Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Pálinkafőzés - látott már szilvafaszámláló revizort?

2010 ősze óta szabad a pálinka, de magánfőzést be kell jelenteni, a nyomtatvány a NAV-nál ingyenesen elérhető. Többet lehet főzni, ám hazudni nem szabad. Szezon van - a cikkben egy szegedi könyvelőiroda segítségével hívjuk fel a figyelmet a részletekre.

2010 őszén lépett életbe az a rendelkezés, miszerint adómentesen is lehet saját felhasználásra otthon pálinkát főzni, vagy bérfőzésben főzetni. A jogalkotók ezzel megengedik a kerttel rendelkező magánszemélyeknek, hogy az ott termő gyümölcsökből szabadon készíthessenek párlatot.

Szilvafaszámláló revizorról még nem beszélnek a népek, beépített, NAV-nyomtatványt kérő, 18 év felettinek látszó, álkóstoló adóellenőrök sem lepték még el a vidéket. Szabályok ettől még vannak. 

A házi főzéssel készített pálinka mennyiségét 50 liter 86%-os párlatban maximalizálták. Egy családon belül maximum 200 liter tiszta szesz főzhető le, ebből az első 50 litert nem terheli jövedéki adó, a többi után a kereskedelmi főzdék által is fizetendő adót kell befizetni.

Magánfőzőnek nevezzük azt a személyt, aki saját tulajdonú gyümölcsből saját tulajdonú eszközzel állítja elő a párlatot. A magánfőzés pedig évente maximum 2 hektoliter tiszta szesz lehet, amelyet egy maximum 100 literes desztillálóberendezésen állított elő. Ennek a desztillálóberendezésnek a meglétét nem kell a vámhatósághoz bejelenteni. Pálinkának azt a főzetet nevezik, amely 100 %-ban gyümölcspárlat, nem finomszesz és nem aroma felhasználásával készülnek, és legalább 37,5 %-os alkoholfokkal rendelkeznek. (kereskedelmi forgalomba egyébként csak a 37,5 és 55% közötti pálinkák kerülhetnek).

Nagon házi, ám nem túl haladós
Nagyon házi, ám nem túl haladós

Ha a magánfőző kistermelő és megfizeti a jövedéki adót, akkor értékesítheti is a házipálinkát. Az értékesítést saját gazdasági helyén vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében értékesítheti, 2 literes palackban, pálinkazárjeggyel ellátva, adó megfizetése mellett.

A magánfőzést be kell jelenteni, a nyomtatvány a NAV-nál ingyenesen elérhető. A nyomtatványon nyilatkozni kell arról, hogy saját háztartásban történő fogyasztásra készül a pálinka, illetve amennyiben értékesítésre, úgy megfelel a szabályozásnak. Nyilatkozni kell arról is, hogy az adott évben a háztartásban más személy nem állított elő bérfőzésben párlatot, illetve hogy pálinkaversenyen nem fog indulni.

Ha a saját fogyasztásra készülő pálinka az 50 litert meghaladja, akkor az adókötelezettség keletkezése előtt 5 nappal az adó alapjáról, összegéről, az értékesítendő mennyiséghez igényelt zárjegyekről nyilatkozni kell. Ilyen esetben ez a nyilatkozat adóbevallás is egyben, az adó megfizetése után a NAV kiállít egy származási igazolványt a megadott mennyiségre.
A magánfőzésű pálinka adójának alapja a termék 20 °C-on mért tisztaszesz mennyisége hektoliterben. Az adó mértéke 333 385 Ft/ hektoliter. (1 hektoliter = 100 liter).

Az adót a vámszerv hivatalos helyén készpénzzel, vagy számlára történő készpénzbefizetéssel vagy átutalással lehet megfizetni.

Valótlan nyilatkozat esetén 20 000 – 200 000 Ft jövedéki bírságot szabhatnak ki. Ha nem a szabályoknak megfelelően értékesítik a pálinkát, akkor a jövedéki bírság alapja az adó alól kivont termék, a bírság a hatályos adómérték kétszerese, de minimum 30 000 Ft.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

Olvasóink írták

  • 11. hecsedli 2013. szeptember 24. 10:23
    „5. Qllancs 2013.09.22. 10:34
    Még csalódni is fogsz a megkeseredett életed mellé hehe....”
  • 10. hős 2013. szeptember 23. 08:29
    „2 karaly!

    Teljesen igazad van!!!”
  • 9. Horthyszobor 2013. szeptember 22. 20:01
    „Napokban viszem bérfőzőhöz. Jól sikerült az idei cefre. Szigorúak a törvények, de be kell csak tartani. Illetve a mértékletesség nagyon fontos!!!”
  • 8. Agyalapi 2013. szeptember 22. 15:00
    „Ha megjelennének a fináncok, bukna a kormány legfontosabb törvénye. A cikknek ez a lényege.”
  • 7. papagaly 2013. szeptember 22. 10:51
    „Csakhát sokminden egyébből is lehet pálinkát főzni, hogy a törkölyt említsem előre. Azt számlálják meg!”
  • 6. Roland1000 2013. szeptember 22. 10:46
    „Ga sajét felhasználásra, otthonra főzök pálinkát, akkor mi köze a szilvafáimhoz és ahhoz, hogy mennyit vedelek a NAV-nak? H én azt mondom, hogy megiszok annyit, akkor megvizsgáltatják a májamat? Hát, én már elég rosszmájú vagyok...:))”
  • 5. Qllancs 2013. szeptember 22. 10:34
    „Ennek a dilettáns kurmánynak ..a hatalomra kerülése első reggelén ..ez a törvény volt az első amit hoztak . Ez volt a legfontosabb probláma a világon !
    Hasonló törvényt hoztak még a 3,5 év alatt v. 300 at, míg adot is v. 32 ami a népet súlytja ! Remélem már nem sokáig !”
  • 4. csipcsup 2013. szeptember 22. 10:05
    „Pálinkából SAJ?T fogyasztásra adómentesen készithetö 50 liter 86%-os, avagy 100 liter (43%) fejenként évente.Az egyik nemzetközi lista szerint Magyaro. a világlista 3-ik helyén áll az éves 13,5 literes fogyasztásával.
    Ugyanakkor chipsadóval, hamburgeradóval próbálják visszaszorítani az egészségre káros túlsózott, túlcukrozott élelmiszerek fogyasztását.Hol itt a logika?”
  • 3. queenmargareth1 2013. szeptember 22. 09:58
    „álkóstoló az büdös életbe jól be fog nyomni, ingyé isznak.”
  • 2. karaly 2013. szeptember 22. 08:37
    „1. pog 2013.09.22. 08:22

    Miért lenne káosz? Nem foglalkozunk a hülye szabályokkal és akkor minden rendben van és folyik a pálesz.”
  • 1. pog 2013. szeptember 22. 08:22
    „köszönjük a jelenlegi kormánynak azt a káoszos helyzetet amit 3 év alatt össze hozott...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az átalakítás növeli a magyar takarékszövetkezetek piaci részesedését

A magyar takarékszövetkezetek piaci részesedése az átalakítással az eddigi öt százalék helyett… Tovább olvasom