Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Esővízben fürdenek a kopáncsiak

Hódmezővásárhely - Esővizet gyűjt fürdéshez, mosáshoz és jószágai itatásához a kopáncsi tanyavilágban lakó Krizsán Ferenc Tibor. A környék tanyáinak kútjai ugyanis egy ideje sárga, ihatatlan vizet adnak. Jó vízért a 47-es túloldalára kell kannával járni, az úton pedig nagy a forgalom.
Aggódnak a kopáncsiak az ivóvizük miatt. A Dobay Kertészet közelében álló tanyában élő Krizsán Ferenc Tibor elmondta: a 47-es négysávosítása miatt a kivitelezők máshová helyezik az út túloldalán lévő, most is működő kutat. Azt, ahová ők is járnak vízért. Csakhogy a nagy forgalom miatt már a kétsávos úton is nagyon nehéz átkelni, a négysávoson pedig szerinte lehetetlen lesz. Krizsán Ferenc Tibor szerint ráadásul festékiszapot tartalmazó vashordókat rejthet a föld. – Van saját kutunk az udvarban, ahogy a többi környező tanyán is, csakhogy annak meg baj van a vizével – mondja. – Zavaros sárga színű, s egy óra múlva erjedni kezd a vödörben. Nem is merjük meginni, fürdéshez, mosáshoz, sőt már a kacsák itatásához is esővizet gyűjtök egy hordóban. Csak az ivóvízért megyek át az úton túli kútra. Nem csak én fáradtam bele, hanem az egyik tanyaszomszédom is. Rozika azt mondja, inkább palackos vizet vesz.

Esővizet gyűjtenek, abból itatják a kacsákat, és az a fürdővíz is. Fotó: Tésik Attila
Esővizet gyűjtenek, abból itatják a kacsákat, és az a fürdővíz is.
Fotó: Tésik Attila

Úgy véli, több szennyezőforrás is működik a környéken. Ugyanis azt tapasztalta, hogy a közeli szarvasmarhatelep víztározójából időnként bele-belecsorog a trágyalé a csatornába. De többször is észrevette: ha alacsony vízállásnál megkavarják a csatorna vizét a zsilip közelében, pirosra festi valami. Úgy véli, talán maradhatott a közeli telepen azokból a vashordókból, melyekben annak idején festékiszapot ástak el. A hordók egy részét – mondja – tizenegy-néhány évvel ezelőtt már elszállították, akkor erről lapunk is beszámolt.

Intézkedik a város

Krizsán Ferenc Tibor a vízzel és a trágyalével kapcsolatos panaszát elmondta a csütörtöki közmeghallgatáson is. Lázár János polgármester arra utasította beosztottjait, hogy a szennyezés ügyében írjanak levelet az illetékes szakhatóságnak, azaz a környezetvédelmi felügyelőségnek. Az ivóvízkútról pedig kiderült, hogy a 47-est szélesítő cég csak áthelyezi, nem szünteti meg.

Olvasóink írták

  • 1. vadlab 2008. december 13. 20:23
    „Az ilyeneket kellene azonnal felszámolni! Szerintem egy jódarabig nem fog semmi sem történni, nincs rá pénz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korcsolyával a Kossuth téri műjégre

Hódmezővásárhely - Ahogy a vásárhelyi iskolákban befejeződik a tanítás, sok diák a Kossuth téri… Tovább olvasom