Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A 47-es főút túlharsogja a kutya ugatását

Hódmezővásárhely - A 47-es főút mellett, Kopáncsnál még állnak a MÁV-bérlakások, az egyikben a mai napig laknak. Az eladó házra nem tolonganak a vevők – de hát ki is szeretne egy négysávos országút szélén lakni?

A 47-es főút mellett, Kopáncsnál még állnak a MÁV-bérlakások, az egyikben a mai napig laknak. A négysávosítás előtti kisajátítás már befejeződött, ezek a házak maradhattak, de azt mégsem tudták meg eddig senkitől a tulajdonosok, hogy épületeik útban lesznek-e, és kapnak-e zajvédő falat. Az eladó házra nem tolonganak a vevők – de hát ki is szeretne egy négysávos országút szélén lakni?

A kopáncsi vasútállomás környékén található épületek némelyikét már visszahódította a természet, zöldellnek az omladozó falak. A MÁV-bérlakások közül is akad azonban két ikerház, ami gondozott, takaros. A 47-es főúton Szegedről Vásárhely felé tartva – már csak a vajháti és a kishomoki leágazó közötti 4,5 kilométeres szakasz kétsávos – bal oldalon találhatók ezek az épületek. A Vásárhelyhez közelebb eső „dupla" a Kispál és a Lencse család tulajdona.

– Jómagam 1983-ig éltem itt, ebben a házban nőttem fel – emlékezett Lencse Endre. – Ma már üresen áll, mert édesapám és anyukám is elhunyt. A Kispál család és mi is megvettük ikerrészünket a MÁV-tól. Eladásra kínáljuk, de nem tolonganak a vevők. Nem csodálkozom, hiszen azt sem tudjuk, mi lesz az épületek sorsa, ha erre folytatódik a 47-es négysávosítása. Próbáltam utánajárni a vásárhelyi önkormányzatnál és a vasúttársaságnál, nem adtak megnyugtató választ. Azt megtudtam, hogy a kisajátítások már befejeződtek, de akkor mit keres valami jelzőkaróféle a kerítésen belül, a portámon?

Bozókiék úgy érzik, bizonytalanságban élnek. Fotó: Tésik Attila
Bozókiék úgy érzik, bizonytalanságban élnek.
Fotó: Tésik Attila

A 46 éves Bozóki István és 67 esztendős édesanyja, özv. Bozóki Istvánné még nagyobb bizonytalanságban van. Ők ott élnek bérlőként az egyik ikerházban. Teheneket, disznókat tartanak, az udvarban tyúkok, kacsák. István kutyája, Buksi ugat, de persze a másodpercenként elviharzó autók, kamionok dörejével nem veheti fel a versenyt.

– 45 esztendeje lakom itt, követtem édesapámat a MÁV-nál, ahol 1993-ig lakatosként dolgoztam, azóta munkanélküli vagyok – mondta Bozóki István. – Hogy mi lesz velünk, a házzal? Nem tudjuk.

Alig értettük egymás szavát, hiszen a kapu, ahol beszélgettünk, két méterre áll a 47-estől. – Arra kapom fel a fejem, ha pár pillanatig csend van. Ha autó nem jön, a ház mögötti vágányon, szinte az udvarban húz el egy szerelvény. Itt mindenünk megvan, nem panaszkodunk, de lehet, hogy mennünk kell. Ha nem, zajvédő falat kapunk. Majd meglátjuk.

Boltsors. Kishomoknál, Vásárhely felé menet, a jobb oldalon található a Hódmezővásárhely és Környéke ÁFÉSZ évek óta zárva tartó vegyesboltja. Szinte körbeásták, mi lesz a sorsa? – Őszintén megmondom, fogalmam sincs – közölte Kokovai János, a Hódmezővásárhely és Környéke ÁFÉSZ elnöke –, mi szerettük volna, ha kisajátítják, felajánlottuk, erre mégsem került sor. Halomnyi irat, dosszié gyűlt össze erről az ügyről.

Segít az ügyfélszolgálat

Az esetek kapcsán megkerestük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t, ahol Fazakas Orsolya sajtószóvivő a következőket mondta: – Júniusban választjuk ki a négysávosítás kivitelezőjét. A területszerzés kilencvenkilenc százalékon áll, és ehhez fűződően még semmilyen észrevétel nem jutott el hozzánk. De éppen az ilyen, az ezzel kapcsolatos kérdések megválaszolása érdekében hoztuk létre területszerzési ügyfélszolgálatunkat, mely a 06-1/436-8466-os telefonszámon érhető el. Ha valakinek nincsenek információi, vagy panasszal élne, forduljon ügyével kollégáinkhoz! A www.nif.hu oldalon bővebb tájékoztatás is található az ügyfélszolgálatról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely nemcsak elad, vásárol is ingatlanokat

Hódmezővásárhely - Nemcsak elad, vesz is a vásárhelyi önkormányzat: értékes városi épületeket,… Tovább olvasom