Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Ávéd doktor gyűjteménye

Mindszent - Valószínűleg az ország legnagyobb, magánkézben lévő orvostörténeti gyűjteményét őrzi Ávéd János mindszenti háziorvos. A közel ezer darabból álló kollekcióban számos érdekesség mellett még 1913-ban készült lázmérő is található.
– Régóta vonzódom mindenhez, ami régi, hiszen a régi tárgyak mögött érzem az egykori embereket. Ezért nem hagytam veszendőbe menni azokat a mindszenti, gyógyítással kapcsolatos eszközöket és tárgyakat, amelyekre munkám során bukkantam, sokszor a véletlennek köszönhetően. Volt, hogy kihívtak egy beteghez az egyik tanyára, akinek meg kellett mérni a lázát, s a család olyan lázmérőt vett elő a tokból, amelyet még 1913-ban gyártottak. Ez gyűjteményem egyik legérdekesebb darabja – mesélte Ávéd János, aki 1982 óta háziorvos Mindszenten. Kollekcióját az 1947-ben a településre költözött édesapja, néhai Ávéd László doktor alapozta meg. Fia nemcsak körzetét vette át, hanem gyűjteményét is, amelyet azóta gyarapított. A kollekció egy része ma a helytörténeti múzeumban látható.

– Korabeli fogorvosi széket, régi lázmérőket, különféle fogókat és csipeszeket, gyógyszeres dobozokat és üvegeket, kötszeres dobozokat, fecskendőket, varrófelszereléseket és számos, a helyi orvoslással és gyógyítással kapcsolatos dokumentumot őrzök. Ez utóbbi közt van 1905-ből származó himlőjárvány-jelentés, de 1927-ből származó, még kézzel írt recept is, amit annak idején nem váltottak ki. Ezt egy olyan betegtől kaptam, akiről kiderült, hogy nagyon régi leleteit is megőrizte – mondta a gyűjtő.

A gyűjtő korabeli orvosi eszközökkel. A szerző felvétele
A gyűjtő korabeli orvosi eszközökkel.
A szerző felvétele

Ávéd János kollekciójának híre ment az orvosok között, ennek köszönheti, hogy a kis- zombori Majoros Ferenc háziorvos hagyatékát a családja neki ajándékozta, ez ma a helytörténeti gyűjteményben látható. Idős kollégája visszaemlékezéseiről hangfelvétel is készült, ennek másolatát szintén neki ajándékozták.

– Megőriztem édesapám bélyegzőjét, bélyegzőpárnáját is, talán ezek állnak a legközelebb a szívemhez. A négy éve végzett, a szegedi gyermekklinikán gyógyító unokaöcsém, Pásztor Pál kapta meg édesapám orvosi táskájából a régi lázmérőt.

Életrajzi lexikon

Ávéd János háziorvos összeállította a mindszenti házi- és állatorvosokat, valamint gyógyszerészeket számba vevő, CD-ROM mellékletet tartalmazó könyvet. Ebben százhúsz orvos és gyógyszerész neve, életrajza és fotója szerepel, akik a településhez kötődnek.

Olvasóink írták

 • 4. zongorista 2011. augusztus 15. 00:35
  „Én anyukámtól hallottam az idősebbik doktor úrról....
  A fiatalabbiknak kitartást, jó egészséget kívánok!!!
  Igazán ritka és szép ez a történet!!
  Én meg is hatódtam!!!”
 • 3. Hmmm... 2011. augusztus 11. 08:26
  „En az Edesapja paciense voltam varandos koromban. Szeretettel emlekszem az idos "doktor bacsira". Orulok, hogy az o munkaja es lelkesedese folytatodik fianak kozremukodesevel. Tovabbi sikereket kivanva gratulalok Aved Janosnak.”
 • 2. döngicse2 2011. augusztus 09. 00:38
  „Egy-két hobbi mindenkinek kell,különben belebolondul a munkájába.
  Igaza van Doktor Úr! Látszik,hogy szertettel csinálja.Különben ezek a dolgok elvesznének.
  További jó egészséget,és kitartást ezekhez a hasznos gyűjtőmunkákhoz!”
 • 1. eldorádó 2011. augusztus 08. 11:54
  „A Doktor úr ezen a fotón engem egy rádió-tv műszerészre emlékeztet! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 milliós pluszkiadás Mártélynak az önállóság

4 épület helyett kettőben oktatnák a 117 mártélyi diákot, olcsóbbá tennék a fűtést, összevonnák az osztályokat. Tovább olvasom