Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Fél napot utazott, mire ellátták

Hódmezővásárhely - Amikor a vásárhelyi id. Vad Sándor rosszul lett, tizenkét órán keresztül utazott, három városban négy orvos vizsgálta meg, két beutalót kapott, és végül este fél 10-kor került ágyba a szentesi kórházban, ahol arcideggyulladásával öt napig kezelték. Senki sem hibázott.
Amikor a vásárhelyi id. Vad Sándor rosszul lett, tizenkét órán keresztül utazott, három városban négy orvos vizsgálta meg, két beutalót kapott, és végül este fél 10-kor került ágyba a szentesi kórházban, ahol arcideggyulladásával öt napig kezelték. Utaztatásáról főként családja gondoskodott, csak Vásárhelyről Szegedre szállította mentő. Senki sem hibázott.

Még karácsonykor, december 25-én történt, hogy az egyébként naponta tucatnyi gyógyszert szedő, szív-, cukor-, vesebeteg, és magas vérnyomással küszködő, 66 éves vásárhelyi id. Vad Sándor rosszul lett. Már éjszaka felkeltette feleségét, Margitot, arra panaszkodott, hogy elzsibbadt az arca.

Szédült, visszazuhant az ágyba

– Akkor ennek nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget – emlékezett Vad Sándorné. – Azt hittük, elfeküdte. Öt órakor a velünk élő nevelt fiam, Balázs Mihály elment dolgozni, közöltem vele az apja állapotát, arra kért, figyeljek rá.

Sándor bácsi és felesége ma sem érti, miért úgy történt az eset, ahogyan karácsonykor.
Fotó: Tésik Attila

Nyolc órakor már fel sem bírt kelni reggelizni, szédült, visszazuhant az ágyra. Margit néni tárcsázta Mihályt, aki a zsibbadás miatt agyvérzésre gyanakodott, és azt mondta, ki kell hívni az orvosi ügyeletet. Ám a feleségnek értésére adták, hogy nem küldenek mentőt, vigyék be az ügyeletre a bácsit. Ebben autóval egyik menye és Mihály fia segédkezett. A feleség otthon maradt, szerencsére, mert kisvártatva megérkezett lakásukra az orvos. A pácienst már nem találta, visszament az ügyeletre, ott megvizsgálta, és Szegedről kért mentőt, ami egy óra múlva érkezett meg.

Arcideggyulladása volt

– A mentősök rendesek voltak, megengedték, hogy elkísérjem édesapámat Szegedre – mondta Balázs Mihály, aki kötődik az egészségügyhöz: a Szivárvány Szakosított Szociális Otthonban dolgozik szociális gondozóként. – A volt II-es kórház ügyeletére szállították, és megállapították, arcideggyulladása van. Nagy könnyebbség volt, hogy nem olyan nagy a baj. Addig semmi biztosat nem tudtunk, apa szinte beszélni sem bírt, nem tudta elmondani, mit érez.

Ezzel még nem ért véget a történet, sőt igazából ekkor kezdődött. Mihálynak azt mondták, nyugodtan menjen haza, édesapját majd átszállítják mentővel a fül-orr-gégészeti klinikára, és erre lehet, hogy sokat kell várni. Alig lépett be otthon, Vásárhelyen a lakásba, csörgött a telefon: küldjön autót, a családnak kell megoldani a fuvarozást. Megtörtént. Ifj. Vad Sándor ült kocsiba, és vitte át édesapját a kettes kórházból a klinikára, ahol ismét megvizsgálták, majd beutalták – a szentesi kórházba. Ide is a család vitte el Sándor bácsit. Útközben, Vásárhelyen ismét csatlakozott hozzájuk Balázs Mihály.

Vad Sándor megjárta a hódmezővásárhelyi ügyeletet, a szegedi II-es kórházat, az egyetemi klinikát is – majd utazott még hatvan kilométert. Ma rengeteg gyógyszert kell szednie.
Fotó: Tésik Attila

Öt napig ápolták

– Szentesen újabb meglepetés várt. Azt mondták, nem tudnak mit kezdeni a szegedi beutalóval, ezzel nem fogadhatják, nekik a szentesi sürgősségi beutalója kell. December 25-én, este 9 órakor. Végül azt is beszereztük a helyi ügyeleten, ahol a negyedik orvos is megvizsgálta apát, akit így fél 10-re felvettek az osztályra. Ágyba, és végre gondoskodó kezekbe került. Öt napig ápolták. Eddig nem gondoltuk, hogy ezt el kell mondanunk bárkinek is, csak most vetődött föl bennünk. Nem is az orvosokkal, a mentősökkel van bajunk – rendesek, megértők voltak –, hanem a rendszerrel. Ennek tényleg így kell működnie? – tette fel a kérdést Balázs Mihály.

Betegút – előírás szerint

A férfit Hódmezővásárhelyről – agyvérzés gyanújával – a volt szegedi II-es kórházban működő SBO-ra szállították az ÁNTSZ előírásainak megfelelően. Ott azonban információnk szerint megállapították, hogy a vásárhelyi diagnózis téves: a beteg fül-orr-gégészeti ellátásra szorul – ami viszont nincs a szegedi SBO-n. Ezért a beteget átszállították a szegedi fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikára, ahol az ügyeletes orvos megvizsgálta, majd beutalót írt a szentesi kórház fül-orr-gégészeti osztályára. Mint Torkos Attilától, az akkor ügyeletes szakorvostól megtudtuk: azért nem Szegeden látták el a férfit, mert az ÁNTSZ által előírt területi ellátási kötelezettség miatt a vásárhelyiek fül-orr-gégészeti ellátása Szenteshez tartozik.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Zsolt 2008. február 24. 06:27
  „Nem érdeke a kormánynak a beteg ember ellátása , a bácsi ráadásul a kormány szemében dupla költség , nyugdíjas és beteg. Legközelebb a bácsira szavazáskor lassz szüksége a komcsiknak, addig tessék kibírni , persze ha lehet költségmentesen.
  Két év múlva újra sok ígéret !
  Aki hisz nekik 40 év + 4 év+ 6 év hazudozás után , az legközelebb ismét szavazzon rájuk.”
 • 37. robi bá 2008. február 20. 10:34
  „Nem egyszerű lett mára a szerencsétlen egészségügy helyzete, persze köszönhető a dilettantizmussal vezető kormányzatnak. Nézzünk körbe és nézzük meg, hogy kik miként vezetik ezt az országot, és merre is tendál az "erőfeszítésük". Nézzük meg Horvát Ágnes működését, de még mondhatom, sorolhatnám a többi nevet is, többek között Botkát is kiemelve, de nem hagynám ki a felsorolásból a jobb oldal "jelentős" személyeit, többek között ha már a tárgynál vagyunk Lázárt sem. Nézzük meg! Ki mit és hogyan tett az egészségügyért! Egyértelmű az eredmény. Magyarul, csak ártottak és romboltak.
  Egy két példát sorolnék itt. A mindszenti esetként elhíresült, azaz felfújt, generált politikai szócsatából, mi is következhet. Igen, jól olvassa aki soraimat olvassa, mert nem más, mint politikai sárdobálás volt, és ennek levét a doktornővel próbálják megitatni. A felelőtlen döntéssel történt ágyszám leépítés eredménye (50 Ezer főre 18 db ágy. Ez nem egyszerű számarány) lett az, hogy a történtek után Lázár egy azonnali de igen meggondolatlan kijelentést tett a média felé. -"A reform első áldozata!"
  Persze, hogy kapkodva a kormányzat ellenlépéseket tett, de hogy hogyan, azt itt kivesézni nem lehet, de tudjuk jól, ők állítják, hogy nem hibáztak, keresünk egy bűnbakot. Sikerült is! Én kijelenthetem, hogy a szóban forgó doktornő a legprofibb orvos a belgyógyászaton, nem hiszem el, hogy ő hibázott volna. Talán mondhatom, hogy lelkiismeretesebb orvossal még nem is hozott össze a sors, hiszen a kezelő orvosom.
  Rettegek, hogy ha engem ér baj, akkor mi fog velem történni, és melyik politikai párt fogja esetemet pellengérezni, mert nem jó a rendszer. Nem népesség arányában oldották meg az ágyszám kérdést, hanem km-körzetre, ami nagyfokú felelőtlenség és emberi élet veszélyeztetés a hozzá nem értő kormányzattól.
  Amikor a mentő önhatalmúlag nem megy ki, pedig agyvérzés a gyanú, erre sem kell mondani semmi, csak annyit, hogy persze, itt most senki nem hibázott. Akkor talán felelőst kerestek volna, ha ez mind nem a hozzátartozó szállításai, hanem az OMSz által történt volna. Talán mikorra is kerülhetett volna ágyba, ha tényleg nem a hozzátartozó szállítgatja, helyről-helyre. ez szerves kérdése az előbbinek.
  Furcsa, de valaki ott fent, nagyon nem érti a dolgát, ami eredményezi azt, hogy maga kormányzati koalíció, ezen belül "Ágika" veszélyezteti az életünket, amit legalizált gyílkolászásnak is nevezhetünk!
  Megvallva, ebböl sem tudna erényt kovácsolni a jelenlegi ellenzék sem, hiszen ők se tennének másképpen, csak esetleg lassabban adagolnák ezt be nekünk.
  Ez az eset is példázza, hogy a rendszerrel nagyon nagy baj van!
  Megvonni a közgyógyot? Ágika! Még élün!”
 • 36. waterbear 2008. február 16. 16:13
  „Mint az Országgyűlésben....
  Tulajdonképpen így a végefelé a hozzászólások csak személyeskedések. Kicsit elkanyarodtunk a témától...

  Sanyi Bácsi!
  Mi kérünk elnézést, és jó egészséget, mielőbbi gyógyulást kívánunk, nehogy még egyszer bekerüljön a "rendszerbe"!”
 • 35. joy 2008. február 15. 23:21
  „kata (32)
  Úgy látom, az arcideggyulladás professzora vagy!

  Csak egy kérdés a nagyon okos professorasszonyhoz, akinek még a beteget sem kell látni, sőt, elég egy jóval később írt újságcikk, hogy precíz diagnmózist állítson föl, és pontosan meghatározza, mit tehet a beteg:
  Azt mond már meg, hogyan utazgasson az a személy aki szédül, sőt fel sem tud kelni egyedül?”
 • 34. joy 2008. február 15. 23:16
  „Hát igen.
  Ez van ma!
  Ez az, amin a többiztosítós rendszer gyorsan, és hatékonyan változtatni fog!”
 • 33. kata 2008. február 15. 22:00
  „Ki ez az idióta, aki azt mondja, senki sem hibázott. Már hogyne hibázott volna. Az orvostanhallgatók megbuknak, ha nem ismerik fel az arcideg bénulást. Kellemetlen, de nem veszélyes dolog. Már a beutaló orvosnak fel kellett volna ismernie. Különben ezek a betegek nyugodtan járhatnak, utazhatnak gyalog, autóval, akármivel. Nem is kell őket felvenni kórházba. Ha meg felveszik őket, úgysem gyógyul meg a bénulásuk öt nap alatt. Ez az egész, megint egy újságírói túlzás volt. Kérdezzenek meg előbb egy orvost, azután "szerkesszék ki" a hülyeségüket.”
 • 32. anonym 2008. február 15. 21:23
  „Az utaztatás ,beteg ellátása,gyógyítás ,az eg.dolgozók ,pl. orvosok emberi hozzáállásától is függ " reformtól "függetlenül !
  Mindég is voltak, régen is orvosi hibák ,de ők sem tévedhetetlenek !
  Mégegyszer : Ha a média most vette elő ,és politikát farag belőle ,nem lehet véletlen !”
 • 31. Romeo 2008. február 15. 21:10
  „Majd jönnek Gyilkos Ágnes "tapasztalt" ellátásszervezői és megoldják az uutaztatásokat. Addig viszik a beteget amíg bírja!”
 • 30. anonym 2008. február 15. 20:24
  „nickboy !
  Üdvözlöm !Tudtam ,hogy egyszer " összefutunk !
  Az orvosok is emberek tévedhetnek ! Ebből mindjárt nem kell politikai ügyet kreálni !Jó kezekbe került a bácsi ,meggyógyult .Furcsa ,hogy éppen most az E.Ü. SZAVAZÁSNÁL KERÜLT NAPIRENDRE a médiánál !”
 • 29. Cosi 2008. február 15. 19:29
  „Kedves Anna!

  Gunyosan, cinikusan utazasszervezorol irsz. (No. 24)

  Teljesen igazad van, ezt az utazasszervezo ceget Egeszsegugyi Miniszteriumnak hivjak! Az altaluk kiatalalt rendszer KOVETELI meg ezeket az idetlen intezkedeseket!”
 • 28. nickboy 2008. február 15. 19:18
  „Anonym nem tagadja meg önmagát..........meg próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant!”
 • 27. egal 2008. február 15. 18:52
  „Az a baj, hogy félinformációk alapján mondunk véleményt ! Az arcüreggyulladás nem egyenlő az arcideggyulladással. Gondolom, a vásárhelyi orvos is tudta ezt, és bizonyos vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a betegnek agyvérzése van, vagy arcideg zsábája. Ezeket, pillanatnyilag, Vásárhelyen nem tudták elvégezni,mert nem volt rá lehetőségük.
  Annak viszont örülök, hogy a bácsi jól van ( a kép alapján ) ! Remélem, tényleg!”
 • 26. Lutetia 2008. február 15. 17:28
  „Hát, én mondjuk azt furcsálltam kicsit, hogy a bácsi miért csak majdnem két hónappal később osztotta meg a nagyérdeművel a történetét.”
 • 25. anna 2008. február 15. 17:24
  „Jőjjenen az indián orvosok, azok talán nem csak utazásszervezők!”
 • 24. anonym 2008. február 15. 17:14
  „bocs !
  A " ! " jel helyett 4 -est ütöttem véletlenül !”
 • 23. anonym 2008. február 15. 17:09
  „Kedves hozzászólók !
  Mit össze-vissza vitatkoztok, elmélkedtek a bácsi arcüreggyulladása miatt ! ! Nem találták el VÁSÁRHELYEN a diagnózisát !Milyen sok beteget meggyógyítanak !Végzik munkájukat !ÉRDEKES ,hogy ebből a városból kerülnek ki az E.Ü. LEJÁRATÓ CIKKEK ! Hála Istennek a bácsi jól van ,még nyilatkozni is tudott !Nem gondoljátok: az a cikk mondandója ,hogy szidjunk és összeugorjunk 4”
 • 22. Lutetia 2008. február 15. 17:06
  „Kedves Logaritmus,
  Csatlakoznék cosi véleményéhez abban, hogy egy orvos nem mindig tud biztos diagnózis felállítani - nem véletlenül fogalmaznak sokszor úgy, hogy "felvetődött X kórkép gyanúja, melyet további vizsgálatoknak kell megerősítenie vagy kizárnia". Szerintem ebben az esetben ezt tette a vásárhelyi orvos.
  Sajnos, közelről is megtapasztaltam azt is, amiről Te beszélsz: egy közeli hozzátartozómnak egy "műintézményben" nem vették komolyan az egyébként nyilvánvaló súlyos tüneteit, és egy téves diagnózis alapján kezelték (vagy inkább nem kezelték), amibe majdnem belehalt. Itt valóban hibáztak az orvosok (csak azért nem vittem perre a dolgot, mert családom nyomatékosan kért, hogy ne tegyem). Ezután hozzátartozóm az intenzív osztályra került (egy határozott fellépésű mentőorvosnak köszönhetően), ahol közel három (!) hónapig küzdöttek az életéért - sikerrel. A TB-nek hihetetlen költségébe került az, hogy három hónap alatt helyrehozzák az orvosok azt, amit más orvosok egy másik helyen egy hétvége leforgása alatt tönkretettek. Az intenzíven töltött három hónap alatt felmerült komplikációk során az egyébként kiváló orvosok sokszor voltak tanácstalanok a diagnózis felállítását illetőleg, az újabb vizsgálati eredmények tükrében többször revideálták előzőleg felállított diagnózisukat, de soha nem éreztem úgy, hogy ők most hibáznak. Mert a tüneteket mindig nagyon is komolyan vették, nem pedig elbagatellizálták.
  Visszatérve a vásárhelyi orvosra: szerintem nem kéne hibájául felróni, hogy túlzottan komolyan vett bizonyos tüneteket. Lehet, hogy akkor és ott nem lehetett kizárni az agyvérzés lehetőségét sem.”
 • 21. Rozi 2008. február 15. 16:36
  „Nicboy remélem ironikus akartál lenni!
  Éljen dicső egészségügyi miniszter asszonyunk, Horváth Ágnes, úgy mint mi, kapjon olyan eü. ellátást mint mi, keressen minimálbért vagy attől egy kicsit többet mint legtöbbünk, és várólistára is kerüljön úgy mint mi. Kezeljék és utaztassák őt is mint minket és várakoztassák úgy mint minket, és értékeit zárják be a trezorba.( aztán felejtsék el a kódot).
  Mindezek után kezdjen el reformálni nagytudású, bszédével hipnozitálni akaró nagyasszonyunk.”
 • 20. cosi 2008. február 15. 16:36
  „Kedves Logaritmus!

  Az, hogy egy orvos bizonytalan a diagnozisban es tovabbi vizsgalatok nelkul nem tud donteni, az nem muhiba! Ezt lehet (pont a beteg erdeket vedo) ovatossag is.
  Amit mar tobbszor irok le, az az, hogy a rendszernek olyannak kell(ene) lennie, hogy az ilyesfajta helyzeteket kezelni tudja.
  A jelenlegi "reform" nem ilyen, tehat ezek RENDSZERHIBAK!
  Ezt kellene latni es nem pedig eszetlenul dicserni a letrehozo elmeket!

  Igenis emberi eletek forognak kockan, es ezt nem lehet Ft-ban merni - ez az igazi veszteseg!”
 • 19. nickboy 2008. február 15. 16:07
  „Emberek, dec. óta minden probléma megoldódott!!
  2008. február 11-én elfogadták a várva várt új egészségbiztosítási törvényt.

  Természetesen a hatástanulmányok és végrehajtási rendeletek nélküli törvény ezt az esetet is helyes mederbe terelte azóta!

  Aki nem hiszi, járjon utána.........:)”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Bubók Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Fülesbaglyok költöztek Hódmezővásárhely belvárosába Tovább olvasom