Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

50 éves az egyetem vásárhelyi mezőgazdasági kara

Hódmezővásárhely, Szeged - Agrár- és iskolatörténeti kiállítással, emlékfaültetéssel, ünnepi tanácsüléssel is emlékeztet arra október elején a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara, hogy 50 éves a hódmezővásárhelyi felsőfokú agrároktatás. A mintegy 500 hallgatót oktató kar jövőképének része az idegen nyelvű képzés elindítása.
– Helyi gazdák gyermekeik taníttatására 1896-ban alsófokú iskolaként alapították Hódmezővásárhelyen a Magyar Királyi Földműves Iskolát. Ebből nőtt ki a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara – kezdte a múltidézést Bodnár Károly. Az SZTE MGK dékánja elmondta, intézményük idén ünnepli, hogy fél évszázada felsőfokú iskola. Szervezetileg tartoztak már Szegedhez az egykori élelmiszer-ipari főiskola részeként, majd a budapesti állatorvos-tudományi, később a debreceni agrártudományi egyetem karaként szerepeltek. Végül „visszatértek" Szegedre, és az SZTE részeként 2005 óta az universitas mezőgazdasági karaként dolgoznak. A fenntartó változott ugyan, de az intézmény megőrizte az agrárképzés vásárhelyi jellegzetességét: a gyakorlatorientáltságot.

Új fordulatot hozhat az idegen nyelvű képzés az SZTE Mezőgazdasági Kar történetében – véli Bodnár Károly dékán. A szerző felvétele
Fordulatot hozhat az idegen nyelvű képzés az kar történetében – véli Bodnár Károly dékán.
A szerző felvétele

– Az agrárium iránti érdeklődés megnőtt a rendszerváltozás utáni időszakban a kárpótlás hatására, majd az ezredforduló utáni években az uniós csatlakozást követően, így nőtt a karunkra jelentkezők száma is. Mára visszalendült az inga – magyarázta Bodnár Károly, aki egykor hallgatója volt annak az intézménynek, amelynek most irányítója. Egy-egy évfolyam 60-70 hallgatót jelentett a 80-as években – idén 125 első évfolyamos vett részt az SZTE MK jubileumi tanévét megnyitó ünnepségén. A gazdasági helyzet lenyomatának tekinthető, hogy míg a korábbi években az ország olyan távoli pontjairól is érkeztek Vásárhelyre diákok, mint Somogy és Fejér megye, vagy Szabolcs, addig a mai hallgatók kétharmada a dél-alföldi régió három megyéjében él. Sőt: többségük naponta ingázik akár 25–50 kilométert is, mert segítő munkájára szükség van az otthoni gazdaságban. Az pedig a képzés színvonalának fokmérője is, hogy a karra jelentkezők 60 százaléka saját költségén szerez itt a boldogulásához nélkülözhetetlen ismereteket.

Jövőkép

Erasmus-ösztöndíjjal folyamatosan érkeznek hallgatók az SZTE Mezőgazdasági Karára a világ különböző országaiból. Az utóbbi években bekövetkezett generációváltás miatt az oktatók többsége olyan szintű angolnyelv-tudással rendelkezik, ami alapja a tervnek: egy-két éven belül külföldi diákok számára is meghirdethetik az agrárképzést. Ezen túl az önálló mesterszak indítása is része az SZTE MGK jövőképének.  

– Közismert hagyományunk, hogy a mindennapi gyakorlathoz közeli, a munkaerőpiacon versenyképes tudást igyekszünk biztosítani – hangsúlyozta a dékán. Örömmel nyugtázta, hogy az átszervezett, termelő vállalkozást modellező tangazdaságuk 2008 januárja óta nyereséges. Hasonlóképpen büszke Takács Ferenc Képző Központjukra, illetve a mezőgazdasági vállalkozásokkal, valamint a hazai és külföldi testvérintézményekkel kialakított széles kapcsolathálóra.

– Folyamatosan megújítjuk az oktatást – húzta alá Bodnár Károly. Példáként említette, hogy a nagyüzemi mezőgazdasági termelés iránt érdeklődő ugyanúgy megkapja itt az alapokat, mint a családi gazdálkodásra kíváncsi „őstermelő". A mezőgazdasági mérnök alapszak mellett népszerű a vadgazdálkodási mérnök alapszakjuk, nőtt a gyógy- és fűszernövény-termesztő, a ménesgazda, az ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésekre jelentkezettek száma is. Az 500 fiatal képzése mellett a felnőttoktatást, a mezőgazdasági szakemberek továbbképzését a mintegy 30 személyből álló oktatói kar küldetésének érzi. Ha kell, akkor a termelők adóztatásáról, vagy éppen a palántázás titkairól beszélnek, aranykalászos tanfolyamokat szerveznek – évente mintegy 300 felnőttnek. A legelhivatottabb hallgatóik számára pedig megnyitják a mesterképzés felé vezető utat: minden harmadik vásárhelyi diák él e lehetőséggel.

Olvasóink írták

 • 5. Renchy 2012. szeptember 27. 17:28
  „UtólagKapitány - a fiatalokat kihelyezik gyakorlatra mezőgazdasági cégekhez, így esélyt teremtve arra, hogy a jól dolgozó diáknak esetleg munkát ajánljanak. Volt, hogy a főiskola által üzemeltetett tangazdaságban találtak a diákok munkahelyet.”
 • 4. UtólagKapitány 2012. szeptember 26. 18:21
  „A mezőgazdasági kar milyen munkalehetőségeket tud biztosítani a pályakezdő fiataloknak?”
 • 3. abai 2012. szeptember 26. 12:57
  „Hát ez egy semmitmondó cikk.”
 • 2. mivan? 2012. szeptember 25. 08:29
  „Sokrétű feladataik vannak!! Például mennyi szép virágot kiültettek a városban....”
 • 1. UtólagKapitány 2012. szeptember 24. 20:45
  „Akik a Mezőgazdasági Karon végeztek azoknak milyen munkalehetősége van Hódmezővásárhelyen?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Risztov Éva a medencében is bizonyítani akar

Az olimpiai bajnokok közül elsőként a vásárhelyi kötődésű Risztov Éva tér vissza a mókuskerékbe. Tovább olvasom