Szegedi hírek

2022.06.10. 18:56

Képregényben mesélnek nekünk a bélbetegségről

Ha az ember képregényről hall, általában vagy mesefigurák, vagy hősök ka­­landjainak vizuális ábrázolására gondol. Az Árkád Szegedben azonban most egy sokkal különlegesebb kiállítás látható.

Rendhagyó képregény-kiállítás látható az Árkádban. Fotó: Török János

A hétvégén tekinthető meg a valóságot fikcióval vegyítő, a gyulladásos bélbetegségekre fókuszáló képregénysorozat, amely a Bristol Myers Squibb támogatásával, a Magyarország Crohn-Colitises Betegek Egyesületének közreműködésével jött létre.

Az egyik történet fő kérdése például az, mi történt volna, ha Darwin gyulladásos bélbetegségéből adódóan nem tölt annyi időt a mellékhelyiségben, és észreveszi még kipusztulása előtt az ablaknál elsétáló dinoszauruszt? De vannak egyéb szereplők is, akiknek mindennapi életében gondot okoz betegségük: a vécén ülő szólista nem hallatszik a kóruspróbán, a mellékhelyiségek térképét figyelő túrázó késve éri be barátait az erdőben, és a koncert sem igazán élvezetes, ha a lakás legkisebb helyiségéből streamelik. 

Olyan szereplő is akad, aki mindent nyitó vécékártyát tervez, hogy megelőzze a kellemetlen baleseteket. 

Egy IBD-s beteg megfelelő kezelés nélkül napi 8-10 alkalommal rohan hasmenéssel vé­cére, ami összességében napi kétórányi, havi két és fél napnyi, éves szinten pedig 28 napnyi időt jelent. A valós betegtörténeteket fikcióval vegyítő képregények azt mutatják be, hogy az optimális terápia megtalálása után milyen hasznos tevékenységekre és élményszerzésre lehet fordítani ezt az időt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában