Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Dalos, vidám a mindszenti Alkony Népdalkör

Mindszent - A mindszenti Alkony Népdalkör 1996-ban alakult meg a nyugdíjasklubon belül, és azóta bronz-, ezüst- és aranyjelvényt kapott a különböző minősítőkön. Az átlagéletkor 70 év.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A mindszenti nyugdíjasklubot – amelynek keretein belül működik az Alkony Népdalkör – 53 éve alapította Kasznár Tóth Emma, míg a dalos kedvű tagok 1996-ban hozták létre a népdalkört – tudtuk meg Klimó Lászlóné Piroskától, aki 8 éve az Alkony és a nyugdíjasklub vezetője. A nótások jelenleg 21-en vannak, három citerás, Kiss Mihály, Kulcsár Istvánné és Ábrahám László egészíti ki a csapatot. Az átlagéletkor közel 70 év, a legidősebb tag, Zombori Istvánné 84, a legfiatalabb, ifj. Sánta Józsefné 55 éves.

– A hétköznapokon is aktívak vagyunk, tagjaink nem otthon ülő, magukat sajnáló öregek: a városi rendezvényeken is szerepelünk, ezzel is törlesztve a közművelődési központtól – hétfőnként ott, a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központban tartjuk próbáinkat –, Kovács Ildikó intézményvezetőtől és munkatársaitól kapott segítséget – mondta az elnök asszony, majd az Alkony díjait sorolta. 2005-ben megkapták a „Mindszent Közéletéért" érdemérmet, 2006 januárjától tagjai a Seprődi János Kórusszövetségnek, a területi és országos minősítőkön bronz-, ezüst-, majd 2009-ben és 2011-ben aranyminősítést kaptak; az idén Szegeden rendezetten a 90 részt vevő népdalkör közül egyedüliként érdemelték ki az Arany Páva díjat. – Nagy kitüntetés ez számunkra, hiszen a zsűriben komoly szakemberek ültek, és mindenre, még az autentikus ruházatra is figyeltek – kommentálta az eredményt Klimó Lászlóné.

A mindszenti Alkony Népdalkör évente mintegy 25 fellépésen szerepel. Fotó: Králik Emese
A mindszenti Alkony Népdalkör évente mintegy 25 fellépésen szerepel. Fotó: Králik Emese

Júliusban és augusztusban pihennek, évente így is 20-25 fellépésük van, a megyében szinte minden településen megfordultak, de a régióban is több helyre hívták már az Alkonyt, valamint a vajdasági Muzslyán, Palicson és Hajdújáráson is szerepeltek. Legalább 20 népdalkörrel ápolnak baráti kapcsolatot, évente megrendezik a Dél-alföldi Dalos Találkozót, 200-220 résztvevővel.

– Célunk a hagyományőrzés, városunk hírnevének öregbítése, valamint hogy a fiataloknak átadjuk tudásunkat. Utóbbi nagyon nehézkes, próbálkozunk, keressük a tehetségeket, de alig akad jelentkező. Nem vállalják azt a komoly munkát, amit végzünk, folyamatosan tanulunk újabb népdalcsokrokat, és a nótákat a tőlünk megszokott színvonalon gyakoroljuk be, figyelnünk kell egymásra is – mesélt a hétköznapokról Piroska.

Mindenütt szeretettel fogadják az Alkony Népdalkört, a legemlékezetesebb mégis a szatymazi fellépés volt, ahol hagyományőrző lakodalomban énekelhettek. Fényképekkel illusztrált naplót is vezetnek, mert szívesen emlékeznek minden szereplésükre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Erika, a 32 éves batidai csecsemő

A batidai Nagy Erika egészségesen született, de 6 hónaposan agyvelőgyulladást kapott – görcsös rohamok kínozzák azóta is –, és 32 évesen is csecsemőként él. Tovább olvasom