Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Árvíz utáni fertő Csongrád megyében

Már az önkormányzati minisztérium is vizsgálja, pontosan mire szeretne elfolyni még 180 millió forintnyi közpénz Csongrád megyében. A 2006-os árvíz utáni fertőtlenítés számláiról van szó: míg ez a munka Komáromnál egy négyzetméteren 4 forintba került, nálunk 32-t kér érte az a cég, amelyet a katasztrófavédelem ajánlott az önkormányzatoknak.
Lapunk nyomán az országos sajtó is beszámolt arról, hogy lassan másfél éve tart a huzavona az árvíz utáni fertőtlenítés számlái fölött. A fővállalkozó, a vásárhelyi székhelyű BS Alfa Bt. négyzetméterenként 32 forintos áron dolgozott, a települések most ennek a felét kínálnák a cégnek, de a bt. hajthatatlan. Nagy kérdés, hogy a 32 forint mennyire reális ár. A bt. szerint ennél drágábban dolgozó cégek is vannak. Lehetséges.

Az viszont elgondolkodtató, hogy szintén 2006-ban, Komáromnál négyzetméterenként bruttó 4 forintos négyzetméterenkénti áron fertőtlenítettek. A mi árvizünk nyolcszor fertőzőbb, mint a Dunáé? Vagy az itteni munkaerő került ennyivel többe?

Miután a múlt héten információkat kértünk a minisztériumtól, az ÁNTSZ-től, az Atikövizigtől, a katasztrófavédelemtől és az önkormányzatoktól, az derült ki, hogy a Csongrád megyei történetnek a hypó és a klórmész áránál érdekesebb momentumai is vannak.

Polgármester a hypóval permetezett hullámtéri erdőben. A csanádpalotai Kovács Sándor elhatározta: most már végigviszik a pert. Fotó: Miskolczi Róbert

Már az is meglepő, hogyan került kapcsolatba Szeged, Hódmezővásárhely, Csanytelek, Apátfalva, Csanádpalota, Dóc, Felgyő, Mártély, Magyarcsanád, Mindszent, Nagytőke, Röszke, Tiszasziget és Újszentiván önkormányzata a BS Alfával. A cég árajánlatáról 2006-ban az árvíz levonulásakor a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – egy állami szervezet – tájékoztatta az önkormányzatokat. A Szeged (96 millió forint) és Hódmezővásárhely (23 millió forint) fertőtlenítéséről szóló dokumentumot alá is írta az igazgatóság munkatársa – holott ez nem feladata. Szeged és Vásárhely fizetett.

Jogos kérdés az is, hogy vajon a több tízmilliós forráshiánnyal rendelkező falusi önkormányzatok képviselő-testületei hogyan mertek rábólintani egy több tízmilliós számlára? Hát nehezen. A polgármester azt mondta – aki, ha kell, bíróságon is vállalja állításait –, hogy először „nagyon fáztak" ettől a fertőtlenítéstől.

De aztán volt egy összejövetel a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon, ahol a védelem több megyei vezetője mellett a BS Alfa képviselője is ott volt. Itt arról tájékoztatták a renitenskedő polgármestereket, ők lesznek a felelősek azért, ha bárhol fertőzés lesz. Azt is hallhatták, nincs idő közbeszerzésre, ezért nincs itt több árajánlat. És sajnos rossz a törvény, mert csak önkormányzatok pályázhatnak a vis maior alaphoz. De semmi baj, nem kell félni, mert az állam ki fogja fizetni a munka díját, a települések csak gyorsan utalják át a cégnek azt a pénzt, amit a pályázattal kapnak. Akkoriban nyilatkozta azt a miniszterelnök, legyen mindenki nyugodt, az árvíz elleni védekezésre lesz elég pénz. Tudjuk: ezek után Csanádpalota 13 ezret kapott a 31 millió helyett.

Hol kell fertőtleníteni?

Azt is érdemes tisztázni, hogy ki mondta meg, hol kell fertőtleníteni, és
hol nem. Túri József, a bt. ügyvezetője erre a kérdésünkre azt válaszolta, hogy ezt mindenütt a védelmi bizottságok elnökei – vagyis a polgármesterek – határozták meg. Az iratokat tényleg aláírták a polgármesterek. De ez többük emlékezete szerint úgy volt, hogy a hozzáértő cég emberei elmondták, általában hol kell ilyen munkát végezni, és hol nem. Sok helyen a hullámtérben is kellett, ahová egyébként minden második évben kilép a folyó. Az Atikövizig környezetvédelmi szaktanácsadója, Fekete Endre kérdésünkre elmondta, általában ott kell ezt a munkát elvégezni, ahol ember érintkezhet a vízjárta területtel. Hullámtérben például ilyen hely a mindszenti komp környéke, vagy a mártélyi üdülőövezet. A konkrét ügyhöz azonban az Atikövizignek semmi köze – ezt rögtön az elején leszögezte a szaktanácsadó.

2006 tavaszán Szelevény határában megrepedt a Körös-gát, folyt be a víz. Itt nem kellett fertőtleníteni. Fotó: Karnok Csaba

És hol volt az ÁNTSZ?


Tombácz Zsuzsanna járványügyi osztályvezető azt mondta, őket nem értesítette a BS Alfa Bt. arról, hogy itt és itt fertőtleníteni fog. Pedig szólniuk kellett volna. A tisztiorvosi szolgálat csak 2006 szeptemberében tudta meg, hogy valóban folyt itt ilyen munka, és azt ezek szerint elvégezték. Utólag le is ellenőrizték a bt. iratait.

Mindez azért is érdekes, mert az ÁNTSZ egy képviselője részt vesz a megyei védelmi bizottság ülésein. Ott nem lett volna szó a víz után a tiltakozó polgármesterekről, és hogy majd fertőtleníteni kell?
A jelek szerint mindez mintha csak a mi megyénkben történt volna így. Fakadóvíz folyt a gátból a Maros mentén például Apátfalvánál, a Tiszán Felgyőnél meg is csúszott a töltés. De nálunk nem volt olyan kritikus a helyzet, mint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szelevénynél. A Körös partján fekvő település lakóit kitelepítették, és a gátrepedés nyomán beszivárgó víz olyannyira átáztatta a talajt, hogy a lánctalpas járművek elakadtak, helikopterrel vitték a résnél dolgozó szentesi katonáknak a homokzsákokat. Szelevénynek azonban egy fillérjébe sem került az árvíz utáni fertőtlenítés. Mint Pánczél Ferenc polgármester lapunknak elmondta: azért, mert egy négyzetcentit sem kellett fertőtleníteni.

Vizsgálat folyik

„A miniszter az önkormányzatok és a BS Alfa közötti szerződések aláírásának körülményeiről – hatásköre keretei között – vizsgálatot rendelt el" – tájékoztatta lapunkat az ÖTM. A katasztrófavédelem is nyomoz házon belül, mint azt Dobson Tibor országos szóvivőtől megtudtuk. Más azonban nem. Az önkormányzatok érdekeit a két csongrádi országgyűlési képviselő, az MSZP-s Bedő Tamás és a fideszes Vincze László próbálja érvényesíteni. Csongrád egyébként nincs az adósok között, egyáltalán, nem is állt kapcsolatban a BS Alfával. Ott a Körös-toroki üdülőterületen tényleg valós a fertőzésveszély, ezért a város cége szépen megvette a klórmeszet, a hypót, és maga elintézte a munkát. Nem várt az állami segítségre.

2006-ban az árvíz nyomán 583 önkormányzat 9,6 milliárd forintot kért a védekezés költségeire. Míg fertőtlenítésre országosan néhány tízmillió volt az igény, Csongrádban a BS Alfa által tisztába tett 14 település után 282 milliós számla maradt. A minisztérium csak a belterületeken végzett fertőtlenítés költségeit ismerte el teljes egészében, a külterületeken csak ott, ahol a fakadóvíz kifolyt. Ezért csak 58 milliót utalt át a Csongrád megyei pályázatokra.

A türelem szobra

Miután Szeged, Vásárhely, Csanytelek fizetett, a BS Alfa még 180 milliót vár a településektől 2006 óta. Ehhez az összeghez képest sokáig feltűnően türelmes volt a vállalkozás. Erről Túri József ügyvezető most azt mondta, küldtek fizetési felszólítást, de közben igyekeztek megértők lenni. Tavaly februárban még azt is mondta, tisztában vannak azzal, hogy most már nem sokra számíthatnak. Mert hát a szerződés is úgy szól, hogy a települések a vis maior keretből kapott pénzt utalják át.

Hirtelen más lett a leányzó fekvése, amikor az új csanádpalotai polgármester, Kovács Sándor beperelte a céget, mondván: irreálisan sok ez a 31 milliós ár, és nem lehet a falun behajtani ezt a tartozást. A bíróság első fokon úgy ítélt – magát a szerződést megvizsgálva –, hogy az érvényes, fizetni kell. A palotaiak készülnek a második fordulóra, de közben a BS Alfa felbátorodott, és mind a tizenegy adósát beperelte. Mivel a szerződés az önkormányzatok és a cég között köttetett, a településeknek kell helytállniuk – a minisztérium szerint.

Olvasóink írták

 • 7. Fekete László 2008. március 02. 14:57
  „Mindaddig amig a volt komunista kutyák ülnek a magas helyeken addig ebben az országban minden eltünik,lábakel, átalakul,pl .:kastélyá, amerikai farmá, német birtokká, egyéb egyetemi tanulmányokká és még számlálatlanul sorolhatná
  m hová.Kel nektek szavazni majd elönti a házaitokat a kis vagyonkáitokat a viz , és tapsoljatok az általatok hőn kedvelt szeretett vezetőiteknek, hidjetek nekik majd csak teljesen tönkretesznek mindenkit.KEL NEKTEK szocializmus nesztek megkaptátok Fercsi bástya adot nektek szépet jót és kiadósat.
  Takaritsatok,fertőtlenitsetek jó pénzért amit ti fizetek ám ki, ne képzeld majd az állam álja, holvan már az a pénz? Majd nektek van még a bőrötök alatt van mit még lenyúzni FIZESETZEK a fertőtlenitésért, a gátjavitásért ha élni akartok.Le sz.... magasról mindenkit azthiszitek ti választópolgárok , hogy ti vagytok az ő szemükben a megváltó, tévedtek ti csak bábokvagytok akiket lehet még hüjiteni remélem még sokáig.Legyen kin röhögni amikor szaladgáltok a gátakon mint a tyúkanyó a tó partján. ÜDV néktek csacska banda.”
 • 6. AN 2008. január 29. 08:33
  „#5, hol volt ez?”
 • 5. ukuku 2008. január 29. 01:17
  „Persze, hogy mutyizás van. Sokan nem tudják, hogy a tényleges takarítási munkálatokat, fertőtlenítéseket a lakosoknak kellett kifizetni. Az önkormányzat ugyanis annyit mondott, hogy minden házra ad egy üveg hyppot. Na ez volt a nagy fertőtlenítési akció. Legalábbis én személyesen ezt éltem át.”
 • 4. XXX 2008. január 28. 21:15
  „hé srác arcok én tavalyelőtt homokzsákoltam mint állat, oszt a sok cigány fizetett gecik, azok meg keselyű módra csak a kajáért jöttek el vágod! zabáltak oszt szevasz, mi meg keményen töltöttük bazz, aszongyák ne tegyünk csak 4-5 lapáttal mert szegénby katona nem bírja el mien katona az aki nem bír egy 50 kilós zsákot? mongyuk én gyúrok vazz. na mindegy remélem legközelebb megtudjál oldani normális munkásokkkal ha lesz baj nem pedig az önkéntesek csinálnak mindent!!! durva volt azé...”
 • 3. televan a ... 2008. január 28. 18:51
  „Tele van a postaládám mindenféle csekkel és fizetésre biztató megkeresésekkel.A nagy halomból én csak azokat szoktam kifizetni amit én rendeltem meg,vagy vettem igénybe.Ennek eldöntéséhez nem szükséges szakértelem csak józan ész:.A most tamáskodó polgármestereknél minek van hijja?Menetközben mért nem állitották meg ezt a pénzherdáló/?/ munkát.eseteleg nem is figyelték aközpénzből megrendelt fertötlenitést? Ugyanez vonatkozik az ÁNTSZ. illetékes alaklmazottaira is,vagy akkor nekik nem is volt szabad kintjárnuk a területen csak a zsákos embereknek??”
 • 2. El Nyomottka 2008. január 28. 09:40
  „Mutyizás van.
  Pereskedés van.
  Felelős nincs,
  és nem is lesz...

  Magyarország (2008)”
 • 1. 140 2008. január 28. 08:29
  „Hajrá Fa Sanyi!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befoltozták a vásárhelyi református újtemplom tetejét

Hódmezővásárhely - Átmeneti megoldásként befoltozták a vásárhelyi református újtemplom tetején… Tovább olvasom