Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az OEP büntetheti a vásárhelyi kórházat

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen nem várták a törvénymódosítást: az Erzsébet-kórházban már hétfőtől nem szednek vizitdíjat és kórházi napidíjat. A döntést az orvosok és a betegek is helyeslik, és bátor lépésnek tartják. A számlát a fenntartó önkormányzat állja, az OEP szerint azonban az intézmény büntethető.
A népszavazáson az emberek elsöprő szavazattöbbséggel igent mondtak a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére. A vásárhelyi Erzsébet-kórház főigazgatója, Kallai Árpád – ahogy fogalmazott: ezt az akaratot tiszteletben tartva – a fenntartóval, a vásárhelyi önkormányzattal egyeztetve úgy döntött: már hétfőtől nem kell vizitdíjat és kórházi napidíjat fizetni intézményükben.

– Egyértelműen jobb, hogy a népszavazás eltörölte a vizitdíjat és a kórházi napidíjat – közölte Marosi Erzsébet belgyógyász. – Helyeseltük, örömmel fogadtuk a döntést, hogy intézményünkben már hétfőtől nem kell fizetni, hiszen csak a bürokráciára várnánk a végleges megszüntetéssel. A betegek hamar megszokták a régi-új rendet, úgy jönnek a rendelésre, hogy tudják: itt már nem kérik tőlük a 300 forintot. A félelem azonban ott motoszkál az emberekben, mert úgy gondolják, valahogy kimódolja a kormány – talán megemelt járulékkal –, hogy többet fizessenek – mondta a doktornő.

Marosi Erzsébet belgyógyász: örömmel fogadtuk a döntést.
Fotó: Tésik Attila

– Adminisztrációs szempontból egyértelműen könnyebb lett a helyzetünk – mondta Szeles Béláné asszisztens –, pénzzel bántunk, nyitottuk-zártuk a kasszát, és kellemetlen volt elkérni a 300 forintot. Egy hétfői beteg már készítette elő a pénzt, amikor megkaptuk a körlevelet, és szóltunk neki: köszönjük, ezt mostantól nem kérjük. Meglepődött.

– Nagyon örülök, hogy az Erzsébet-kórházban már nem kell vizitdíjat és napidíjat fizetni, ezért mentünk el szavazni – jelentette ki Csarmaz Ferencné, aki a sebészeti járóbeteg-szakrendelésen várt sorára –, arra azért nem gondoltam, hogy itt már március 10-étől eltörlik. Most rendeltek felülvizsgálatokra, három vizitdíjat már korábban kifizettem, de négyet megúsztam.

– Bátorság kellett ehhez a döntéshez, az azonnali megszüntetéshez – csatlakozott Nagy Lajosné –, viszont nekünk jó. Biztos jól átgondolták, és megvan erre a fedezet. Egyébként én és a férjem a 300 forintot is szívesen kifizettük, mert tudtuk, a háziorvosoknak szükségük van erre a bevételi forrásra.

A jogszabály értelmében a vizitdíjat és a kórházi napidíjat még be kell szedni, vagyis az Erzsébet-kórház akciójának következményei lehetnek.

Csarmaz Ferencné (balról) a sebészeti járóbeteg-szakrendelésen várt sorára.
Fotó: Tésik Attila

– A számlát az önkormányzat állja – mondta Kallai Árpád. – Becsléseink szerint kéthetes átmeneti időszakról lehet szó, a vásárhelyiek megérdemlik ezt a gesztust, azt, hogy az erre az időre eső összeget a város fizesse. Bízom benne, hogy kezdeményezésünkhöz más intézmények és háziorvosok is csatlakoznak.

Büntethető a kórház

Az Egészségügyi Minisztérium sajtófőnöke, Kundra Anna és az OEP sajtószóvivője, Molnár Barbara is azt mondta: ezt nem léphette volna meg az Erzsébet-kórház, mert a hatályos jogszabályok szerint a vizitdíjat, valamint a kórházi napidíjat még be kell szedni. Ezzel ellentétes törvény, határozat nincs. Az OEP-től kapott tájékoztatás szerint a vásárhelyi intézmény büntethető, a be nem szedett vizitdíjnak és kórházi napidíjnak – ez a teljesítményjelentésből kiderül – megfelelő összeget be kell majd fizetnie a kórháznak az OEP-kasszába.

Szegeden továbbra is beszedik

– Vannak jogszabályok, amiket be kell tartanunk. A vizitdíj és kórházi napidíj beszedésére vonatkozó rendelkezések továbbra is hatályban vannak, de amint megváltoznak, mi is annak megfelelően járunk el – magyarázta Pál Attila, a szegedi klinikai központ elnöke, miért nem követik a vásárhelyi példát. Követik viszont Jászladányban, ott ugyanis tegnap azonnali hatállyal megszüntették a két helyi, közalkalmazotti rendszerben működő háziorvosi körzetben a vizitdíjszedés kötelezettségét.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Csekk 2008. március 26. 00:37
  „Kisváros- nagy balhé! Sokba fog ez nekünk kerülni!”
 • 45. Gábor1 2008. március 14. 17:51
  „Kíváncsi leszek, lesz-e ez hír az újságban. Remélem igen:
  http://index.hu/gazdasag/magyar/spo080314/

  Jönnek a károk...Köszönjük OVI..ismét... győzőtt (M)agyarország.

  Idekívánkozik még terapeuta forumtársunk hozzászólásából egy részlet:
  "O.V. magas intelligenciájú, nagy tudású, nemzetközileg is elismert, tehetséges politikus. Ezt ugye nem vonod kétségbe?"

  Á, dehogy vonom kétségbe.”
 • 44. Gábor1 2008. március 14. 12:11
  „Ditti!

  Ne szójjá´ le !!!

  megint :DDD”
 • 43. ccc 2008. március 14. 09:38
  „Kedves Argho!
  Nem hiszem, hogy buta paraszt lennék, de tényleg nem akarok vizitdíjat fizetni, akár futja az eddigi járulékfizetésem, akár nem. Lehet olcsóbb szemüvegkeretet is viselni, olcsóbb öltönyt, órát stb-t, meg úgy egyáltalán: azt a tékozló életvitelt, amit nagyjaink folytatnak, miközben nyílvánosan hülyézik le az embereket! No, először ezen kelle változtatni, aztán lehet szó egyebekről.Egyébként sajnálom, hogy az alföldi "paraszt emberek" nem veszik észre, hogy a magyar mezőgazdaság el tudná tartani az országot. Persze aki a kaviárt és lazacot eszi, annak nem érdeke a magyar gazdaság fejlesztése.”
 • 42. ditti 2008. március 14. 09:09
  „Remek Elek!

  Te anyáddal is így beszélsz ha hozzádszól? Sötétség!!!!!!!!
  Milyen szintem van nekem te szerencsétlen Gábor1? Ki mocskolódik most is?
  Szocik vesztettetek viseljétek el!!!!”
 • 41. Gyurcsány 2008. március 13. 19:23
  „Mivel fizettek dittike, vérnarancssal?:-)))”
 • 40. Gábor1 2008. március 13. 13:26
  „Na azért ne hülyézzük le Dittikét, nem kell lemenni az ő szintjére.

  De tényleg érdekes, hogy a 32-es hozzászólása vége milyen kiábrándítóan propagandaszagú. Mindíg tökéletesenek festi le a várost és annak vezetőjét, pedig tökéletes ember nincs.
  Dittike, csak nem a vásárhelyi polgármesteri hivatalban dolgozol? Esetleg szerelmes vagy Lázár apánkba, vagy netán Lázárné személyesen? :DDDD”
 • 39. Remek Elek 2008. március 13. 13:17
  „Dittikém drágám, a népszavazás eredménye nem ir felül semmilyen törvényt, hanem egy meglévőt hatálytalanít azon az időponton túl amire szavaztál! Vagy tényleg akkora hülye vagy ,hogy nem olvastad el mire szavazol? Mert az vagy! Te biztosan kultúrált lény vagy csak lazán funkcionális analfabéta. A jogszabály az jogszabály, itt nincs érv és nem érv, nem lehet máshogyan értelmezni azt a konkrét választ amire szavazott a többség igennel. Legyen elég az,hogy a pártok teljes egyetértésével 2009 előtt eltörlik a díjakat.Amiről te irsz az érvelés,csak egy marhaságokat összeírogató, olvasás értelmezésre képtelen, közjogilag analfabéta, pártutasításra szavazgató éhes kispolgár áll mögötte. Mielőtt rádtörne az ÁVH fóbia és elkezdenéd zsidócigánykomcsizni anyukámat jelzem Orbánt ugyanolyan alkalmatlannak találom mint Gyurcsányt.”
 • 38. Gábor1 2008. március 13. 11:12
  „Semmi nem érdekes, a józanész? a törvény? az ország jövője?, a rövidtávú politikai célok mindent felülírnak a fidesznél.”
 • 37. félnótás 2008. március 13. 11:04
  „"A népszavazás eredménye minden törvényt felül ír!"
  Hogy szólt a kérdés? Valahogy úgy, hogy a következő év január elsejétől ne kelljen fizetni.
  Ennek fényében nagyon sajátságos törvényértelmezés ditti "érvelése", ami talán belemagyarázásnak elmenne. "A számlát az önkormányzat állja...", vagyis érinti az önkormányzat költségvetését az IGEN-ek eredménye. Most akkor alkotmányos vagy nem?”
 • 36. ditti 2008. március 13. 09:32
  „Birka Paraszt(Remek Elek)!
  A népszavazás eredménye minden törvényt felül ír!
  Kultúrált lény vagy látszik a hozzászólásodból!
  Érvekre mocskolódás!”
 • 35. argho 2008. március 13. 09:28
  „Kedveseim, buta Parasztok!

  Egy komolyabb szívműtét árát semmiképpen nem fedezi az általatok eddig befizettet Eü hozzájárulásotok összege. Én sem akarok vizitdijjat fizetni, de az a birka,aki arra hivatkozik,hogy fizetett már eleget az egy retardált barom.”
 • 34. Remek Elek 2008. március 13. 09:22
  „A jogszabályok be nem tartása nem kettős mérce, te tanulatlan birka paraszt. A hiteles szó önmagában foglalja a megalkotott szabályok betartását, ezen módosítások jogszabályban foglaltak általi betartását. Azért mert egy Fidesz Fun úgy gondolkodik ahogy,még nem jogosítja fel a törvények megszegését. Bizonyítékul szolgáljon az összefogás által létrejött népszavazás és annak eredményessége!!! Akarták sokan, megtették, győztek, eltörlik....ez mind a jogszabályok betartásával történt, tehát érvényes. Attól,mert a szocik nem tartják be, a fidesznek éppen be kellene tartania. Ha veszítenek hisztériáznak, ha győznek a vélt hatalom birtokosaként azonnal jogos a törvényszegés. Isten óvjon attól,hogy a jogszabályok érvényesítését a települések saját maguk értelmezzék.”
 • 33. Gábor1 2008. március 13. 09:10
  „Olvasgass egy kicsit, hogy kik a példaképeid:

  http://w.blog.hu/2008/03/12/domdodom_3#more377303”
 • 32. ditti 2008. március 13. 08:56
  „Szerintem azok akik szidják a várost a törvények be nem tartása végett azok nézzenek szét a kormánypártoknál is és majd rájönnek, hogy ki nem tartja be a törvényeket.
  Nem számít nekik Alkotmánybíróság, Köztársasági elnök, az emberek szavazata, semmi csak a saját érdekük!
  Ne mérjünk már kettős mércével emberek!
  Lázár jól teszi amit tesz, ha a kormány folyamtosan szembemegy az országgal akkor neki joga van a saját szavazói véleményét preferálni. Nem ez a lényege egy megválasztott országgyűlési képviselőnek?
  Pontosan ezért tart ott Vásárhely ahol, és ezért van példa nélküli összefogás, amit más települések is megtanulhatnának és akkor talán lesz hiteles és erős Magyaroszág!”
 • 31. K 2008. március 13. 08:35
  „tÖRVÉNYESSÉG IDE, VAGY ODA, FIZESSEN, AKI AKAR. éN MÉG ÉPPEN NEM VAGYOK ÖREG, DE FIZETTEM MÁR ANNYI JÁRULÉKOT, HOGY NEM ÓHAJTOK A ZSEBEMBE NYÚLNI AZÉRT, AMIT MÁR ELVETTEK TŐLEM. eBBEN AZ ESETBEN EGYET ÉRTEK A TÖRVÉNY MEGSZEGÉSÉVEL, AKI NEM, FIZESSEN HELYETTEM IS, ADOK RÁ LEHETŐSÉGET. NÉZZEN MÁR MINDENKI AZ ESEMÉNYEK MÖGÉ IS EGY KICSIT, NA!”
 • 30. anonym 2008. március 13. 00:07
  „nickboy !
  Igazad van ! Az a Parlament környéke annó valóban Gergényi rendelkezése előtt valóban " műveleti terület volt " !
  Volt ott a lacikonyhától, a hajléktalan szállótól a klotyótóig minden. Jól tette Gergényi meg a többi ,hogy megszüntette ezt a hadiállapotot !
  Neked tetszett ? Parlament kapujában mobil wc ?
  Netán még a Parlamentet is szétverték volna ,ami 2 világháborút kibirt .Most nyillatkozott egy fideszes pesti képviselő ,polgármester, hogy szigorúan büntessék meg a randalírozókat ,meg ha v.ki gyújtogat.
  Jól teszik ,ha az ilyeneket nem engedik a parl.ment közelébe !”
 • 29. Törvényen kívüli 2008. március 12. 21:04
  „Az országgyűlési képviselő hozza meg a törvényeket, egy város polgármestere rendeleteket alkot(tat), amiket mindenkinek kutykötelessége betartani, nekik is. Vagy pláne nekik is.
  Van egy képviselő, ráadásul a rendészeti bizottság elnöke, még ráadásabbul polgármester, aki a törvényekre fittyet hány, sőt, erre buzdít másokat is, szítja a hangulatot.
  Igen, Lázár Jánosról van szó!
  Vajon mit szólna Lázár János, ha valaki úgy dönt, nem fizet szemétdíjat, vagy nem annyit, mert sokallja? Azt betartatná? Miért? Miben különbözik a két rendelet be nem tartása?
  Semmiben!
  Akkor?
  Na, mit szól LÁZÁR JÁNOS?”
 • 28. harmadnótás 2008. március 12. 19:37
  „Nagyon új seprű ez a lázár! Nyilván eltörli a helyi adót is, s majd ingyen dolgozik a városért? Sőt az eü dolgozókat "rábeszéli" ők is dolgozzanak ingyen!És nem kell majd az én adómból-járulékomból támogatni a városi intézményeket! Hurrá kommunizmus?”
 • 27. nickboy 2008. március 12. 18:54
  „Húúúú.......azért itt nagyon elszaladt a ló a hozzászólások terén........úgy látom!

  Az még hagyján, hogy az ellenzéket folyamatosan kritizálják, de az Alkotmánybíróságot kioktatni, hogy mi helyes, mi törvényes.......azért ezt ........ talán nem kellene!

  Többen felháborodnak, hogy nem tartják be a törvényeket Vásárhelyen.
  Nyilván ezek az emberek akkor is megfogalmazták ezen véleményüket, amikor a Budapestért díjjal kitüntetett, majd egy elég különleges indokkal elbocsátott, magát vasprefektusként beálító Gergényi rendőrfőkapitány hónapokon keresztül teljesen törvénytelenül u.n. "műveleti területté" nyilvánított közterületeket az ország fővárosában.
  És mi volt a jellemzője ennek a műveleti területnek: na itt semmiféle törvény, semmiféle rendelet nem élt..........csak a vasprefektus utasításai!

  Na amíg ilyenek mennek a székesfővárosban...........addig miért csodálkozunk azon, mi megy Vásárhelyen?”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lobbisták mindig voltak, csak nem így hívták őket

Hódmezővásárhely - Egyetlen, Csongrád megyéhez köthető hivatalos lobbiesemény történt tavaly: egy vásárhelyi alapítvány elnöke igyekezett új telephelyet szerezni maguknak. Tovább olvasom