Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

A vásárhelyi Molnár Alajos és neje országos elismerése

Hódmezővásárhely - A vállalkozók napján a vásárhelyi Molnár házaspár mindkét tagja elismerésben részesült; a férj a szakminisztérium Magyar Gazdaságért Díját vehette át, felesége az év vállalkozója lett. Molnárék az építőiparban és az élelmiszer-kiskereskedelemben alkottak maradandót, és abban bíznak: öt év múlva átadhatják a stafétabotot gyermekeiknek.
A vásárhelyi Molnár Alajos 1989. január 1-jén alapította a Mestermű Építő és Szerelő Kft.-t, ez volt az első nap, amikor kft.-ket lehetett bejegyeztetni a cégbíróságon. Az övé a 19-es sorszámot kapta a megyében. Makón, Szegeden – például a Picknél szociális létesítményt, hűtőházat – és Vásárhelyen is épített, utóbbi városban élelmiszerüzleteket és a Szegfű utcai irodaházat. Felesége, Margit két évvel később, 1991 decemberében hozta létre a Kész-Pénz Kft.-t, amely élelmiszer-kiskereskedelemmel és könyveléssel foglalkozik. A cég az Alföld-Szeged Kft.-n keresztül a Reál-hálózat tagja, s a Kész-Pénz kilenc üzletet működtet Vásárhelyen. A vállalkozók napján a férj a szakminisztérium Magyar Gazdaságért Díját vehette át, neje az év vállalkozója lett.

– Ritka, hogy egy családból ketten is díjat kapnak – mondta Molnár Alajos –, többen gratuláltak is nekünk ehhez. Harminc éve dolgozunk együtt, még a Csomiépnél kezdtük, én műszaki területen dolgoztam, Margit a gazdaságban tevékenykedett. Már ott is keményen hajtottunk, magunkénak éreztük a vállalatot – mintha a saját vállalkozásunk lenne –, jó iskola volt.

Molnár Alajos és felesége a díjakkal. Fotó: Tésik Attila
Molnár Alajos és felesége a díjakkal.
Fotó: Tésik Attila

– Talán annyi a különbség, hogy itt nincs kötött munkaidő – vette át a szót Molnár Alajosné –, sokszor éjszakába nyúlóan és hétvégeken is dolgozunk. Ezt az induláskor nem volt könnyű összeegyeztetni a gyerekneveléssel, Zsuzsanna akkor 9, Gábor 4 éves volt. Sokat köszönhetünk nekik, türelmüknek, megértésüknek, bizony a munka mellett olykor háttérbe szorultak. De a vállalkozást nem lehetett félgőzzel csinálni.

Az évek során megtanulták megbecsülni a kemény munkával megkeresett pénzt, szolid életvitel mellett a jövőjüket megalapozták. Már sutba dobhatnák a cégeket, felejthetnék a napi fárasztó robotot, de nem teszik: 200 embert foglalkoztatnak, értük, családjukért is felelősek – mondták.

– A megbízhatóság, a hitelesség a legfontosabb mindkettőnk szakterületén – említette Margit –, akik velünk kapcsolatban állnak, már azt is szinte írásos szerződésnek vehetik és veszik, ha szóban egyezünk meg valamiről.

Molnár Alajosnénak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök gratulál. Fotó: MTI
Molnár Alajosnénak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök gratulál.
Fotó: MTI

– Mégis olykor bizalmatlanok, gyanakvóak az emberek, pedig az építőipart is az élelmiszer-hálózatokhoz hasonló összefogás, érdekszervezet segíthetné át kisebb veszteséggel a gazdasági válságon. Ellenkező esetben jönnek a tőkeerős nyugati cégek, és a magyaroknak semmi sem jut. A válságot természetesen a Mestermű Kft. is megérzi, sok munkát előkészítettünk, minden azon múlik, mennyien lépnek vissza a beruházások megkezdésétől – tette hozzá Molnár Alajos.

Megemlítették: az eredményeket nem érhették volna el a velük együtt dolgozó kollégák nélkül, ezért a díjakat – gondolatban – az ő fenyőfájuk alá is odahelyezték.

Családban marad

A csemeték felnőttek, Zsuzsanna 28, Gábor 23 éves. Előbbi a Kész-Pénz Kft.-nél dolgozik, de a közbeszerzési eljárásokat a Mesterműnél ő intézi, utóbbi még egyetemista. Margit elmondta: öt év múlva szeretnék átadni nekik a cégeket. Bár tudják és megértik, általában a fiatalok azt szeretnék, ha önerőből, a „semmiből" érnének el, építenének fel valamit. Viszont ezek a vállalkozások bejáratottak – biztos megélhetést, egzisztenciát nyújtanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zárt dögtemető lesz Székkutason

Székkutas - A székkutasiak január elsejétől már zárt helyen rakhatják le az állati tetemeket. A… Tovább olvasom