Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Régiós beavatkozás mozgatta a tőzsdét és a forintot

Széles sávban mozgott hétfőn a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX és a forint árfolyama. A változásokban jelentős szerepe lehetett a délután fél három után bejelentett magyar-román-cseh és román közös jegybanki beavatkozásnak, aminek tartalmáról azonban nincs információ, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hallgat.
A BUX 10 263 ponton zárta a napi forgalmat, ami 1,13 százalékkal alacsonyabb a pénteki záróértéknél. Egyértelműen az OTP rántotta le a mutatót a maga 5 és fél százalékos árfolyamesésével.

A forint összességében jelentősen erősödött. Az euróval szemben 306 felett kezdte a napot, késő délután 297-298 körül állt, s ugyanilyen ívet írt le a dollárral és a svájci frankkal szemben is. Az amerikai valuta késő délután 233-on a svájci 200-on volt.

Mind a BUX, mind a forint délután három óra körül érte el napi csúcsát. Azután, hogy hétfőn délután fél háromkor a magyar, a cseh, a lengyel és a román jegybank egy időben hozott nyilvánosságra közleményt, amit nálunk Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ismertetett, minden részletre vonatkozó kérdést elhárítva. A közlemény annak kapcsán látott napvilágot, hogy e négy ország valutái az év eleje óta jelentős mértékben leértékelődtek. Az MNB kommünikéje összefoglalja a közismert világgazdasági és pénzügyi problémákat, amelyek a kis, felzárkózó gazdaságok számára különösen megnehezíti a fizetési mérleg hiányának finanszírozását. Ez kétség kívül szükségessé teszi többek közt az árfolyam kiigazítását - áll a közzétett szövegben. A túlzott mértékű és sebességű leértékelődés azonban piaci zavarokhoz vezethet és elkerülendő, az MNB készen áll minden szükséges lépés megtételére, hogy megakadályozza a forint árfolyamának piaci zavarokat előidéző mozgásait - olvasható a kommünikében.

Simor András semmilyen választ sem adott azokra a kérdésekre, hogy a négy jegybank közös fellépése csak úgynevezett szóbeli intervenció, vagy például tényleges beavatkozás, a nemzeti valuták vásárlása is történt-e. Mindenesetre a valuták kora délután jelentősen erősödtek, a forint az euróval szemben 292 körülre, a BUX pedig napközbeni legmagasabb értékét ezután érte el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélektani határokat lépett át lefelé a tőzsde

A BUX pénteken fél kettő előtt 9883 ponton állt, ami 7,2 százalékos napi esés. Tovább olvasom