Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Csak egy rendelőt privatizáltak

Nem kelendőek a privatizációra váró rendelők Vásárhelyen. Két év alatt a kijelölt tizenegy létesítmény közül csupán egy talált gazdára – egy másik átvételéről most tárgyalnak. Pedig a háziorvosok ingyen vehetnék át a régi rendelőket. Az egyedüliként gazdára talált Bajcsy-Zsilinszky utcai épület egy részét most újítják fel: csak a tetőre kétmilliót költött a tulajdonos.
Ágoston Katalin nem akarja átvenni a rendelőt – viszont saját pénzéből felújítatta. Fotó: Tésik Attila
Havasi Katalin egészségügyi tanácsnok szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben érthető, hogy az orvosok kivárnak. A költségeik egyre nőnek, ami nem mondható el a háziorvosi finanszírozásra szánt összegekről. A birtokba vett rendelőket fel kellene újítani, amit főként hitelből tudnának megvalósítani, ám az nem biztos, hogy a törlesztést képesek kigazdálkodni az orvosok – vélte a vásárhelyi egészségügyi tanácsnok.

Szerinte inkább kivárnak a doktorok. Elmondta: a Bajcsy-Zsilinszky utcai épület talált gazdára, melynek egyik rendelőjét már fel is újították, a másik háziorvosét pedig jelenleg is csinálják. Ugyanakkor a Rárósi utcai létesítmény átvételéről is tárgyalnak az ottani doktorokkal.

Az önkormányzat privatizálni szeretné még az Agyag, a Hódtó, a Tornyai János utcai, valamint a Széchenyi téri rendelőket. A város nemcsak régi egészségügyi épületeket ajánlott fel, hanem újak vásárlását is támogatja. Így a Medicina-házban három rendelő kelt el.

A már említett Bajcsy-Zsilinszky utcai rendelő egyik gazdája, Fehér Mihály eddig kétmillió forintot költött az épület tetőszerkezetének rendbehozatalára. A háziorvos szerint azonban ennél még többre lesz szükség a felújítás befejezéséig, mellyel várhatóan jövőre készülnek el. Ennek ellenére nem bánta meg, hogy nekivágott a privatizációnak.

A Hódtóban rendelő Ágoston Katalin viszont nem tart igényt arra az átalakított társasházi lakásra, ahol a betegeit fogadja. A gyermekgyógyász háziorvos azt mondta, most már nem akar hitelt törleszteni. Viszont saját pénzből felújította a rendelőt, így tiszta, szép környezet várja a kis pácienseket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bambi és munkásőrangyalok

Eddig csak nagyszüleik elbeszéléseiből hallottak arról a korszakról, mellyel most közelebbről is… Tovább olvasom