Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Mentőövet dob az állam a településeknek

Csongrád megye - Üdvözlik a polgármesterek Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését, miszerint az állam 1956 önkormányzat 612 milliárd forintnyi adósságát veszi át. De a jövő évi költségvetési támogatás mértékének bizonytalansága miatt még nem látják tisztán, milyen év is vár a helyhatóságokra.
„Szőröstül-bőröstül" átvállalja az állam az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen szombaton. A nagyobb településeket is segítik: egyenként – az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján – számolják ki az adósságátvállalást. Így összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól.

Orbán Viktor szerint „az MSZP-kormányok 2002 és 2010 között programszerűen hajtották végre az ország, az emberek és az önkormányzatok eladósítását, ráadásul ez nem véletlenszerűen történt, mert az ország, az emberek és az önkormányzatok tönkremenetelén néhányan nagyon jól kerestek". Úgy látja, „az adósságcsapdából való kikerüléssel helyreállhat a ma még több mint 1200 milliárd forintnyi adóssággal rendelkező önkormányzatok függetlensége".

Nem nő a hiány

Sem az államadósság mértékét, sem az uniós módszertan szerint számolt hiánymutatót nem rontja az önkormányzati adósságok átvállalása – mondja a portfolio.hu elemzője, Csiki Gergely. Az államadósság ugyanis már eddig is tartalmazta a helyhatóságok tartozásait. Az Államadósság Kezelő Központ második negyedéves adatai szerint az önkormányzatok adóssága 1132 milliárd forint, vagyis az állam ennek felét vállalja át.  

– Szegvár esetében 80-100 millió forintot jelent az adósságrendezés. Önerőből valószínűleg soha nem tudtuk volna visszafizetni – tájékoztatott Gémes László polgármester. – 2003-ban kellett folyószámlahitel-keretet nyitnunk. 95 százalékban működésre fordítottuk, az iskola működéséhez szükséges forrásoknak például mintegy 45 százaléka érkezett az államtól, a többit a település saját bevételeiből pótolta. Azért voltunk adósságcsapdában, mert évi 10-12 millió forintos kamatot is fizetnünk kellett a hitelünk után – közölte.

Az adósságrendezés menetrendjéről még nincs pontos információja. Gémes László emlékeztetett: mivel januártól az iskolák fenntartása is az államhoz kerül, „eltűnik a rés, amibe pumpálni kellett a pénzt". Szerinte ha a többi kötelező önkormányzati feladat finanszírozása nem változik, a település el tudja kerülni az újabb eladósodást, sőt még „egy kis fejlesztésre is marad pénz".

43 milliós folyószámlahitelétől, 7-8 milliós fejlesztési hitelétől és évi 3-5 milliós kamattehertől szabadulhat meg Csanádpalota Kovács Sándor polgármester szerint. Úgy látja: mentőövet kaptak a települések.

– Nagyon örülünk a döntésnek. Reméljük, azokat az önkormányzatokat támogatják majd, amelyek önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe – hangsúlyozta a Balástyát vezető Ujvári László. Nem érinti a döntés a települést – egyetlen fillér hitele sincs. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége megyei tagozatvezetője nem rendelkezik pontos megyei adatokkal az eladósodottság mértékéről, de jelentős mértékűnek tartja – mert az állam az elmúlt években „lényegesen kevesebb támogatást biztosított, mint ami a hatékony feladatellátáshoz szükséges lett volna".

Botka: sok a bizonytalanság
Botka László, Szeged polgármestere szerint a Fidesz rádöbbent: ha elveszik az önkormányzatok vagyonát, akkor a települések képtelenek működni. – A bejelentett intézkedésben, csomagban nagyon sok a bizonytalanság, és könnyen lehet, hogy azok, a zömével fideszes vezetésű települések járnak jobban, amelyek az elmúlt öt-hat évben nyakra-főre bocsátották ki a svájcifrank-alapú kötvényeket – fogalmazott az MSZP választmányának elnöke az MTI-nek. – Az Orbán-kormány az elmúlt két évben folyamatosan csökkentette az önkormányzatok támogatását, és ezt tervezi 2013-ban is. A települések elveszítik az intézményeik egy jelentős részét, a saját bevételeiket, és jövőre 400 milliárd forinttal csökken a központi költségvetési támogatás – tette hozzá.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Power 2012. október 30. 22:15
  „A sógor, koma, párttársak és képviselők vezetői pozíciókba juttatása megbosszulta önmagát és oda vezetett, hogy eladósodtak az emberek, az önkormányzatok és az állam.”
 • 25. scott1 2012. október 30. 12:03
  „mivan?
  Makón éppen most akartak egy vizsgálatot, de ti nem igazán tapsoltatok neki, pedig akkora adóság felhalmozása után azért csak kéne egy vizsgálat, nem??? Jaj, jaj, nem, hisz az emút2év annyi csúnya terhet rakott ránk, brühühü...
  Vagy nem láttad mi folyik ott, pedig csak egy kis ész kellene hozzá. ugye :)”
 • 24. mivan? 2012. október 30. 08:01
  „Akinek van egy kis esze az látja mi folyik itt. Aki meg nem az tapsolhat. El kell tüntetni minden bizonyítékot. Ekkora adóság felhalmozása után azért csak kéne egy vizsgálat, ugye??? Jaj, jaj, nem, de hisz az emút8év annyi csúnya terhet rakott ránk, brühühü...”
 • 23. balihoho 2012. október 30. 07:03
  „Bizony! A felelőtlenül költekező polgármestereknek köszönhetően, mindenki fizeti ezt! A sok sok új adó, járulék, mind ennek fedezetéül szolgál. És az is elgondolkodtató, hogy többségében Fideszes vezetésű városok, települések, vannak legjobban eladósodva!”
 • 22. babar 2012. október 29. 22:20
  „10. saturnus
  Neked fogalmad sincs mire kell az IMF hitel! Szajkózod, hogy kell, de arról nem akarsz tudomást venni, hogy neked, s nekünk kell majd visszafizetni!
  Menjél inkább tüntetni!”
 • 21. macs 2012. október 29. 14:24
  „16. szatyi,
  kösz az infót! Amit én vagy vagynak gondoltam az egy lépésben akarják megvalósítva.
  Egyébként ez a mondat nagyon tetszik:
  "A miniszterelnök szerint egyébként döntései nem fognak tetszeni azoknak, akik abban voltak érdekeltek, hogy az önkormányzatoktól ,,szedjék a sápot"."
  Bocsánat, de mit jelent "szedjék a sápot"? A hitelnek ára van, az nem sáp. Akik felvették a hitelt, nem gondolták végig, mit csinálnak?”
 • 20. scott1 2012. október 29. 14:14
  „Bendeguz és csonakos "barátod" - akiknek az írásaira reagáltam (megszólítottak) és akiknek az írásaiban te semmi kivetnivalót nem találtál - konkrétan leírták, hogy a mostani kormány befogja zárni a kistelepülések állami és egyházi iskoláit!
  Persze te azt állítod, hogy fogalmad sincs miről beszélek, amikor a témával kapcsolatban meg sem szólíthattál volna, ha nem olvasod előzetesen az előzményeket...
  Én hiszek neked! Téged az a friss hír, hogy bezárják az egyházi és állami iskolákat a kistelepüléseken reakcióra sem sarkall, de persze amellett nem tudsz elmenni szó nélkül, hogy valamivel nagyobb kvótát tudott összehozni egy egyházi intézmény... ez életszerű, én továbbra is hiszek neked :D”
 • 19. grafika88 2012. október 29. 14:13
  „Mit mond ez az eszetlen : "azMSZP kormány 2002-2010. között ...." Az lehet, hogy akkor vett fel MINDENKI ész nélkül hiteleket, de az EU s pénzeket csak saját forrás hozzáadásával hívhatták le !
  v. VAJON MIÉRT a legeladósodottabb városok : mindd fideszes vezetésű ???????
  az I. orbán kormányzása alatt --bíztatta orbán a városokat :Vegyenek fel minél nagyobb hiteleket --"Majd mi megoldjuk...." nyilatkozta.
  HVG: orbán NEM kp, ban fizet ...a bankok állampapírokat kapnak !!! igaz ezek hozama magasabb mint a betéteké , DE CSERÉBEN a bankoknak 15-20 % hitelt el kell engedniök !!!!
  A 612 milliárd === 500 milliárd !!
  A FŐŐŐŐ haszonélvezői pl. a fideszes vezetésű nagyvárosok ,főv. kerületek ! itt :10-20 milliárdos a hitel--ebből 5--10 milliárd lesz a mentőöv !!!!”
 • 18. DMagóg 2012. október 29. 14:12
  „"Mentőövet dob az állam a településeknek"
  A minél rosszabb, annál jobb politika következményeinek az elsímítása!?
  "Sem az államadósság mértékét, sem az uniós módszertan szerint számolt hiánymutatót nem rontja az önkormányzati adósságok átvállalása"
  Akkkor most a kormány, vagy a többségében fideszes önkormányzatok adósították el (szándékosan) az országot?
  Hülyének néznek? Hülye vagyok? Lehet! Ennyire?”
 • 17. NP1 2012. október 29. 13:45
  „scott1 2012.10.29. 10:57

  Semmiféle narancsvidékről és környékéről nem beszéltem!
  Nem vázoltam föl összeesküvés elméleteket, csak megjegyeztem: annyi pénzből amennyit az egyházak kapnak az önkormányzatok is tudnák működtetni az iskoláikat. Ennyi...
  Annak a hablatynak amit írtál a felét ráadásul nem is értem.”
 • 16. szatyi 2012. október 29. 12:44
  „"14. macs 2012.10.29. 11:26 "

  Egy adalék a kérdésedhez:
  http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/bankok-alljak-a-telepulesek-adossagat-2116833

  Orbán azt akarja megcsinálni nagyban amit Lázár akart helyi szinten a bankkal megcsinálni!”
 • 15. tüsök 2012. október 29. 11:47
  „Olyan városok adójából,akik ésszerűen gazdálkodtak.Ez megint a becsületes réteget sarcolja.Nem az első és nem az utolsó az ilyen vérlázító intézkedés.”
 • 14. macs 2012. október 29. 11:26
  „Tudja valaki, hogy az állam hogy fogja kifizetni ezt a több, mint 600 milliárdot? OK!, mondjuk ad a bakoknak hiteltörlesztésként az állampapírokat, vagy leíratja velük a hitel egy részét? Az első esetben csak elodázza a problémát, illetve realizálja a veszteséget, a második esetben pedig a bankok helyzetén ront még egy "keveset", és ezt a magyar gazdaság fogja megszenvedni.”
 • 13. igazságkereső 2012. október 29. 11:12
  „A főcímre vonatkoztatva jegyzem meg, hogy a Magyar Bankszövetség erre úgy reagált, hogy reméli, nem üt vissza ez a kormányzati intézkedés reájuk! A települések többsége is a bankok által nyújtott forinthitelt kapták, csak van annak valami diszkrét bája, hogy ezt a magyarországi bankok - az Európai Unióban is ismeretlen módon és fortéllyal!- elnevezték svájci frank alapúnak, tehát majd megduplázták a havi törlesztő részleteket, akárcsak a magán banki ügyfelek esetében, ergó:ezt nevezik banki indexálási trükknek, és Dr. Róna Péter televíziós és nyomtatott sajtóban megjelent nyilatkozata szerint ezek mögött nincs deviza! De ugyan ezt a szakmai véleményt támasztotta alá több neves közgazdász és jogász, és egyetlen bank sem tiltakozott a sajtó t9bbségében is megjelent szakmai vélemények ellen. Ők is tisztában vannak ügyfeleik nagyon tisztességtelen megvezetése igazságában, tehát a kérdés az: az Önkormányzatok után a bankok által megvezetett ügyfelek "devizahiteles" problémáinak rendezése mikor kezdődik el a bankok részéről, mert mindenki tisztában van azzal, hogy forinthitelt kaptak a bankok által ilyen-olyan alapúnak elnevezett hitelek folyósítása idején!! Emlékeztetek minden kedves olvasót arra, hogy ezt a pert nyerte meg egy szegedi ügyvédnő, nevezetesen: Dr. Bihari Krisztina is. Tehát elérkezettnek látszik az idő arra, hogy a T. Kúria is meghozza precedens értékű ítéletét, hogy a bankok azonnal állítsák vissza egyéni bírósági pereskedés nélkül minden "devizahiteles" ügyfelüknél a szerződéskötést megelőző állapotra a tisztességtelenül devizahitelnek elnevezett szerződéseiket! Ezért van szükség precedens értékű ítéletre, mert a tisztességtelenséget, ügyfeleik becsapását, a Ptk. 209.§."A" pontját maguk a magyarországi bankok hajtották végre és sértették meg a jelenlegi is hatályban levő törvényt!”
 • 12. scott1 2012. október 29. 10:57
  „NP1, nem kell halkan megjegyezned!
  Mondhatod hangosan is, hogy szerintetek a kormány emelt szintű normatívát adott az egyházi oktatásra, hogy ezáltal minél több kistelepülési iskola fenntartását átvállalja az egyház. Most pedig, hogy a terve összejött az adósság átvállalás keretein belül, ellehetetleníti az egyházi iskolák működését, miközben a felelősséget az egyházra fogja hárítani. És ez annak a tervnek a része, amelyben a "narancsvidéki településeket" jutalmazza azáltal, hogy a minimális oktatást is elveszi ezektől a településektől. De szerencsére titeket nem tudnak megvezetni mert ti bő keresztmetszetében is átlátjátok a helyzetet, ugye...”
 • 11. saturnus 2012. október 29. 10:54
  „Ja és lásd a forint elkezdett zuhanni a piac látja és tudja,hogy mi fog történni és az orbán kormány légvárat épít kusza szem tündér meséivel,na elindult a forint bedöntése pénz nélkül marad a kormány, országos zűrzavar káosz, és kénytelen lesz az idő előtti választásokat kiírni.”
 • 10. saturnus 2012. október 29. 10:47
  „Élőszőr is ,mindenki utána nézhet, az Országos Választási Iroda honlapján dátumilag visszamenőleg,hogy mely településeken bele értve a városokat is milyen párthovatartozás szerint önkormányzati testület alakult. 1998-2002-2006-2010. Zömében Fideszes de 2006 óta szinte mindenütt fideszesek vannak. Parlamenti választásokat elveszítve orbán biztatta fel a fideszes vezetésű önkormányzatokat a hitelek felvevésére,így eladósítva őket. Lásd ,Esztergom, Kaposvár,Hódmezővásárhely,Debrecen,Győr,Kecskemét. Ezeken a helyeken alaposan lenyúlták a pénzeket és adósságba sodorták a lakosokat mivel az adóbefizetésből amit kicsikarnak,behajtanak a lakosságon.
  Ígérgetés az pedig van bőven,mára már mert az propaganda duma,hogy az állam átvállalja az adósságát az önkormányzatoknak , a bankokkal elkezdődnek? a tárgyalások. Vagyis a megsarcolt,megzsarolt, becsapott,bankokkal/no nem ma született bárányok ők sem,lásd csányi féle OTP/mára már leálltak a hitelezéssel és új hitelt sem adnak már. Mi lesz az eredmény? Zsivány zsivánnyal? Eredmény borítékolható ,az IMF hátat fordított/márciusig nem jön vissza/választásokig ?/ és be intett ezeknek,Az EU Nov ember 7-én hozza nyilvánosságra,hogy a magyar kormányt,orbán kormányát büntetik e /elveszik a kis napoleon játékszereit amivel katonáskodik és a ülepér.. ütve elzavarja a homokozóba ott játsszon ne a felnőttek között emberi sorsokat nyomorba dönteni és Európát zűrzavaros háborús helyzet felé sodorni,megosztani társadalmakat. Lopakodó Trianon !!!!! Tehát nincs pénz és neki nem is lesz,akkor miből fizetik ki az önkormányzatokat ? Még az új választásokig sajnos lesz itt még ámokfutás , és keserves kínok közt jönnek rá az emberek,hogy orbán becsapta őket csak azért ,hogy kormányzó/horthy, esetleg király legyen azért csinálta. Csak igaz lehet ,hogy amikor a parlamentbe vitette a koronázási ékszereket akkor felpróbálta őket egy éjszak és ott a parlamentbe grasszált bennük. Nem hiába kapott súlyos idegösszeomlást amikor el bukta a választásokat 2002-ben akkor Graz-ban kezelték egy magán klinikán fél évig. Nyomai ma is láthatók.”
 • 9. gondolom 2012. október 29. 10:28
  „maci53 Az anti messiásod Orbán a jó fiú(?) mit vett el,szerintem ebbe kár is bele menni,de ha annyira bánt a 13 fizu miért is nem adja vissza? Ez a pénz jól jön mindenhová,csak kérdéses,hogy ilyen ínséges időkben hol talált ennyi pénzt,az az csak nem valahonnan fogja el venni vagy adót emelni.Látni ,hogy ez a pénz honnan van. Addig ok ha iskolára,óvodára költött pénzt az önkormányzat de mik azok a pénzek ami miatt feleslegessen adott ki.maci53 oktondizd magad és ne politikát vigyél bele,buta ember.”
 • 8. scott1 2012. október 29. 10:17
  „Milyen szűk keresztmetszetet? Én csak visszakérdeztem amikor konkrétan elárultátok, hogy a kormány szétfogja zúzni a kistelepüléseken kiépített iskolarendszert, mivel erről én nem tudtam! De ha az egész rendszert szétzúzza, akkor az állami és az egyházi kistelepülési oktatást is megszünteti.
  Akik az életükért küzdöttek? Te ezen nagy többségében független falvakról mint "dőzsölő, gazdag, narancsos nyerészkedő vidékről" beszéltél, akiknek a kormány most úgy játszik a kezükre, hogy szétveri még a megmaradt oktatásukat is. Szerintem mindenki érti már, hogy mire is kell nektek ez a hír...”
 • 7. maci53 2012. október 29. 10:02
  „Sok oktondi,ha adnak fogadd el,ha ütnek szaladj el!
  Majd jön az új messiásotok,Bajnai,igaz elvette a 13-ik nyugdíjat,fizetést,a libások 5,5 milliárdját de ő a jófiú.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámoló vette át a Gyulai Húskombinát irányítását

A zrt. előző élete a felszámolási eljárás jogerőre emelkedésének napján, október 26-án lezárult. Tovább olvasom