Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Minimálbér-emelés: adnak is meg nem is

Szeged - Jövőre 101 ezer 500 forint lesz a minimálbér az érdekegyeztető tárgyalásokon aláírt megállapodás szerint. A legkisebb kereset nettója azonban csak 2483 forinttal nő, 66 ezer 483 forintot lehet majd hazavinni belőle. Óriási a foglalkoztatást terhelő adó, az állam jobban jár.
– Az a baj, hogy a bérrel együtt a járulékok is emelkednek, vagyis a magasabb minimálbérrel az állam is „nagyon jól keres" – ismertette lapunkkal Szakács József, a VOSZ megyei elnöke azt a véleményt, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége képvisel. – Mi mindig azt hangoztattuk, ne emeljék a járulékokat is a bérrel együtt, mert a dolgozó alig keres majd valamivel többet, a vállalkozót viszont nagyon megterhelik.

– Akkor nem lenne gond kifizetni a fizetéseket és a költségeket – még a jelenlegi minimálbérnek a dupláját sem –, ha a vállalkozónak lenne árbevétele. De ha a dolgozó egy kis cégnél még a saját foglalkoztatását se tudja kitermelni, akkor egy minimálbér-emelésnek mindig az az ára, hogy a korábbi 3 alkalmazottból csak 2 marad – hangsúlyozta a VOSZ megyei elnöke.

Rózsa Antalné örülök a minimálbéremelésnek, az ugyanis köztisztviselői béreket is ˝húzza˝. Fotó: Schmidt Andrea
Rózsa Antalné örülök a minimálbéremelésnek, az ugyanis köztisztviselői béreket is ˝húzza˝.
Fotó: Schmidt Andrea

Minden fillér számít

– Örülök, hogy januártól megemelik a minimálbért, ezzel az én köztisztviselői bérem is magasabb lesz – mondta Rózsa Antalné, a ruzsai önkormányzat pénztárosa. – A közalkalmazotti bértáblához képest ugyanis a szakmunkás bérminimum, amire az én fizetésemet kiegészítik, magasabb, jövőre 118 ezer forint lesz. Két gyereket már felneveltem, ezért már nem jár a családi adókedvezmény. Ha nem is sokat, de azért jelent valamennyit ez a kis emelés.

Simon László, a Rókusi Könyvelőiroda vezetője elmagyarázta, milyen magasak a foglalkoztatás terhei: – Vegyünk egy 100 ezer forintos bruttó bért: ha abból a dolgozó kifizet 34,5 százalékot adóra és járulékokra, a zsebében csak 65,5 százalék, 65 ezer 500 forint marad – mondta. – Ráadásul a munkáltatója a 100 ezer bruttó után még 28,5 százalék, 28 ezer 500 forint közterhet is befizet az államkasszába: a költségvetésnek így ketten együtt 63 ezer forintot utalnak át.

Akik nem tudnak családi kedvezményt igénybe venni, azoknak a jövőre érvényes 101 ezer 500 forintos bruttó minimálbérből kerekítve 66 ezer 500 forint marad a zsebében. 2010-ben 60 ezer 236 forintot lehetett hazavinni a bruttóként csaknem 30 ezer forinttal kisebb, 73 ezer 500 forintos minimálbérből. Miért? Mert 2012-től végérvényesen megszűnt az adójóváírás, az a pénz, amiről az állam lemondott, és amivel a kifejezetten alacsony jövedelműeket segítették.

Munkahelyvédelem

2013-ban elindult a munkahelyvédelmi akcióterv, ami inkább a munkáltatót támogatja: a céget, amennyiben 25 év alatti és 55 év feletti, tartós munkanélküli vagy kismama foglalkoztatását vállalja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fónagy János: a szén stratégiai tartalék

A kormány szorgalmazza a több száz éves magyar szénbányászat újraélesztését. Tovább olvasom