez igazodó fejlesztési igényeket támogassa."”
 • 61. lukrecia 2012. május 09. 18:54
  „Botka tobb mint 10 eve Csongradmegyei orszaggyulesi kepviselo. Szeretnem tudni a mostani 2 evet megelozoen mit tett a terseg erdekeben;;;;????? Konnyu lesz felsorolni, szinte semmit. Na es akkor miert vette fel azt ahatalmas fizeteset?? Es a tobbi kepviselo?? Mert valo igaz nem csak Botka az egyeduli okolhato szemely ez ugyben.
  Mas; Egyebkent sarkalatos problemanak latom a nyelvtudas hianyat is. Epp olvasom Bocskor G is Nemetorszagba akar koltozni, a kislanyuk nyelvtanulasa , jovoje erdekeben is.
  Europa ahol a nemet nyelv a donto leginkabb , hobbibol spanyolt, franciat tanulnak. Pedig lasszoval keresik az egesz orszagban a jo nemet nyelvet beszeloeket. En is tudnek azonnal tobbnek is munkat ajanlani.
  Mar csak a nyeltanulas miatt is mindenkeppen ajanlatos 3-5 ev nyugat europai munkavallalas. Persze ott sem a bufeee szakon vegzett egyetemistakat keresik. A legkeresettebb szakmak a elektro-mechanikus , programozo.
  Nyelvtudas nelkul nem nagyon erdemes probalkozni.”
 • 60. roxper 2012. május 09. 18:36
  „58.
  Beteg ember megint általánosítottál, nem Botka a hibás mindenért, hanem a fentiek, többek közt a vezíred, hisz nincs versenyképes magyar gazdaság és az elmúlt 2 év ámokfutásuk után még magasabbak a bérterhek, a magyar ember nem mer vállalkozni, mert beledöglik ha nincs bevétele, a külföldi meg ugyanezen okok miatt egy országgal továbbmegy, eszük ágában nincs idejönni. Az meg hogy idejön az ilyen audi-merci féle multi az nem nagy cucc, mert az állambácsi milliárdokkal támogatja azt, hogy x ezer embernek 1 évig melót adnak, ilyen bekötő utat, autópálya lejárót meg miegymást fizetnek nekik. Aztán ha jön egy recesszió az autóiparban, akkor mennek és sírnak vmi munkahely megtartó támogatásért, különben az x ezer ember 50-80%-át szélnek eresztik...”
 • 59. ossian33 2012. május 09. 18:34
  „M é g j ó, h o g y n i n c s e n e k m e g s z o r í t á s o k! Akkor mi lenne vajon?”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Invitel a percalapú telefonadót támogatja

Az Invitel a percalapú telefonadót támogatja, szemben a Magyar Telekommal, a Vodafone-nal és a… Tovább olvasom