Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

A mintagazda unokája 83 évesen is kertészkedik

Posztumusz Székkutasért-díjjal ismerték el Gregus Máté mintagazda munkásságát a falubeliek. A kitüntetést egyik unokája, a 83 éves Gregus Mária vette át a család nevében. Büszke arra is, hogy szeptembertől már a nagyapja nevét viseli a helyi általános iskola. A Gregus név nem mindig csengett jól: az államosítás idején kuláklistára kerültek, a 35 holdas mintagazdaságot elvették. Mária néninek csak az emlékei maradtak meg – és a kertészkedés szeretete.
Gregus Máté unokája, Mária néni örül a kitüntetésnek. Fotó: Tésik Attila
„Szép ember volt a nagyapám" – mutatja a régi fényképet büszkén Gregus Mária. A fotón egy ősz hajú és bajuszú, komoly férfi néz a felvevőgép lencséjébe.
– Egyszerű parasztember volt, aki saját magát képezte, s összefogással sokat tett Székkutasért. Az 1900-as évek elején vágtak neki a faluépítésnek, amikor családjával Pósahalomról beköltözött Kutasra – kezdi a családtörténetet Mária néni. – Akkoriban jóformán csak legelőből állt a környék. Nagyapám és segítői kezdeményezésére épült meg a vasútállomás, alakult meg a helyi hangyaszövetkezet, készült el a református és a katolikus templom. A villamosításban is nagy szerepe volt: Orosházáról kapták az áramot, de Vásárhelyről olcsóbban beszerezhették volna, csak az illetékesek nem akarták kiépíteni a vezetéket a nagy távolság, s a kevés fogyasztó miatt. Gregus Máté viszont vett egy szélmalmot, amit szélenergia helyett villannyal működtetett, és így már megérte Székkutasnak áramot adni – mesélte Mária néni.

A mintagazdaság

Gregus Máté 1861-ben született a vásárhelyi pusztán. Apja kisbirtokán sajátította el a gazdálkodást, 1887-ben át is vette annak irányítását. Felesége, Tóbiás Zsuzsanna is egy kisgazda lánya volt. A házaspárnak négy gyermeke született. Gregus Máté pósahalmi birtokán belterjes gazdálkodást folytatott, és mintagazdaságot hozott létre. Gyümölcsöse eper-, alma-, körte-, valamint szilvafákból állt.

Gregus Máté munkásságát a község jelenlegi önkormányzata is elismerte: a falunapok alkalmával posztumusz Székkutasért-díjat kapott, amit a család nevében Mária néni vett át.
– Nagyon örültünk a kitüntetésnek, arra is büszkék vagyunk, hogy szeptemberben a helyi általános iskola felveszi a nagyapám nevét. Sokan mondogatták már, hogy Vásárhelyen utcát és középiskolát is neveztek el róla, Székkutason meg még semmit, pedig megérdemelné – jegyezte meg a mintagazda unokája. Mária néni kívül egyébként még öt Gregus-unoka él. Ám mint kiderült: a Gregus név nem mindig csengett jól. – Az államosítás idején a 35 holdas mintagazdaság miatt kuláklistára került a család. Édesapámat, ifjabbik Gregus Mátét börtönbe csukták, ott is halt meg. Bátyámat, öcsémet és a férjemet fehérgárdistaként bélyegezték meg, őket is elvitték. Majd azt mondták, hogy férfi munkaerő nélkül elhanyagolt a gazdaság. Ezzel az indokkal vették el a családtól – magyarázta Mária néni, aki három évvel ezelőtt járt kint az egykori birtokon, ahol a híres Gregus-gyümölcsösnek már híre-hamva sincs, a pálinkafőzde is a múlté. Csak a tanya van meg, melyet tájházzá alakítottak át.

A növények, a kertészkedés szeretetét Mária néni is örökölte. Családi házuk udvara valóságos kis arborétum.
– A kapálással még elboldogulok, de nyolcvanhárom évesen már csak négykézláb tudok gyomlálni – mondja az asszony, aki tagja a helyi Gregus Máté Kertbarát és Faluszépítő Klubnak. Legutóbb éppen Mária néniék kertjében jöttek össze bográcsozni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi Citroënek szerelmese

A francia rendőrök, mentősök által használt Citroën-kisbusza is van otthon Bús Péternek, aki annak… Tovább olvasom