Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Ereklyés országzászlót avattak Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - ˝E hont újra naggyá csak fiaink szent akarata teheti˝ – áll az idézet az országzászló talapzatán, amelyet vasárnap a hódmezővásárhelyi Szent István téren újra felállították.
Ereklyés az országzászló, az ereklyében a 64 vármegye földjét, memorandumot és a közel 500 adakozó névsorát helyezték el. Az ereklyés országzászló Nagy Attila szobrászművész tervei alapján készült.

Almási István polgármester köszöntőjében elmondta: a zászló az összetartozást, a nemzeti egységet szimbolizálja, és emlékeztetett arra, a sikertelen népszavazás után Hódmezővásárhely több mint 20 ezer határon túl élőt fogadott a város tiszteletbeli polgárává, ezzel is nyitva tartva azt a kaput, amely a jelenlegi kormány által kezdeményezett állampolgársághoz vezetett.

Ereklyés országzászlót avattak Hódmezővásárhelyen. Fotó: Imre Péter
Ereklyés országzászlót avattak Hódmezővásárhelyen. Fotó: Imre Péter

Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a vásárhelyiek 80 éves vágya, akarata valósult meg, hiszen az első országzászlót 1934. május 20-án állították a településen. Megköszönte annak a közel 500 vásárhelyinek az adományát, akiknek jóvoltából ez létrejöhetett.

– A vászonhoz és a bothoz ismét a nemzeti összetartozás tudata kellett, hogy újra felállíthassuk az országzászlót Vásárhelyen – állapította meg Lázár. Ünnepi beszédében Kövér László, az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy ez a lobogó az évszázadokon átívelő nemzeti összetartozás jelképe, amelynek a helyén 1948-ban hiába emeltek szovjet hősi emlékművet. – Az országzászló azt hirdeti, megnyertük eddigi csatáinkat, és készek vagyunk az újabb küzdelmekre – mondta Kövér, aki arra kérte a vásárhelyieket, a kormány támogatását is bíró erőkre voksoljanak az önkormányzati szavazáson, hogy a megkezdett munkát folytathassák a városban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnősült a főrabbi

Örök hűséget fogadott egymásnak vasárnap Markovics Zsolt főrabbi és Sebők Gina a zsinagógában. Tovább olvasom