Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

A francia házaspár 7, az ír férfi 10 éve él Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A 61 éves Jean Raymond sokáig azt hitte, hogy az Útépítés feliratú tábla városnév. A francia férfi 7 éve, az ír Hugo Golding 10 éve telepedett le Vásárhelyen. Közös bennük, hogy minketten nyugdíjasok, nem beszélnek magyarul, s egy percet sem dolgoztak hazánkban.
Gyere ide! – ezt tanulta meg először magyarul az 57 éves Mireille Raymond, aki férjével, Jeannal Vásárhelyen él. Hét éve laknak a városban, ám inkább csak értik a magyart, mint beszélik. Jean sokáig azt hitte, hogy az Útépítés feliratú tábla városnév.

– Csodálkoztam rajta, hogy itt minden várost így hívnak, mert gyakran találkoztam ilyen táblával – jegyezte meg mosolyogva a 61 éves férfi. Mireille tanítóként, Jean pedig ápolóként dolgozott Franciaországban. Vásárhelyre már nyugdíjasként költöztek, vagyis itt már sehol sem kellett dolgozniuk.

Kérdésünkre, hogyan lehetséges az, hogy aránylag ilyen fiatalon el tudtak menni nyugdíjba, azt válaszolták, hogy „ez hosszú történet."

Jeanról kiderült, hogy a kertészkedés a hobbija, ezért a paradicsomot, a cukkinit, a padlizsánt vagy a zöldbabot már magyarul is tudja kérni. Elárulta: felesége azért jobban érti a nyelvünket. A Raymond házaspár 20 évvel ezelőtt járt először Vásárhelyen. A városról lányuk mesélt nekik, aki néptáncosként többször volt Vásárhelyen. Egyik alkalommal elkísérték a szülők is, akik megszerették Vásárhelyt. Kedvenc helyük a strand. Bár a szolgáltatásokhoz viszonyítva drágállják a belépőt.

Hugo békét, nyugalmat talált Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila
Hugo békét, nyugalmat talált Vásárhelyen.
Fotó: Tésik Attila

– Lángos nincs, nagy hamburger sem – sorolta tört magyarsággal Jean. Majd franciára váltva folytatta: a medence is kevés. A jegy viszont személyenként mintegy 3 euróba kerül, még Marseille-ben is csak 2 euró, igaz, ott nincs termálvíz – tette hozzá. A házaspár viszont dicsérte a vásárhelyi kórházat. Mint mondták: nagyon elégedettek a betegellátással.

Hugo magyar állampolgár szeretne lenni

Hugo Golding magyar állampolgárságot is szeretne. A 65 éves ír férfi lapunknak elmondta: az életkora miatt már nem kell alkotmányos ismeretekből vizsgát tennie. A lényeg, hogy nyolc évig folyamatosan hazánkban tartózkodjon.

Évente kétszer-háromszor látogatnak Franciaországba, ahol három felnőtt gyermekük él. Mireille szerint addig szeretnének Vásárhelyen élni, amíg jól érzik magukat a városban.

Végleg Vásárhelyen akar maradni az északír Hugo Golding, aki 10 évvel ezelőtt telepedett le a városban.

– Békére, nyugalomra vágytam, ezért választottam ezt a várost – jegyezte meg a nyugdíjas férfi, aki a franciákhoz hasonlóan nem beszéli a magyart. A „köszönöm" szó ki is meríti a magyartudását Hugónak, aki matematika- és informatikatanár volt Észak-Írországban, s a franciákhoz hasonlóan ő sem dolgozott választott hazájában. Szerinte 65 év felett már túl öreg ahhoz, hogy nyelvet tanuljon. Angolul is jól elboldogul.

A francia házaspárhoz hasonlóan, Hugo is szívesen jár strandra. Észak-Írországban nincs termálfürdő. Nyaranta a vásárhelyi strand mellett a környék fürdőit látogatja. A férfi szintén jónak tartja a kórházi ellátást, és nagyra értékelte Vásárhely közbiztonságát is. Mindezek hazájában sokkal rosszabbak – állapította meg.

Olvasóink írták

  • 2. blablagab 2009. április 18. 21:33
    „Igaz, hogy mindenki Hugonak ismeri és nem beszél sokat magyarul de azért ha cikket írnak róla akkor a rendes neve a Hugh Golding legalább egyszer szerepelhetne.”
  • 1. JB007 2009. április 18. 20:16
    „"Közös bennük, hogy minketten nyugdíjasok, nem beszélnek magyarul, s egy percet sem dolgoztak hazánkban."

    Azért van, aki az országhatáron belül született és nagyon hasonló paraméterekkel rendelkezik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalberték 50 kilométert gyalogolnak a láthatásért

Hódmezővásárhely - Sokszor gyalog teszi meg a Vásárhely és Szeged közötti utat a Kisalbert házaspár, hogy láthassák fiaikat – a rossz körülmények közt élő Tamás és Aranka 3 gyermekét tavaly nevelőszülőnél helyezték el. Tovább olvasom