Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Jövőre indul Vásárhelyen a belváros felújítása

Hódmezővásárhely - Jövőre kezdődik a vásárhelyi belváros felújítása. Ennek első ütemében bővül a Tornyai-múzeum és az Alföldi Galéria, megszépül a görögkeleti templom, valamint új arculatot kap a Dr. Rapcsák András utca. A program teljes költsége 7,5 milliárd forint, mely tartalmazza a 4,2 milliárdra becsült magánerős beruházásokat is, ilyen például a Hódudvarház és a mélygarázs építése.
A Tornyai János Kulturális Városfejlesztési Programnak köszönhetően 2009 és 2013 között megújul Vásárhely belvárosa. A tervek szerint két ütemben folynak majd a munkálatok. Az első ütemre vonatkozó pályázati pénzt, 860 millió forintot megnyerte a város, s a hozzá szükséges 260 milliós önerő is biztosított. A városrehabilitáció összesen tizenegy nagy beruházást ölel fel. A tervek szerint a teljes program finanszírozása a következőképpen alakul: 337 millió forint az önkormányzat saját forrása, az önkormányzat partnerei 45 millióval járulnak hozzá, a különféle támogatások összege 2,9 milliárd, a magántőke pedig 4,2 milliárd forint.

Az első ütemben, amelynek megvalósítása 2009 és 2010 között lesz, a hangsúly a kulturális és közművelődési létesítmények megújulására és a közterületek átépítésére irányul. 500 millióból bővül és megújul a Tornyai János Múzeum, százmillióból az Alföldi Galéria – az ógimnáziumot felújítják, új kiállítási tereket építenek, illetve az udvaron kialakítanak egy nyári színpadot is.

Felújítják a Petőfi művelődési központot: modern technikai berendezéseket kap a színházterem is Fotó: Tésik Attila
Felújítják a Petőfi művelődési központot: modern technikai berendezéseket kap a színházterem is. Fotó: Tésik Attila

A görögkeleti templom homlokzatát is ekkor teszik rendbe, valamint megújul a környezete is. Ennek költsége 150 millió. A Dr. Rapcsák András utcán az ótemplomtól a Tornyai-múzeumig 180 millióból kicserélik a köztéri burkolatokat, parkosítanak és kutat is kap ez a rész.

A múlt és a jelen együtt

A központ rendezésével az is a célja az önkormányzatnak, hogy egységes arculatot kapjon a belváros. Itt együtt megtalálhatók, és egymást ki is egészítik az elmúlt századok építészeti alkotásai és a 21. századi posztmodern városi környezet.

Ezt követően 2011-ben folytatódik a rehabilitáció. Ennek során energetikailag korszerűsítik a városházát, felújítják a dísztermet és a tetőt, illetve rendezvényteret alakítanak ki az udvaron, összesen 200 millióból. A református templom pedig 150 millióból szépül meg.

Az intézmények mellett más épületeket is felújítanak, illetve újakat is kialakítanak. Magántőke bevonásával a Fekete Sas Szálloda egy több mint 4000 négyzetméteres szárnnyal bővül, amelyhez mélygarázs is épül.

A Hódi Pál és a Dr. Rapcsák András utca között, a PMK szomszédságában pedig felhúzzák az úgynevezett Hódudvarházat, amelyben civil szervezeteknek, irodáknak és kiskereskedelmi létesítményeknek alakítanak ki helyet. Az udvarház alatti mélygarázsban kétszáz személyautó fér majd el.

Olvasóink írták

 • 14. cikicakk55 2008. augusztus 03. 20:40
  „Azt a......mennyi pénz forog itt közkézen!!!!!!!!!!!!!”
 • 13. Írástudatlan. 2008. augusztus 01. 08:41
  „Kedves ARANKA2! Ön szerint miért baj az hogy városunk felújítja a múzeumot és a galériát? Nekem ez egy nagyon jó dolog mondhatnám hogy eddig ez vólt városunk vezetőinek a legértelmesebb megmozdulása amióta hatalmon vannak.Ön szerint az emlékpontra nagyobb szükség van mint egy múzeumra vagy galériára? Mert szerintem és mások szerint is az vólt egy nagy hülyeség felépíteni.Utána ezt tetézte a Rapcsák szoborral ami megint ugye értelmetlenül kidobott milliókat emésztett fel.Meg ezeket követte más hülyeség is!Sajnos ezeket felépítették a városlakossága beleeggyezése nélkül ugye?Gondolom hogy önt se kérdezték meg hogy szeretné e ezeket az értelmetlen dólgokat?Ezért kérném önt hogy ugyan ne sajnálja már tőllünk képzőművészetet imádóktol ezeket a beruházásokat.Üdvözlettel:Írástudatlan.”
 • 12. aranka2 2008. július 30. 22:49
  „A baj csak egy, jelentősen növekszik a kulturális célú intézményhálózat, fenntartási költségeivel együtt. A többi tényleg jó is, meg szép is, előbb-utóbb az Andrássy u. is sorra kerül majd, bár a promenád kissé bajos, hiszen alapvető társadalmi változások történtek azóta, a kora esti órákban már nem mennek ki a polgári családok sétálni, találkozni, beszélgetni. Közben feltalálták a tévét!”
 • 11. Promenád 2008. július 30. 13:26
  „Vissza kéne állítani a híres vásárhelyi promenádot! Úgy amilyen volt! Az lenne az igazi nagy durrantás a városvezetés részéről. Egyből turisztikai nevezetesség lenne városunkból! Csak van egy olyan érzésem, hogy azt sem tudják, mi az a híres vásárhelyi promenád.”
 • 10. Fegor 2008. július 30. 13:07
  „engem a neve hidegen hagy. ellássa a feladatát és jól nézzen ki, ez a két alapvetésem van az ügyben. a belváros az andrássy miatt tényleg elég rosszul néz ki, de hátha idővel abból is lesz valami. egyszerre mindent nem lehet.”
 • 9. Írástudatlan. 2008. július 30. 09:39
  „ORBIT! Bizony nagyon igazad van! Még Rapi papi idején be lett ígérve hogy a Kossúth tértől az emlékpontig igaz még akkor nem vólt emlék pont (régi szép idők!) sétáló utca lessz! Hát eltelt egy pár év és inkább csak romlott a helyzet mint se javítottak vólna rajta.Hát igen most megint felülkerekedett az üzlet! Mert biztosan valakinek vagy valakiknek érdeke hogy legyen a Fekete sasnak folytatása mély garázzsal.Hát ez ilyen sajna! De hát mit szól egy kűlfőldi túrista hogy milyen ramaty a város központja akkor milyen lehet a többi része a városunknak? De ez nem érdekli városunk fejét! Mert még bizony gyarapítani kell neki az amúgy is kicsinyke vagyonát.Mert gondolom hogy azt szeretné hogy a gyermekének se keljen dólgozni soha életébe.Hát így jártunk!Üdv:Írástudatlan.”
 • 8. Írástudatlan. 2008. július 30. 09:26
  „Szia FEGOR! látom összetűzésbe kerűltél a Rapcsák utcával kapcsolatban. Én sem vagyok ellene hogy szépen felújítsák!De nem lehetne a nevét is felújítani? Mondjuk vissza Szátó Kovács János utcára?Így már szinte mese szép lenne még akkor is ha nem csinálnának vele semmit!Üdv:Írástudatlan.”
 • 7. rew 2008. július 29. 22:41
  „Andrássy balkán..
  Hát igen, szét kell nézni, az úgynevezett Andrássyn...

  http://akjap.freeweb.hu/

  A kultúráért regizzetek”
 • 6. Fegor 2008. július 29. 21:06
  „sajnos azon lepődnék meg, ha politikus nem lopna. sajnos azon nem lepődnék meg, ha az nem lopna, akinek a kezén vastag pénz megy át. nincs kétségem afelől, hogy leveszik a sápot. ma magyarországon mindenki levenné. de ettől még a rapi utca szépítésén normális ember azt veszi észre, hogy szép lett az utca, nem azt hogy rapi. egyébként egyetértek, 5.”
 • 5. tiborb 2008. július 29. 17:50
  „3. vedd észre, hogy a rapcsák csillogására elb...tt pénzt hasznosabban is el lehetne költeni!”
 • 4. orbit 2008. július 29. 17:06
  „A Kossuth-tér és a Dr. Rapi utca mellett az Andrássyn meg marad a Balkán..." Magántőke bevonásával a Fekete Sas Szálloda egy több mint 4000 négyzetméteres szárnnyal bővül, amelyhez mélygarázs is épül." Kik is vannak benne?
  Jó hogy templomokra költ a város, mert egyre többen járnak majd. Már csak a Jóistenben bízva...”
 • 3. Fegor 2008. július 29. 10:07
  „vus, te nem vagy komplett. nem tök mindegy neked, hogy csillog-e rapcsák, vagy elkutyázzák-e ljt a rapcsák vagyontól, ha az utca szép lesz, még szökőkút is lesz rajta? nem kicsit lehetsz deformált, ha végigmész egy szép utcán és csak azt veszed észre belőle, hogy ez is csak szavazat szerzés ljnak. írástudatlan, én is inkább a kulturára költenék még.”
 • 2. vus 2008. július 29. 08:54
  „"a Rapcsák András utcára kőltendő pénzt"
  Na nehogy már!
  Rapcsáknak csillogni kell, mint a Salamon tökének! Különben elkutyázzák Lázárt a rapcsák-vagyontól (mert, hogy ne volna valami köze, az létezhetetlen).”
 • 1. Írástudatlan. 2008. július 29. 08:28
  „Végre valamiértelmes dolgokra is álldoz a városvezetése.De szerintem a Rapcsák András utcára kőltendő pénzt is a múzeumra és a galériára kellene kőlteni!A többi beruházást is értelmesnek tartom.De hogy megfognak e valósúlni ezek a szép állmok az még a jövő zenéje.Lásd az új SZTK.-t!Én bizakodom!Hát ha!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

105 éve leplezték le Kossuth Lajos vásárhelyi szobrát

Hódmezővásárhely - Augusztus 20-i tömeget idéző emberáradat gyűlt össze 1903. március 22-én… Tovább olvasom