Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

BS Alfa: ugrik a 180 millió?

Hódmezővásárhely - Ha az ítélőtábla is jóváhagyja a megyei bíróság végzését az árvíz utáni fertőtlenítés áráról szóló perben, a BS Alfának nincs esélye arra, hogy megkapja 180 millió forintját. A cég fellebbezett.
Ha az ítélőtábla is jóváhagyja a megyei bíróság végzését az árvíz utáni fertőtlenítés áráról szóló perben, a BS Alfának nincs esélye arra, hogy megkapja 180 millió forintját. A cég fellebbezett. Bár a pénzt igazából nem az önkormányzatoktól, hanem az államtól várja, nem perelheti igazi adósát: nem vele kötött szerződést.

A vásárhelyi BS Alfa Bt.-nek most megint kicsi az esélye arra, hogy valaha is megkaphatja 180 millió forintját. A pénzt 11 önkormányzattól várja, ez a 2006-os árvíz utáni fertőtlenítés díja. A történettel korábban lapunk többször foglalkozott, a parlamentben is szóba került, mint olyan ügy, amelynek jó néhány részlete homályos. A bíróság azonban korábban megállapította, hogy a cég és az egyik önkormányzat között köttetett szerződés érvényes. A bt. által indított pert pedig a megyei bíróság most arra hivatkozva szüntette meg – nem jogerősen –, hogy e megállapodás szerint fizetniük még nem kell az önkormányzatoknak, csak azután, hogy az állami vis maior-keretből megérkezik az erre fordítható pénz.

Így fertőtlenített, de lehet, hogy hiába a BS Alfa Bt.
Fotó: MTI/Németh György

Ez azért érdekes helyzet, mert ha az ítélőtábla is jóváhagyja ezt a határozatot, a bt. valószínűleg végleg elbúcsúzhat a pénzétől. Ha viszont az derül ki, az önkormányzatoknak – Csanádpalotának, Makónak, Mindszentnek és még nyolc településnek – mégis mindentől függetlenül fizetniük kell, egy részük csődbe megy: tízmilliós számlák is vannak.

Palotán fellélegeztek

– Ezt vártuk, nagyon örültünk az ítéletnek, most már úgy érzem, fellélegezhetünk – kommentálta a megyei bíróság végzését Kovács Sándor, Csanádpalota polgármestere. Az önkormányzatnak saját forrásból egyáltalán nem áll szándékában fizetni, így az idei, közel 550 milliós költségvetésükből egyetlen fillért sem különítettek el a fertőtlenítés árának kifizetésére. A község 32 millió forinttal tartozik a BS Alfának, amit ha kifizetnének, csőd közeli helyzetbe kerülne az önkormányzat. Palota perben áll a tartozást követelő vásárhelyi céggel. Első fokon a bíróság úgy találta, hogy a település és a cég között megkötött szerződés érvényes. A palotaiak fellebbeztek, még nem született jogerős ítélet az ügyben.

A cég ügyvédje, Kecskés Ákos fellebbezett az ítélőtáblához, és azt szeretné bebizonyítani, hogy márpedig a bt. követelése időszerű.

– Olyan dokumentumaink vannak, amelyekben a minisztérium egyértelműen kijelenti, nem utal át pénzt erre a célra az önkormányzatoknak, tehát nincs mire várni – mondja az ügyvéd. Kecskés emlékeztetett arra, hogy a fertőtlenítés jogi háttere tisztázatlan. Azt ugyan előírta egy utasítás, hogy fertőtleníteni kötelező, de azt nem, hogy ezt a munkát mennyiért lehet elvégeztetni.

A helyzet azért is érdekes, mert bár a per 11 önkormányzat és a bt. között zajlik, mindenki az állam pénzére vár. A bt. azonban nem perelheti az államot vagy a minisztériumot – azért nem, mert nem velük kötött szerződést.

Színe és fonákja

A bt. négyzetméterenkénti 32 forintért fertőtlenített. A minisztérium azért nem fizet, mert ezt sokallja, Komárom példáját hozza, ahol négyzetméterenként 4 forintba került a munka. A bt. szerint nem mindegy, hogy egy autó fújja-e végig a rakpartot, vagy védőruhába öltözött emberek járják be gyalog és fújják le háti permetezővel a területet – utóbbi sokkal precízebb, ezért többe kerül. Az ügyben nem tisztázott az állam szerepe. Több önkormányzati vezető állította, a katasztrófavédelem rábeszélésére, egy minisztériumi tisztviselő pressziójára írta alá a fertőtlenítésről szóló szerződést. Bajnai Gordon miniszter vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön, érintett-e valaki az állam részéről. Kérdésünkre – lezárult-e már ez a vizsgálat – ezúttal kéréssel válaszolt a tárca: legyünk türelemmel pár napig.

Olvasóink írták

  • 1. Dózer34 2008. március 08. 08:56
    „Remélem tényleg ugrik nekik a pénz, mivel engem sem fizettek ki több, mint félmillió forinttal, sőt már a teljesítést is vitatják, holott mindent aláírtak a munkák végeztével: teljesítést, számlát stb. Ugyanúgy viselkednek, mint az alpereseik... Én most kezedem őket perelni: He-he-he”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féléves a vásárhelyi csikkrendelet

Hódmezővásárhely - Országos hírnek számított, amikor tavaly szeptemberben Vásárhelyen betiltották a városi intézményekben, munkahelyeken a dohányzást, majd októbertől cigarettázási tilalmat rendeltek el a játszótereken is. Tovább olvasom