Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Ingyentelkek a mártélyi általános iskoláért

Négy újabb kisdiák kell ahhoz, hogy 2008 szeptemberétől is önállóan működhessen a mártélyi általános iskola. Ennek érdekében az önkormányzat ingyentelekkel próbálja a községbe csábítani azokat a családokat, amelyek legalább három 14 éven aluli gyermeket nevelnek.
Négy újabb kisdiák kell ahhoz, hogy 2008 szeptemberétől is önállóan működhessen a mártélyi általános iskola. Ennek érdekében az önkormányzat ingyentelekkel próbálja a községbe csábítani azokat a családokat, amelyek legalább három 14 éven aluli gyermeket nevelnek. Az akcióra a televíziók is felfigyeltek, Esztergomból is érkezett jelentkező: most úgy néz ki, negyvenöt kisdiákkal gyarapodhat az iskola.

Az új oktatási törvény előírja, hogy 2008 szeptemberétől az általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályai minimum 15 fősek legyenek. Ha ezt a létszámot nem érik el, akkor elvesztik az önállóságukat, s a közelben lévő nagyobb iskolák tagintézményeivé válnak. Ezt akarják elkerülni a mártélyiak.

– Jelenleg 115-en járnak a község iskolájába. Sajnos a mostani hatodikosok és hetedikesek néggyel vannak kevesebben a szükségesnél, így jövő szeptemberben nem tudjuk teljesíteni a minimum 15 fős osztálylétszámot, ezért ki kellett valamit találnunk – mondta Balogh Jánosné polgármester.

Az az ötlet született a testületi ülésen, hogy a Rákóczi téren, valamint a Liliom és a Béke utcában kialakított önkormányzati telkek közül ajánljanak fel többet is ingyenesen azoknak a fiatal, nem mártélyi családoknak, akiknek három 14 év alatti gyermeke van.

– Pályázatot is írtunk ki, s több tévés stáb is forgatott a községben, így országos hírnevet szereztünk. Ennek köszönhetően nem csupán a közelből, hanem Budapestről, Szolnokról és Esztergomból is érdeklődtek – folytatta a község első embere.

A pályázat legfontosabb feltétele, hogy a telket megkapó családok iskolás korú gyermekei már most szeptembertől Mártélyon tanuljanak. Balogh Jánosnétól megtudtuk, hogy néhányan ideiglenesen téliesített faházat húznak fel a közművesített ingatlanon, mások pedig albérletet keresnek a faluban vagy a környéken, míg nem áll a saját házuk. Eddig több mint tíz család jelentkezett, s összesen 45 tizennégy év alatti gyermekkel gyarapodhat a község. A nagy érdeklődésre való tekintettel a képviselő-testület úgy döntött, hogy az idén ősszel, de legkésőbb tavasszal újabb nyolc ingyentelket alakít ki erre a célra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbüntették a német cserediákot az ellenőrök

Háromezer forintra büntették az ellenőrök azt a német cserediákot, aki magyar tanulótársával… Tovább olvasom