Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Ideiglenes helyen a vásárhelyi mentők

Hódmezővásárhely - Mintegy 35 millió forintból fejlesztik a vásárhelyi mentőállomást, amely a munkálatok idejére, várhatóan májusig ideiglenes helyre, a tűzoltóság épületébe költözött. Zentay Attila, az OMSZ Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvos igazgatója tegnap hangsúlyozta: mindez nem befolyásolja az ellátást.
Új helyre, a Szent István térre költözött ideiglenesen a mentőállomás Vásárhelyen.

– Az Új Széchenyi Tervben az Országos Mentőszolgálat közel 11 milliárd forintot költ el 60 mentőállomás fejlesztésére, 22 új építésére, 200 mentőautó beszerzésére. Fejleszti a mentőtechnika eszközeit, és fontos a szakemberek képzése is – mondta tegnap sajtótájékoztatón Vásárhelyen Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvos igazgatója.

– A régióban az elsők között fejlesztik a vásárhelyi és az orosházi mentőállomást. Ezért költözött már el a vásárhelyi ideiglenesen a Zrínyi utcából a tűzoltóságra. Mindez nem befolyásolja az ellátást, a szintidők és a riasztási idők változatlanok. Jelenleg az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonló a helyzet, ahol a tűzoltók és mentők együtt vannak – tette hozzá az orvos igazgató.

A vásárhelyi tűzoltóságon kaptak helyet a mentők. Fotó: DM/DV
A vásárhelyi tűzoltóságon kaptak helyet a mentők. Fotó: DM/DV


Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Az 1980-as években épült a Zrínyi utcai állomás. Azóta sokat változott, el is öregedett, a fejlesztés azonban nem jelent teljes épületfelújítást, erre a későbbiekben kell forrást szerezni. Azért, hogy minél gyorsabban működjön a rendszer, elektromos garázskapukat szerelnek fel. Motorikus lesz a kertkapu is. Szigetelik az épület külső homlokzatát, kicserélik a nyílászárókat. Biztonságtechnikai eszközöket szerelnek fel a garázsban a szén-monoxid folyamatos mérésére, elszívására – sorolta az orvos igazgató.

A nettó 35 millió forintos vásárhelyi fejlesztés várhatóan májusban készül el. A régióban egyébként 30 mentőállomás működik, 15-öt érint a beruházás, 9-et kell kiköltöztetni a munkálatok idejére. Csongrád megyében a vásárhelyi mellett a szentesi és a ruzsai mentőállomás kapcsolódik a projekthez. Az utóbbi két településen is a meglévő állomást fejlesztik a nyár végére.

Szintén uniós forrásból már elkezdődött egy korszerű, országos mentésirányító rendszer kialakítása. Jelenleg országosan több mint 70 százalékban tudnak 15 percen belül kiérkezni az esetekhez, a cél, hogy a mentők minél gyorsabban érjenek a helyszínre – tudatta Zentay Attila.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

39 millió forint a hivatalnak

Közel 39 millió forintot nyert vissza nem térítendő támogatásként a vásárhelyi önkormányzat a közigazgatás szervezeti fejlesztésére. Tovább olvasom