Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Ez történt Vásárhelyen 2012-ben! - június

Hódmezővásárhely - Szilveszterig tartó sorozatunkban bemutatjuk mi történt 2012-ben Hódmezővásárhelyen. Visszaemlékezésünket a júniusi eseményekkel folytatjuk.
Júniusi visszaemlékezésünket közlekedési témákkal kezdjük. A városi közgyűlés június 7-én elfogadta a Hódmezővásárhely és Szeged között tervezett villamos- és nagyvasúti rendszer kiépítésének megvalósíthatósági tanulmányát, ezzel egy időben szavaztak a villamosvasút vásárhelyi nyomvonaláról is. A tervek szerint Vásárhelyen 3,5 kilométeres, egy nyomvonalú villamospálya épülne. A két városi vasútállomás között 5 megállóhely (Ady Endre utca, Tóalj utca, Szőnyi utca, Andrássy út, Bajcsy-Zsilinszky utca) kerülne kialakításra. Még 2009-ben született meg a Hódmezővásárhely és Szeged belvárosát összekötő, kötött pályás tömegközlekedési rendszer ötlete, mely a két város közt ingázó közel 4500 ember számára jelentene új, az eddigieknél gyorsabb és környezetbarátabb utazási alternatívát. A kivitelezési munkálatok várhatóan 1-2 év múlva kezdődnek, és a mostani becslések szerint 2015-re fejeződnének be. A beruházás teljes költsége 13-14 milliárd forint, ebből 2-3 milliárd forint a Vásárhelyre eső rész.

Nyomvonal van, terv is, várjuk, hogy valóban kész legyen! Nagyítható illusztráció. Jacob Gábor munkája
Nyomvonal van, terv is, várjuk, hogy valóban kész legyen! Nagyítható illusztráció. Jacob Gábor munkája.

A tramtrain nem csak a Szegedre jutást könnyítené meg, de a helyi közlekedés színvonalát is jelentősen javítaná. Amire szintén van igény, legalábbis ez derült ki egy tavasszal végzett közvélemény-kutatásból. Többek közt a vásárhelyi közlekedéssel kapcsolatos kritikákra reagálva döntött úgy a városvezetés, hogy 52-ről 63-ra növelik a vásárhelyi buszjáratok számát. A bővítés a 7-es, a 13-as és a 16-os vonalát érinti, illetve az 1-esen forgalomba állítottak egy betétjáratot, amely a Kálvin János tértől a Béketelepig közlekedik.

Ugyanakkor a nyár eleji jó idő többeket is biciklizésre ösztönzött a városban. A vásárhelyen hagyományosan nagy kerékpáros forgalom a meleg, napsütés időszak beköszöntével tovább nőtt. A biciklisták kapcsán vissza-vissza térő téma a kétkerekűvel elkövetett közlekedési szabálysértések gyakorisága. Egy június végén kiadott sajtóközlemény szerint két hónap alatt 120 esetben kellett a rendőrségnek biciklistákra bírságot kiszabnia. A leggyakoribb szabálytalanságok a kivilágítatlanul közlekedés, illetve zebrán biciklizés, de az ittas kerékpározás sem ritka.

Több kerékpárosnak több biciklitárolóra van szüksége. Ezt felismerve a vásárhelyi önkormányzat egy ötéves fejlesztési koncepciót dolgozott ki, melynek célja, hogy ez alatt az idő alatt duplájára növeljék a városi kerékpártárolók jelenlegi számát. Erre 150 millió forintot különített el a város. Bár már idén is több tucat új férőhely került átadásra, a tapasztalatok azt mutatják, szükség van a tervezett közel 7000 tárolóra.

Megtelnek a vásárhelyi biciklitárolók - GALÉRIA

A közlekedési témák mellett talán csak az időközi polgármester-választásról beszéltek többet a városháza folyosóin. Lázár Jánosnak az államtitkári kinevezése miatt kellett lemondania polgármesteri címéről. Ő, illetve a Fidesz–KDNP vásárhelyi szervezete Almási István alpolgármestert javasolta a tisztségre. Almási elmondta, a helyi gazdaság megerősítésében valamint a munkahelyteremtésben látja az új polgármester legfontosabb feladatát. Az MSZP is már júniusban kiválasztotta jelöltjét, nevét azonban csak július elején hozták nyilvánosságra. A szocialista párt színeiben Kis Andrea indult a szeptember 2-ai választáson. A települési képviselő a politikai pálya mellett pedagógusként dolgozik a HISZK Kalmár Zsigmond Tagintézményben, emellett jogi tanulmányokat folytat. Megválasztása esetén egy új gazdasági stratégia kialakítását irányozta elő, mely lehetőség szerint jelentősen enyhíti a lakosok adóterheit, ugyanakkor csökkenti a város adósságát.

Még ebben a hónapban eldőlt, sem a Munkáspárt, sem a Zöld Baloldal nem állít önálló jelöltet. Július elején viszont két másik jelölt is feltűnt, Kovács Sándor jobbikos politikus illetve a függetlenként induló Nagy László személyében. Nagy László, a Magyarok Szövetsége Egyesület támogatottja a munkahelyteremtést, Kovács Sándor, a Jobbik polgármester-jelöltje pedig a környékbeli gazdák segítését, a helyi mezőgazdaság megerősítését tűzte ki célul.

Miközben szép lassan kezdetét vette a kampányidőszak a városban új szakaszába lépett a vásárhelyi Sportcsarnok-ügy. Lezárultak a tárgyalások, megoldódott a vásárhelyi K'-Art Építész Stúdió Kft. által, PPP-konstrukcióban épült Balogh Imsi sorsa - közölte Lázár János a június 15-ei közgyűlésen. Még tavaly augusztusban született döntés arról, hogy súlyos szerződésszegés miatt 2011. szeptember 1-jétől felmondja a szolgáltatási szerződést a város a sportközpont beruházójával, a K'-Arttal. Akkor arról is határoztak: Vásárhely feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen, mert a gyanú szerint a cég közel 174 millió forinttal túlárazta a beruházást. Egy kormányhatározat mozdította előre az ügyet. Az állam 650 millió forinttal segítette a várost abban, hogy tulajdonába vegye a Balogh Imsi Sportközpontot. Nem sokkal később viszont a bíróság megállapította, hogy a K’-Art Építész Stúdió Kft. nem szegte meg a felek között fennálló szolgáltatási szerződést, és kimondta, hogy az önkormányzat felmondása érvénytelen volt, ezért kötelezte azt az elmaradt szolgáltatási díjak és kamatai, valamint a perköltség megfizetésére. Az ügy kapcsán a vásárhelyi önkormányzat közleményt adott ki: „A K'-Art sajnálatosan csődben van, 1,3 milliárd forinttal tartozik a sportlétesítményt finanszírozó banknak, de kár reménykedniük: a kormánynak esze ágában sincs a becsületesen dolgozó magyar adófizetők pénzén Kendi Imre csődbe juttatott cégét támogatni. A vásárhelyi önkormányzat és az állam továbbra sem a K’-Arttal, hanem a finanszírozó pénzintézettel tárgyal, a város pedig jogorvoslati lehetőségért a Kúriához fordul."

Újra a sporté lehet a főszerep az arénában, ha a város tulajdonába kerül. Archív Fotó: Karnok Csaba.
Újra a sporté lehet a főszerep az arénában, ha a város tulajdonába kerül. Archív Fotó: Karnok Csaba.

Az ügyben egy augusztusi kormány döntés hozott újabb fordulatot. A kormány ugyanis kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a sportcsarnokot építő K'-Artot. A döntést azzal indokolták, hogy a cég jelentős tartozása miatt fennáll a veszélye, hogy csődvédelmi vagy felszámolási eljárás indul ellene, ami veszélyeztetné az aréna hasznosítását. A vásárhelyi K’-Art mellett további 31, PPP-konstrukcióban megvalósult sportlétesítményt működtető gazdasági társaságot minősítettek stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté. Legutóbb októberben került szóba az ügy a közgyűlésben. Akkor a városvezetők kifejtették, gyors megoldásban, és csarnok mihamarabbi megnyitásában bíznak.

A Sportcsarnok-ügy mellett egy másik az önkormányzat és egy magáncég közötti vitától volt hangos a sajtó. Június közepén az E-Star Nyrt. rendkívüli felmondással megszüntette a hódmezővásárhelyi önkormányzattal kötött hőszolgáltatási szerződését. A cég közleménye szerint azért, mert az elmúlt közel egy évben a város nem teljesítette a fizetési kötelezettségét, az általa felhalmozott, százmillió forintot meghaladó tartozása megfizetésére sorozatos fizetési felszólítás illetőleg egyeztetési javaslat ellenére sem mutatott hajlandóságot. Az üggyel kapcsolatban az önkormányzat egy közleményben azt közölte: "az együttműködés során a cég súlyos szerződésszegő és törvénysértő magatartást tanúsított, amelynek következtében Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2011. augusztusi határozatában döntést hozott, hogy a felek közötti megállapodás alapján a szerződést az önkormányzat 2011. szeptember 2. napi hatállyal rendkívüli felmondással megszünteti. Hódmezővásárhely önkormányzata a szerződés megszüntetéséig a cég minden pénzügyi követelését teljesítette, a törvénysértés miatt pedig büntetőeljárást kezdeményezett." Az önkormányzat által kezdeményezett feljelentés kapcsán, melyről június 25-ei sajtótájékoztatóján Végh Ibolya aljegyző is beszélt, Soós Csaba, az E-Star vezérigazgatója az egyik internetes portálnak elmondta, nem tud arról, hogy az ügyben büntetőeljárás van folyamatban. Szabályos közleményháború alakult ki az ügyben. Június 26-án az energiaszolgáltató hivatalos közleményben is visszautasította az önkormányzat szerződésszegésre, bűncselekmény elkövetésére és zsarolásra vonatkozó vádjait. A vásárhelyi aljegyző egy kérdéssel reagált a cégvezetés újabb nyilatkozatára: "amennyiben az E-Star valóban egy éve fizetés nélkül, de jogszerűen szolgáltat Vásárhelyen, miért nem fordultak bírósághoz jogaik érvényesítése érdekében?" A fűtési szezon előtt újra napirendre került elszámolási vita kapcsán október 3-án a Városháza közölte, már egy éve nem áll szerződésben az E-Star Alternatív Nyrt.-vel a vásárhelyi önkormányzat, így a városi közintézmények fűtése továbbra is biztosított.

Kultúra: idén is megrendezésre került a LÖSZ Kulturális Fesztivál az Árpád utcai Tájházban és környékén. Egymást érték a különböző programok. Néptáncbemutatóval, koncertekkel, vásári mutatványosokkal várták a fesztiválozókat, de a helyi hagyományőrző egyesületek is bemutatkoztak a rendezvényen.

Végletek zenekar: a búcsú nem végleges - GALÉRIA
A LÖSZ fesztiválon tartotta búcsúkoncertjét az 1999-ben alakult Végletek zenekar. Az 1970-80-as évek rockzenei stílusában alkotó együttes a fénykorában évente 20–30 koncertet is adott. Saját kiadásban öt albumot jelentettek meg. Az egyre több munkahelyi és családi feladat miatt döntöttek úgy, hogy szüneteltetik a zenélést. A tagok elmondták, a búcsú nem végleges. A lehetőségek szerint össze-össze állnak majd évi egy-két bulira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjféli mise: megtelt a templom Vásárhelyen

Zsúfolásig telt a hódmezővásárhelyi Belvárosi Katolikus Templom a december 24-i éjféli misén. A Németh László plébános által celebrált szentmisére már jóval éjfél előtt alig lehetett ülőhelyet találni. Tovább olvasom