Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

8-10 ezer kilométert repülnek költözéskor a gólyák

Hódmezővásárhely - Óvatosan simogatták a gyerekek a minap Vásárhelyen, Új-Kishomokon az egyik gólyafészekből kosárban lehozott, plédbe bugyolált 3 fiókát.
A 8 hetes fehér gólyák láthatóan jól tűrték a heves érdeklődést. A Magyar Madártani Egyesület országos gólyaroadshow-jához csatlakozott a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület – gólyagyűrűzéssel.

8 hetes fehér gólyákat gyűrűztek Vásárhelyen. Fotó: DM/DV
8 hetes fehér gólyákat gyűrűztek Vásárhelyen.
Fotó: DM/DV


Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A vásárhelyi kistérségben közel 100 gólyapár fészkel – tudtuk meg Szűcs Pétertől, a vásárhelyi egyesület aktivistájától, elnökhelyettesétől. A fiatal madarak néhány tapasztaltabb gólya vezetésével augusztus elején elindulnak Törökország felé, a Boszporusznál átrepülnek a tenger felett. Megkerülik a Földközi-tengert, Egyiptomnál délnek fordulnak, és október közepére elérik a telelőterületeiket, Dél-Afrikát – 1000-1200 méter magasan 8-10 ezer kilométert tesznek meg. Nem repülnek nagy távolságokat tengerek felett, mert a hosszú utat vitorlázva teszik meg, a vitorlázáshoz pedig olyan felszálló, meleg légáramlatok kellenek, amelyek nem keletkeznek a tengerek fölött. Többségük 3-4 éves korában tér vissza költeni hazánkba. A fiatal generáció után néhány héttel költöznek az idősebbek. A gólyák nagyobb csapatokban gyülekeznek a vásárhelyi pusztában, onnan indulnak tovább. A gyűrűzéssel követik nyomon és azonosítják a vándormadarakat. Pockokkal, sáskákkal, tücskökkel, békákkal táplálkoznak, 10-12 évig élnek. Az egyesület a közeljövőben önálló fészektartó oszlopokat helyez ki a városban, segítve a fészkelésüket – magyarázta Szűcs Péter.

Olvasóink írták

  • 1. Minibusz 2013. július 10. 17:31
    „Az utcánkban most kezdik el az első "lépéseket" az ifjoncok.
    Tegnap az egyik már ugrálgatott és verdesett a szárnyaival. Aranyos volt, és mindenképp tiszteletet érdemelnek ezek az állatok. Is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A zöldbárók nem hizlalhatják tovább földjeiket˝

Véget vet az új földtörvény annak, hogy az egykoron zöldbáróknak emlegetett téeszelnökök tovább hizlalják földjeiket. Tovább olvasom