Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Egyházi és vasúti területre viszik a szemetet

Hódmezővásárhely - Nagy mennyiségű kommunális hulladék és sitt borítja az Arany temető Vámház utca felőli bozótos részét, és építési törmelék a laktanyai körforgalomtól a szennyvíztisztító felé vezető földút vasút felőli oldalát.
Hosszú évek termésének tűnik, és felszámolhatatlannak látszik az az illegális hulladéklerakó, amely a már használaton kívüli Arany temető Vámház utca felőli részét borítja. A sírkert ezen részéről sokan már nem is tudják, hogy az temető, hiszen a nagy forgalmú Vámház utca felől egy növényekkel és náddal benőtt zöldterületnek tűnik, amelyben csak a jó megfigyelők pillantják meg a fel-feltűnő sírköveket. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy nemcsak kommunális hulladék, de építési törmelék is borítja a sírokat.

A laktanyai körforgalomtól a szennyvíztisztítóig vezető földútút melletti, a főként vasúti töltés felőli oldalon felhalmozódott sitt azóta tűnik fel leginkább, amióta elegyengették azt a közeli útépítés miatt. A hulladék nagy része itt is építési hulladék, tört beton, tégla, cserép.

Szemét és építési törmelék borítja a sírokat. Fotó: Tésik Attila
Szemét és építési törmelék borítja a sírokat.
Fotó: Tésik Attila

Az Arany temető a református egyház tulajdonában áll. Kása Ferenc, a temető ügyeit intéző lelkész azonban nem kívánt válaszolni kérdésünkre. Göbl Vilmos, a városháza sajtóreferense elmondta: a vasúti töltés melletti szemét MÁV-területen van, s a város tárgyalásokat folytat a vasúttársasággal ez ügyben. Az Arany temető rendbetétele ügyében pedig többször egyeztetett a város az egyházzal. A sírkertek rendben tartásához az önkormányzat jelentős támogatást biztosít, a teljes rendbetételhez azonban az egyház nem járult hozzá.

A hulladék sorsa

A köz- és településtisztaságról szóló helyi rendelet kimondja: a város közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan tulajdonosa, birtokosa, illetve használója köteles az ingatlanán keletkező szilárd hulladékot a városban működő kommunális hulladéklerakóba elszállíttatni.

Olvasóink írták

 • 2. fip 2009. szeptember 30. 09:34
  „És nem beszélve arról, a református egyház felsővezetését bezáratnám a feltört kriptákba, hogy legalább egy pár napot eltöltsenek ott!
  Amióta a saját szememmel tapasztaltam, hogy mi van ott, azóta mindenkit odaküldök, hogy nézze meg a saját szemével, és gondolkodjon el azon, hogy az adója 1 százalékát hová adja!

  "Ha a hit vezet minket, akkor vakon megyünk..."
  B. Franklin”
 • 1. fip 2009. szeptember 30. 09:32
  „ezért utálom én az egyházakat!
  .....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszi Tárlat és Bodner-kiállítás

A 225 műtárgyat – 128 festményt, 36 grafikát, 59 plasztikát és 2 tűzzománcot – felvonultató 56. Őszi Tárlat mellett Franz Bodner kiállítása október 4-én délben nyílik. Tovább olvasom