Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Jogerősen is: rágalmazták Lázár Jánost

Szeged, Hódmezővásárhely - Megrágalmazta Lázár János volt hódmezővásárhelyi polgármestert a Szegedi Törvényszék jogerős döntése szerint Raguczki Gábor. Az egykori vásárhelyi kisebbségi referenst 1 év próbára bocsátották.
Az elsőfokú ítéletet helybenhagyva jogerősen is bűnösnek találta rágalmazás vétségében a Szegedi Törvényszék Raguczki Gábort: a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal korábbi kisebbségi referensét 1 évre próbára bocsátották.

Raguczki – ahogy megírtuk – 2008-ban egy nemzetközi zsidó konferencia koordinálásáért felelt: a teljes körű lebonyolításra Lázár János az önkormányzat képviseletében egy fővárosi céggel szerződött. A következő évben Raguczki, aki akkor már elkerült a hivataltól, a Magyar Jelen című újságnak adott egy interjút. Lázár Jánossal kapcsolatban azt mondta: „Volt tavaly májusban egy nemzetközi zsidó konferencia, amiből elég szépen profitált, mert az összbekerülési költség 2 millió 800 ezer forint volt, de 9 millióról írták ki a számlát. Gondolom, ha ezt Lázár ennél a rendezvénynél megcsinálta, akkor a többinél is így megy". Az interjú ingyenes szórólapként 2010 áprilisában újra napvilágot látott Hódmezővásárhelyen. Lázár János ezután nyújtott be magánindítványt.

A pénteki tárgyaláson a bírónő felidézte Lázár korábbi tanúvallomását, aki a fenti kijelentést úgy értelmezte, hogy a két összeg közötti különbséget ő tette zsebre. Szerinte Raguczkinak tisztában kellett lenni azzal, hogy azért került sokba az étel, mert zsidó szokások szerint készítették el. A vádlott ügyvédje szerint az ételért ténylegesen alig több mint 3 millió forintot kellett fizetni, a szervező kft.-nek mégis 9 millióról adtak ki számlát. Felhívta a figyelmet, hogy 2009-ben, az interjú első megjelenésekor Lázár János nem terjesztett be indítványt a bíróságnál, pedig bizonyosan tudomása volt a megjelenésről, hiszen a Magyar Jelen egy-egy akkori számát a helyi polgármesteri hivatal megküldte az ország minden zsidó egyházközösségéhez. Lázár tehát kicsúszott a magánindítvány benyújtására lehetőséget adó 30 napból, ami védencére nézve büntethetőséget kizáró tényező. Azt is elmondta, hogy a második interjú egy kivonat volt, amelynek újbóli megjelenésére védence nem adott engedélyt. A bíróságtól Raguczki felmentését, másodsorban ennek elutasítása esetén védence megrovását kérte.

Az ügyész szerint a 9 millió forint mögött ténylegesen igazolható gazdasági tevékenység állt, a vádlott kijelentése becsületsértésre alkalmas volt, valamint a vádlott az első interjú adása után nem kérte, hogy másodlagos közlés esetén is kérjék hozzájárulását. Az újbóli megjelenéssel pedig ismét megnyílt a lehetősége a sértettnek magánindítvány benyújtására. A törvényszék az ügyvédi fellebbezést nem találta alaposnak, így az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

Olvasóink írták

 • 9. hajnalka 2012. november 03. 13:10
  „A jogerős és az igazságos nem szinonimák.”
 • 8. mivan? 2012. október 28. 08:56
  „Lázár vagyonát se a szél fújta össze, mert hivatalos politikusi fizetésből ennyit nem lehet összespórolni. De ez nem egyedi eset nem csak rá vonatkozik hanem az összes politikusra. Ha már valaki egy ilyen számlát kiállít az úgymond alá van támasztva hivatalos magyarázattal amibe elvileg nem lehet belekötni.”
 • 7. kontrapista 2012. október 28. 07:50
  „4.X_Y
  " Nagyobb gond, hogy a jogállam sem nagyon van már meg."
  Az idő múltával minden változik, még a dió jótékony hatása is , főleg 70 év tájékán.”
 • 6. Egyolvasó 2012. október 27. 19:49
  „Egy olyan országban ahol nyolcvan évre lehet titkosítani egyes ügyeket, nem beszélhetünk jogbiztonságról.”
 • 5. lisa01 2012. október 27. 15:16
  „Amennyiben jól tudom, a parlamentbe az önkormányzat autóján, az önkormányzat álltal méregdrágán foglalkoztatott sofőr szállította janinkat anno. A tv-ben pedig vigyorogva közölte, hogy neki jár a 18 millás költségtérítés. Ért ez az ember a pénzügyekhez. Nemhiába vezetheti a miniszterelnökséget.”
 • 4. X_Y 2012. október 26. 19:43
  „3. történész 2012.10.26. 16:35

  "de a jogállamba vetett bizalmam "

  Nagyobb gond hogy a jogállam sem nagyon van már meg. Illetve van: mint az Állatfarm-ban: mindenki egyenlő, de vannak akik egyenlőbbek másoknál.”
 • 3. történész 2012. október 26. 16:35
  „lehet ,hogy az ítélet jogilag megfelel,de hát ezeket a jogokat a FIDESZ hozta.Kíváncsiak lennénk az igazságra is.
  Bárkit is megbántanák előre elnézést kérek,de a jogállamba vetett bizalmam nincs már megg”
 • 2. Qllancs 2012. október 26. 16:13
  „" A bíróság --csak jogot szolgáltat ---DE NEM IGAZSÁGOT !!!!!!"
  v. a széllel szembe nem lehet <moderálva>ni , ----csak befőttes üvegbe !
  v. Mindig a nagyobb kutya győz !....stb.
  a lézerj. félék törvényen kívül állnak. Most a baleset kapcsán is látható. Nem tudják --v. nem akarják tudni --mennyivelt ment janó !??????”
 • 1. vovozs 2012. október 26. 13:23
  „Teljesen mindegy mit mond a bíróság ilyen ügyekbe, az embereknek meg van a maguk véleménye amit legfeljebb még igazoltabbnak is látnak, hogy meddig ér el a keze a...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretetdobozok az árvaházba

A népművészeti vásárok Korondon, Marosvásárhelyen, Parajdon a sóbarlang, Szovátán a Medve-tó – sorolták a diákok, kinek mi tetszett az erdélyi kiránduláson. Tovább olvasom