Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Fodor: A díszpolgári cím a csúcs

Az eddigi legjelentősebb elismerésnek tartja a díszpolgári címet Fodor József festőművész, aki a jeles kitüntetést a szombaton vásárhelyi Alföldi Galériában rendezett retrospektív tárlatán vehette át Lázár Jánostól. A 70. születésnapját ünneplő alkotó expresszív realistának tartja magát, s úgy véli, képei jól tükrözik eddigi pályáját.
Fodor József expresszív realistának tartja magát. Fotó: Tésik Attila
Fodor József festőművész szerint az eddigi munkásságát bemutató, szombaton megnyílt kiállításának összeállítása meglehetősen nagy munka volt, ugyanis 1964 óta szinte évente mutatkozott be a hazai nagyközönség előtt, képei így „szétszóródtak" az országban, sőt bőven jutottak a határokon túlra is.

– Elkelt képeim sorsát nem követtem, így aztán erre a kiállításra csak azokat hozhattam el, melyekről tudtam, kinek a birtokában van meg. Az Alföldi Galéria adottságai olyanok, hogy egy teremnyi képet vissza is kellett vinnem, mert nem fértek fel a falra – mondta.

Az alkotó, aki szerint eddigi munkásságát képei ábrázolják a legjobban, kronológia szerint mutatja be eddig életművét, fontosnak tartva, hogy művészi fejlődését nyomon követhessék a tárlatlátogatók.

– A grafikáim, a Tokajban készített krokik nyitják a kiállítást, majd felvillantom akvarelles korszakomat is, néhány kép erejéig. Ez az az időszak volt az életemben, amikor plen-air festőként kimentem a határba. Ezt követik a művészi útkeresésemet dokumentáló alkotások, melyek azt illusztrálják: mikor éppen mi érdekelt azokból az eredményekből, melyeket az emberiség a művészet terén eddig elért – tette hozzá.
A kiállítás nagyobbik része a már kiforrott egyéni stílusban készült 1960 és 2005 között született képekből áll.

– Egy angol művészettörténész expresszív realistaként jellemzett engem, szerintem találóan – mondta. – Előadásmódom valóban expresszív, ám realisztikus alapokra épül, azaz, a realizmusba beépítem mindazokat az eredményeket, melyeket a XX. századi művészetizmusai elértek.

Fodor József szerint a díszpolgári cím, melyet a kiállítás megnyitóján vehetett át, a számtalan elismerés csúcsát jelenti számára, hiszen tősgyökeres vásárhelyinek, lokálpatriótának tartja magát. Szép kötelességnek tartja a rajzpedagógiai és a szakkörvezetői munkáságot, a mártélyi szabadiskola megalapítását, a naivok felkutatását és bátorítását, éppúgy, ahogyan Tornyai János és a nagy elődök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fodor József tárlata

A hetvenedik születésnapját ünneplő Fodor József vásárhelyi festőművész retrospektív tárlata nyílt… Tovább olvasom