Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Száguldó ipar, kevesebb munkanélküli Csongrádban

Szeged - A meglepetések éve 2014: a KSH első háromnegyed éves adatai szerint Csongrád megye ipara kimagaslóan teljesített 2013-hoz képest. Jók vagyunk abban is, hogy az országos átlag alatti a munkanélküliség.
A megyében az ipar teljesítménye 11 százalékkal volt magasabb 2013-hoz képest, ami meghaladja az országos 8,7 százalékos átlagot – írja a KSH. A statisztikai hivatal 2014 első háromnegyed évéről közöl összehasonlító adatokat, a fejlődést az előző év hasonló időszakához viszonyította.

Az országban csak Csongrád, Hajdú és Vas megye produkált 10 százalék feletti bővülést. Üröm az örömben: 2014 első 9 hónapjában az egy Csongrád megyei lakosra jutó 1,3 millió forint ipari termelési érték az országos átlag alig 70 százaléka. Kiderült, Komárom-Esztergom kivételével minden megyében nőtt az ipari termelés. A legnagyobbat, 23-24 százalékot Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megye „dobbantott".


Miben voltunk ennyire jók? A két legjelentősebb feldolgozóipari ágazat közül az élelmiszeripar 21, a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar pedig 13 százalékkal bővült. Mindkét meghatározó területen erősödött az export: az élelmiszeriparban 39, a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban mintegy 18 százalékkal.

Fogyatkozunk

Csökkent a Csongrád megyében élők száma 2014 januárja és szeptembere között az előző év hasonló időszakához képest – jelezte a KSH elemzése. Tavaly az első háromnegyed évben mindössze 2428 csecsemő jött a világra, 47-tel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor 12 emberrel több, 3936 halt meg. Emiatt 1508 fővel lett kevesebb a 2014 eleji 407 ezer 369 fős népesség: már csak 405 ezer 869-en élünk a megyében a 2008. január elsején mért 424 ezer 139-cel szemben. Szegényebbek lettünk 18 ezer 278 fővel, egy városnyi emberrel. Összehasonlításul: Csongrád város lakossága mintegy 16 és félezer fő. Az ország valamennyi megyéjében fogy a népesség, de a tendencia lelassult: kivétel Nógrád, valamint a teljes dél-alföldi régió, Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye.


Több embernek van Csongrád megyében munkahelye, a foglalkoztatás a megyében közel 55 százalékos. A KSH kimutatta, hogy leginkább Csongrád, Nógrád és Vas megyében emelkedett a foglalkoztatási arány. Hirtelen nagyon jók lettünk abban is, hogy megyénkben – valamint Nógrádban és Zalában – csökkent a leginkább a munkanélküliség egy év alatt: 6,6 százalékos volt tavaly szeptember végén, míg az országos munkanélküliségi ráta 7,4 százalékos volt.

Az átlagkeresetek azonban még mindig lényegesen alacsonyabbak az országosnál. A helyiek átlagban, családi kedvezmény nélkül nettó 127 és fél ezret vittek haza havonta tavaly, míg az országos kereset közel 154 ezer forint volt, Budapesten pedig majdnem 200 ezer.

Még egy „leg": a megye baleseti statisztikája kedvezőbben alakult az országosnál, annak ellenére is, hogy a halálos balesetek száma közel másfélszeresére emelkedett.

Felhasználóbarát KSH

elv 1Az országos és megyei adatok között szemezgethetünk a http://www.ksh.hu/docs/hun/ftp/megy/143/index.html oldalon. A KSH a felhasználóbarát tájékoztatás érdekében az eddigi hagyományos, megyénként külön-külön elérhető kiadvány helyett újat ad ki a jövőben: interaktív grafikonjaival és rövid magyarázataival az egyes témakörök megyénkénti áttekintése mellett az összehasonlításra is lehetőséget biztosít.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lehet kiszállítani vasárnap az online rendelést

A kiskereskedelmi tevékenység alatt pedig termékek forgalmazását és az ezzel közvetlenül összefüggő… Tovább olvasom