Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Alakítás a kállai kettőstől Szent Józsefig

A negyvenes években a vásárhelyi Szenti András is részt vett a belsőszőrháti olvasókör összedőlt épületének újjáépítésében. A ma 75 esztendős Bandi bácsi a Csúcsi Olvasókör legidősebb tagja. A körök napjainkban is azokat a feladatokat látják el, mint régen: ápolják a hagyományokat, s megemlékeznek a jelentősebb ünnepekről.
Szenti András kötelességének érezte, hogy kivegye a részét a vásárhelyi olvasókörök újraindításából Fotó: Tésik Attila
Régen nagy hagyományai voltak Vásárhelyen az olvasóköröknek. A második világháború előtt csak a város külterületén – ide tartozott akkor Mártély és Székkutas is – ötvenkettő működött. Az ötvenes években viszont az akkori hatalom a nemkívánatos „intézmények" közé sorolta az olvasóköröket, s beszüntette azokat.

– Régen nem volt ám televízió és videó! Mi olvasókörökbe jártunk szórakozni, illetve számos kulturális eseményt is szerveztünk ezekben – emlékezett vissza a múltra a vásárhelyi Szenti András.

A 75 esztendős Bandi bácsi volt az egyik alapítója 1990-ben a Csúcsi Olvasókörnek. A kör akkor hatvanhét taggal indult, s ma már 164-en járnak rendszeresen az összejövetelekre. Bandi bácsi tizenhárom éven keresztül vezette ezt a kört, s ma már tiszteletbeli elnök. A nyugdíjas férfi legelőször tizenhét évesen vett részt az olvasóköri munkában. Akkor még egy belsőszőrháti tanyán lakott szüleivel. A Rárósi és a Kutasi út által határolt külterületet hívják Belsőszőrhátnak. Az egyik vályogépület volt a kör központja.

Szentiék, mint a környéken mindenki más, a földből éltek. Az itt lakók többségének azonos volt az érdeklődése, így szívesen összejártak a saját maguk alapította olvasókörbe. Szinte elképzelhetetlen volt az olyan hét vége, hogy kapálás, aratás vagy egyéb mezőgazdasági munka után ne gyűljenek össze egy kis szórakozásra.

– 1940-ben vagy 41-ben a belvízben összedőlt a ház. Édesapám, Szenti István vezetésével pár évvel később újjáépítettük. Sajnos nem sokáig használhattuk, mert a hatalom elzavart minket, a kört pedig felszámolták – folytatta a bácsi.

Akkoriban a kulturális élet központjai voltak az olvasókörök. Bandi bácsi még az ifjúsági csoportban számos előadáson is részt vett. Ha kellett, táncolt, de a szavalástól sem riadt vissza.

– Úgy jártam a kállai kettőst, hogy többször is visszatapsoltak. Ezenkívül népi színdarabokat is bemutattunk, valamint az egyik karácsonyi műsorban én alakítottam Szent Józsefet – mesélte. Ezért érezte úgy, hogy a rendszerváltás után nemcsak joga, hanem kötelessége is újraéleszteni a negyven évig mellőzött olvasóköröket. Két gyermeke, négy unokája és egy dédunokája van, de a család mellett azért marad bőven ideje a Csúcsi Olvasókör rendezvényeire is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromnapos vízparti fürdőfesztivál Hódmezővásárhelyen

Több mint tízezren vettek részt az I. vízparti fesztiválon a hét végén Vásárhelyen. A strand három… Tovább olvasom