Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Ha nem kel el, társasház épül rá

Hódmezővásárhely - Évek óta üresen áll két építési telek Vásárhely szívében. A Hódi Pál utcait a Csomiép Beton-Melior Kft. vette meg, s oda szolgáltatóházat tervezett. A Szent Antal utcai portára pedig társasházat tervezett a KPH-Invest. A két telken azóta sem épült semmi. Az előbbi sorsa a belváros rehabilitációja során rendeződik, a másikat árulják.
Két esztendővel ezelőtt bontották le a vásárhelyi Szent Antal utcában – szemközt a Mária Valéria utca kereszteződésével – azt az öreg épületet, melyben lakások és üzletek működtek. A telek azóta üresen és elkerítve áll, a közepén lévő fa tövében csak a szemét és a különféle hulladék halmozódik. Pedig a 2500 négyzetméteres telken eredetileg 30 lakásos társasházat szeretett volna építeni a KPH-Invest Kft., alul üzlethelyiségekkel. A kész terveket azonban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szegedi irodája nem fogadta el.

Indoklása szerint azért, mert a Virág utcai alkotóház, illetve a belvárosi római katolikus templom közelébe tervezett épület végképp tönkretenné a már csak töredékben megmaradt régi városképet. Azóta a telekkel semmi sem történt egész a közelmúltig, amikor az egyik internetes ingatlanközvetítő oldalon fel nem tűnt a hirdetés, mely szerint a telek az azt birtokló céggel, azaz, a KPH-Invest Kft.-vel együtt 150 millió forintért eladó.

A Szent Antal utcai telek. Düledező kerítés rejti. Fotó: Tésik Attila

Balla Zsolt, a KPH-Invest Kft. képviselője lapunknak elmondta: valóban árulják a telket és a céget is, ám ha nem lesz komoly jelentkező, mégis megvalósítják az eredeti terveket, azaz megépítik a környezethez illő társasházat.

Már nyert a város

Az első félévben 2 milliárd 600 millió forintot nyert Vásárhely a városközpont felújítására. A Tornyai János kulturális városrehabilitációs program öt olyan kulcsprojektet ölel fel, amely meghatározó a város fejlődésében. A pénzt a Petőfi Sándor Művelődési Központ, a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria, a Református Ótemplom, a görögkeleti templom felújítására, bővítésére, valamint a Szántó Kovács János utca Kossuth tér és Teleki utca közötti szakaszának átalakítására, rendezésére fordítják. Ebbe tartozik bele a Hódi Pál utcai telek beépítése is.

– Sok pénzünk fekszik a telekben, ezért hasznosítani kívánjuk, ám tartunk a régészeti feltárás várhatóan nem kis költségeitől – mondta. Hozzátette: ha a telket nem sikerül eladni, jövőre hozzáfognak az építkezéshez.

Más sors adatott a Hódi Pál utcai teleknek, melyet – az ott lévő rossz állapotban lévő önkormányzati ház lebontása után – a Csomiép Beton-Melior Kft. vásárolt meg. A cég az előző év végén már hirdetésben kereste azokat, aki az építendő szolgáltató és bevásárló centrumban irodákat, üzleteket kívántak vásárolni, bérelni. A telken azonban mégsem a Csomiép építtet.

– A nagyposta szomszédságában álló telket visszaadtuk a városnak, mert amikor pályázott a városközpont rehabilitációjára, az volt a pályázat feltétele, hogy száz százalékban önkormányzati tulajdonban legyen az egész terület, s ekkor kaphatnak 90 százalékos állami támogatást – mondta Mészáros Antal, a Csomiép Beton-Melior Kft. ügyvezetője.

A cég visszakapja a telek vételárát a várostól.

Olvasóink írták

  • 1. Petra 2007. december 25. 09:58
    „Szerintem is nagyon jó lenne egy társasház épitése ezen a helyen, mert elég nehéz megfelelő lakást találni és ez sokkal szebbé tenné a környezetet!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre is folytatják az ivartalanítást Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vártnál sikeresebb volt a hódmezővásárhelyi Konrad Lorenz Természet- és… Tovább olvasom