Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Varga Mihály: Magyarország kifelé jön a válságból

Magyarország kifelé jön a válságból, gazdasága, ha lassan is, de növekszik, és ez a közös akarat, az összefogás eredménye - mondta Varga Mihály pénteken Komlón.
A nemzetgazdasági miniszter a Komlóért Expó kiállítás és vásár megnyitóján mondott beszédében hangsúlyozta: Magyarország már nem tartozik a csődtől veszélyeztetett országok közé, és elérte azt is, hogy kilenc év után kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól.

"Magyarország az elmúlt három évben igenis talpra tudott állni, és 2013 ebből a szempontból akár a fordulat éve is lehet" - fogalmazott Varga Mihály, utalva arra, hogy a beruházások volumene ez év második negyedévében 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A miniszter emlékeztetett: a kormány 2010-ben kiemelten fontos célként tűzte ki, hogy Magyarország - a vállalkozások és a magánszemélyek is - kikerüljenek abból az adósságcsapdából, ahonnan nagyon nehéz volt elmozdulni.

"Naponta küszködünk a devizahitelek ügyével. Nagyon bízom benne, hogy a problémára tudunk majd olyan megoldást találni, ami több százezer embernek segít" - mondta.

Varga Mihály a települések adósságrendezéséről szólva Komlót hozta fel példaként. Rámutatott, a baranyai városnak három évvel ezelőtt több mint 3 milliárd forint tartozása volt, ebből az állam 1,6 milliárdot átvállalt, hogy több pénz jusson helyben az egészségügyre, oktatásra, s egyebek mellett a munkahelyteremtésre is.

A miniszter az adósságcsökkentésnél is fontosabbnak nevezte a foglalkoztatás növelését. "Beszélhet egy kormány bármilyen szép elképzelésekről, ha az emberek helyi szinten nem érzik, hogy munkahelyekben, életszínvonalban, lehetőségekben többet kapnak, akkor a legjobb program is halálra van ítélve" - hangsúlyozta.

Hozzáfűzte: ezért elengedhetetlen, hogy a kormányzat többet nyújtson konkrét munkahelyek teremtésében, az emberek pedig érezhessék, van perspektívája ennek a gazdaságnak.

Ma 207 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon, mint három évvel ezelőtt, és nem elsősorban a közmunka programok, hanem amiatt, hogy megpróbáltuk azokat a vállalkozásokat támogatni, melyek a nehezebb időszakban is képesek munkahelyeket létesíteni - mondta.

Varga Mihály reményét fejezte ki, hogy a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban azok a cégek, magánszemélyek is támogatáshoz juthatnak, akik eddig nem voltak elég bátrak, hogy pályázzanak, vagy vártak terveik megvalósításával.

A Komlói Napok és Bányásznap keretében megnyílt Komlóért Expón több mint félszáz kiállító mutatja be és árusítja termékeit.

Olvasóink írták

 • 5. pala1964 2013. augusztus 31. 20:25
  „ez a Miska gyerek aztán jó szert szed:)

  pesze biztos elromlott otthon a hűtőszekrény, és emiatt pörgött most fel a gazdaság...”
 • 4. gorgó 2013. augusztus 31. 19:10
  „az a gond, hogy forgóajtón akarnak kijönni...”
 • 3. Hód 2013. augusztus 31. 16:12
  „"Ma 207 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon, mint három évvel ezelőtt, és nem elsősorban a közmunka programok, hanem amiatt, hogy megpróbáltuk azokat a vállalkozásokat támogatni, melyek a nehezebb időszakban is képesek munkahelyeket létesíteni - mondta. "

  Hogyan hazudhat szemrebbenés nélkül ekkorát Varga???
  Olyan statisztikát szeretnék látni, amiben a 8 órában Magyarországon bejelentett, nem az állami költségvetésből pénzt kapó alkalmazottak száma szerepel 3-4 évvel ezelőtt és most! Nagyot néznénk, az biztos!”
 • 2. myckie 2013. augusztus 31. 06:46
  „Valaki megfordította táblát, csak erről neki nem szóltak ! A miniszter az adósságcsökkentésnél is fontosabbnak nevezte a foglalkoztatás növelését. "Beszélhet egy kormány bármilyen szép elképzelésekről, ha az emberek helyi szinten nem érzik, hogy munkahelyekben, életszínvonalban, lehetőségekben többet kapnak, akkor a legjobb program is halálra van ítélve" - hangsúlyozta. Ha helyi szinten nem érzik, akkor hol kellene érizniük??? Kb. mint a főnökös viccben: A titkárnő szex közben kérdezi főnökét: Főnök Úr benn van már? Válasz: Igennnn, igennnn Titkárnő: akkor hú de jóóóó!”
 • 1. studyfy 2013. augusztus 30. 18:17
  „Miről beszél ez a Varga Mihály? Nem tudja, hogy főnöke szerint már tavaly és az idén is jobban teljesített az ország? Már 2 éve nincs válság, csak fejlődés, fejlődés és fejlődés. Én csak ezt hallom a hazai állami rádió és TV adásokban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verhetetlen a házi pálinka aromája

Három éve nem volt ilyen bő gyümölcstermés, tavaly például alig volt sárgabarack. Idén Mártélyon naponta 500 liter pálinkát főznek, Mórahalmon 100-150 litert. Tovább olvasom