Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Elnevezik a fedett uszodát és a teret

Hódmezővásárhely - A holnapi közgyűlésen eldől, hogyan keresztelik el a vásárhelyi fedett uszodát, s az előtte álló teret. A tervek szerint a létesítmény Gyarmati Dezső, míg a tér Török Sándor nevét viseli majd. A legendás vásárhelyi sportember tisztelői már többször kezdtek aláírásgyűjtésbe annak érdekében, hogy az uszodát Török Sándorról nevezzék el.
Városi Sportuszoda – átadása óta, azaz öt és fél éve ez olvasható a vásárhelyi fedett uszoda homlokzatán. A létesítmény megépítésével együtt a körülötte lévő teret is rendezték, de nevet az sem kapott. Egészen mostanáig, a közgyűlés ugyanis éppen azt tervezi, hogy mind az uszodát, mind a teret elnevezi. A képviselő-testület holnapi ülésén tárgyal az előterjesztésekről.

Kószó Péter alpolgármester jegyzi azt a javaslatot, amely szerint az uszoda Gyarmati Dezső olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázóról, szövetségi kapitányról kapja új nevét. Az indoklásban szerepel, hogy Gyarmati a rendszerváltoztató parlament tagjaként fontos szerepet játszott abban, hogy az országban hatszáz új tornaterem épült – ebből hat pedig Vásárhelyen. Az Országos Játékalap kuratóriumi tagjaként pedig mindig kiemelt figyelemmel fordult a város sport- és civilszerveződései felé.

Nem sokáig marad a felirat a fedett uszoda homlokzatán. Fotó: Tésik Attila
Nem sokáig marad a felirat a fedett uszoda homlokzatán.
Fotó: Tésik Attila

Gyarmati Dezsőnek volt életre szóló barátja Török Sándor, akiről pedig az uszoda előtti teret szeretnék elnevezni – Lázár János polgármester indítványára. Török Sándor Vásárhelyen született, testnevelő tanárként, úszó- és vízilabdaedzőként beírta magát a helyi sporttörténelembe. Játékvezetőként évtizedeken keresztül az élvonalban bíráskodott, közben pedig a város nemzetközi sportkapcsolatainak kiépítésén és ápolásán dolgozott – áll az előterjesztés indoklásában. Nevéhez helytörténeti kutatások is fűződnek, ezek eredménye a helyi strandfürdő történetét feldolgozó kötet.

Megkérdeztük a névválasztásról Kószó Pétert, aki lapunknak elmondta: az uszodát mindenképpen az országos sportélet egyik kiemelkedő alakjáról szeretnék elnevezni, saját egykori személyes jó barátja, a vásárhelyiekért nagyon sokat tett Török Sándor emléke előtt pedig a térrel tisztelegnek.

Aláírást gyűjtenek

A legendás vásárhelyi vízilabdaedző halála után megalakult a Török Sándor Baráti Kör Egyesület, amely a névadó születésének 75. évfordulója alkalmából, 2007-ben – akkor már három éve elhunyt a tréner – kezdeményezte, hogy a sportuszodát róla nevezzék el. Akkor nem értek célt. Tavaly decemberben az egyesület tagjai az ügy érdekében elkezdtek aláírásokat gyűjteni, az ívet elsőként Martin György, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke látta el szignójával, és eddig közel százan követték példáját. A Török Sándor Baráti Kör Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke Gyarmati Dezső.

Olvasóink írták

 • 14. cipész 2009. február 08. 16:27
  „Vagy jelzálogot vesznek fel rá.”
 • 13. cikicakk55 2009. február 06. 21:25
  „A Strand neve legyen Kókányka strand.”
 • 12. Írástudatlan-Tdi. 2009. február 06. 15:58
  „Hát Szavazzunk!”
 • 11. Én2 2009. február 06. 12:33
  „Szavazzunk”
 • 10. Conquer 2009. február 06. 11:06
  „6. hozzászólás JB007 2009.02.05. 10:14

  Nevezzük el Terror Házának a Polgihivatalt...”
 • 9. maestro 2009. február 05. 21:36
  „Jó jó! De eljön a napja amikor majd ELÁRVEREZIK!! eme remek ékességét ami világvárosunknak.”
 • 8. JB007 2009. február 05. 17:49
  „Kedves cipész!
  Előző hozzászólásomhoz egy szót fűzök: irónia.”
 • 7. cipész 2009. február 05. 17:29
  „Az a Tornyos épület a város szép pattinás épülete, most is vannak sokan akik tanácsházának hívják. Gondoja azt valaki, hogy majd név szerint keresik az önkormányzatot?
  Nem kell itt akkora felhajtást csinálni, van éppen elég megoldásra váró feladat.”
 • 6. JB007 2009. február 05. 10:14
  „Kezd zavarni, hogy a Kossuth téren az a szép tornyos épület ott árválkodik név nélkül. Meddig tűrjük, hogy csak úgy egyszerűen "Polgármesteri Hivatal"-nak hívják?”
 • 5. cipész 2009. február 05. 09:27
  „Nem baj név lesz, de majd fürdöző nem ,ugyanis valahogy úgy is behozzák amit a név adásra költenek.
  Olyan jó, hogy mindig kitalálnak valamit, hogy az emberek figyelmét eltereljék, de akkor mi lesz az emberek lakhatásával?Nagyobb odafigyelés kellene , hogy a képviselő társulat ezzel foglalkozna,hisz hogy nőjjön a lakosság száma.”
 • 4. kibic 2009. február 04. 21:15
  „Fordítva kell !
  Uszoda Török Sándor. És ha már mindenképpen nyalni akarunk (kell?), akkor a tér legyen Gyarmati.”
 • 3. Én2 2009. február 04. 17:12
  „Az uszodát csak Török tanárúrról nevezheti el, másról nem szabad hiszen szívügye volt a strand. Az volt az élete. Igen miért is Gyarmatiról kell elnevezni ha kell akkor csak a teret az uszoda Török Sándor legyen őt illeti.”
 • 2. efje 2009. február 04. 16:45
  „A koszos medencéket nem akarjak elnevezni valakiről?”
 • 1. aranka2 2009. február 04. 16:17
  „Meghalt Gyarmati Dezső?
  Élő emberről ugyanis civilizált helyen nem neveznek el semmit.
  Az uszodát viszont Török Sándorról KELL elnevezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak kölcsönt adnak az önerőhöz

Hódmezővásárhely - Több mint 108 millió forintot költ Hódmezővásárhely városa arra, hogy a… Tovább olvasom