Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Hanuka, az olajcsoda ünnepe

Hódmezővásárhely - A keresztény karácsonnyal egy időben, idén december 21-étől 28-áig tartják a zsidók a hanukát, amely a fény, az olajcsoda ünnepe. Ekkor a családtagok – nem mindenütt – megajándékozzák egymást, bár ez nem része a liturgiának. Vásárhelyen családi körben és a közösségben is megülik ezt a vidám ünnepet.
A zsidóság a keresztény karácsonnyal egy időben üli meg a hanukát. A nyolcnapos ünnep idén december 21-étől 28-áig tart, és vannak családok, amelyek ilyenkor megajándékozzák a gyerekeket, de a felnőttek is kapnak apró figyelmességeket. Emiatt kicsit hasonlít a karácsonyra, bár az igazi ajándékozós ünnep a Purim, amikor a szegényeket lepik meg a tehetősebbek.

– Értelemszerűen a keresztény karácsonyt nem tartjuk, de más vallású ismerőseinket, barátainkat felhívjuk, vagy felkeressük, és személyesen tolmácsoljuk jókívánságainkat, ezt mi is megkapjuk tőlük hanuka alkalmából – mondta Vanderstein János, a vásárhelyi zsinagóga és a holokausztkiállítás gondnoka, a hitközség egykori elnöke. – Fenyőfát sem állítunk, de az első napon főként a gyerekek ajándékot kapnak. A hagyományos étel a fánk. A nyolcágú hanukián mindennap eggyel több gyertyát gyújtunk meg, és elénekeljük a Moaj cur-t, amit úgy fordíthatunk, Apró gyertyát gyújtsatok. Nálunk az első és az utolsó napon összejön a família, együtt ünnepelünk a gyerekekkel, Péterrel és Noémival, valamint a fiam csemetéivel, Laurával és Violával, előbbi már szépen imádkozik – mondta Vanderstein János.

Vanderstein János meggyújtja a felesége által tartott hanukia első gyertyáját. Fotó: Tésik Attila
Vanderstein János meggyújtja a felesége által tartott hanukia első gyertyáját.
Fotó: Tésik Attila

A hanuka közel 2200 éves hagyományokkal bír, amiről a Makkabeusok könyve számol be – nem része a Bibliának –, lapunknak Raguczki Gábor vásárhelyi kántor idézte meg a történelmet. Az i. e. 165-höz és a szír–görög megszálláshoz kötődik, ekkor Antiochos Epiphanes a hellenizmust, a többistenhitet akarta elterjeszteni, és betiltott minden zsidó vallással kapcsolatos tevékenységet. Az izraeliták ebbe nem nyugodtak bele, és a Hasmoneus család állt a mozgalom élére. Matitjahu vezetésével felkelés tört ki, a szabadságharcot fia, Juda Maccabi vitte sikerre, megszégyenítő vereséget mérve a szír–görög seregre. A szentély, a templom kitakarításakor – a hanuka szó megtisztítást, felszentelést jelent – találtak egy kohanita, vagyis papi pecséttel ellátott tégely olajat. Ami egy napig elég a menórához, viszont az újabb adag kisajtolásához nyolc nap szükséges – ez pont addig tartott ki, égett. Ez az olaj csodája, ennek emlékére gyújtanak mindennap eggyel több gyertyát a hanukián.

– A karácsonyhoz talán az kötheti a hanukát – mondta Raguczki –, hogy nagyjából onnantól hosszabbodnak a nappalok, és a keresztények által messiásként tisztelt Jézus Krisztus is a világosságot, egy új korszak fényét hozta születésével a világba. A hanukának is a fény, a megtisztulás a központi eleme, gondolata.

Dóm téri megemlékezés

A fény, a világosság győzelmét hirdetni kell, ezért nyilvános helyen is felállítják a hanukiát. Tavaly Szegeden, a Dóm téren Markovics Zsolt főrabbi gyújtotta meg a gyertyákat – mesélte Vanderstein János –, és az eseményen érdeklődők is részt vehettek. Voltak, akik árpádsávos zászlóval jelentek meg, és „beszólások" is elhangzottak, de komolyabb atrocitás nem történt. Reméljük, az idén – vasárnap délután 5 órakor lesz a gyertyagyújtás a szegedi Dóm téren – sem kerül erre sor.

Olvasóink írták

  • 2. FűzfaVessző 2008. december 20. 21:05
    „Áldott karácsonyt!”
  • 1. aranka2 2008. december 20. 20:31
    „Chag szameach!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utalvány a 80 évnél idősebb vásárhelyieknek

Hódmezővásárhely - Kétezer 80 esztendősnél idősebb helybelit ajándékozott meg a napokban a… Tovább olvasom