Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 2°C

Kanadából tért vissza orvostanhallgatónak

Hódmezővásárhely - A betegekkel való közvetlen kapcsolat miatt választotta Kanada helyett a vásárhelyi kórházat gyakorlati helyként Pozder Éva. A 22 éves szombathelyi lány 1997 óta él családjával külföldön, de a szegedi orvosi egyetemen tanul.
Megtanulja a vérvételt, az infúzió bekötését, a vérnyomásmérést, az injekció beadását, és ami a legfontosabb, így találkozik betegekkel – magyarázta Pozder Éva harmadéves orvostanhallgató, hogy miért választotta nyári gyakorlati helyként a vásárhelyi Erzsébet-kórházat. A 22 éves egyetemista 1997 óta Kanadában él szüleivel, így külföldi diákként tanul Szegeden.

– Az első évben visszautaztam Kanadába gyakorlatra, ott viszont semmi kapcsolatom nem lehetett a betegekkel, legfeljebb csak műtéteket nézhettem végig. A külföldi hallgatók egyébként tapasztalatom szerint ritkán választanak magyar kórházat gyakorlati helynek. Az egyetem honlapján találtam a vásárhelyi lehetőségre, megnéztem a város weboldalát, és nagyon megtetszett – mesélte Éva.

Éva először Kanadában próbálta ki a gyakorlatot, aztán Vásárhelyt választotta. Fotó: Veréb Simon
Éva először Kanadában próbálta ki a gyakorlatot, aztán Vásárhelyt választotta.
Fotó: Veréb Simon

Az orvostanhallgató családja Szombathelyről költözött Kanadába, de éltek Szegeden is. Édesapja laborszakorvos, édesanyja pedig matematikatanár. Évának két öccse van, ők szintén a szegedi egyetemen tanulnak orvosnak. Amikor Kanadába kerültek, az angol okozott neki a legtöbb problémát – jegyezte meg. Hiába tanulta itthon az idegen nyelvet, nem sokat ért vele. Egy év kellett, mire elsajátította – az egyetemen egyébként angolul hallgatja az előadásokat.

– A kórházban is előfordul, hogy valamit nem értek, akkor a főorvos angolul is elmagyarázza – tette hozzá Éva, aki nem döntötte még el: Amerikában vagy Európában szeretne majd praktizálni. Azt sem tudja még, mire szakosodik. Kezdetben szemorvos szeretett volna lenni, most viszont már a belgyógyászat is érdekli.

Olvasóink írták

 • 17. macs 2010. július 29. 17:51
  „A közvetlen környezetemben is van két külföldre szakadt hazánkfia gyermeke, akik a szegedi egyetemen tanulnak, mert az egyik család a német, a másik az államokbeli tandíjat képtelen kifizetni. A megélhetési költségekről nem is beszélve, lásd dollár és euró árfolyamot.”
 • 16. hecsedli 2010. július 20. 20:16
  „És ennek mi köze a cikkhez?Nem tudsz csak sértegetve beszélni,minősít...............”
 • 15. aggodo 2010. július 20. 17:13
  „Kerdesem: elo betegeken tanulja az infuzio bekoteset,az injekcio beadast es a vervetelt? Hatborzongato.
  Beteg embereket hasznalnak tengeri malacnak.”
 • 14. Én2 2010. július 20. 12:13
  „A vásárhelyi kórházat teljesen paffra vágták és nem a kormány hanem a helyi vezetők. Mindenkit elküldtek a sebészetről nincs már csak kettő orvos neveket nem írok. Azt sem tudják hová szaladgáljanak műtőből a utcai kezelésket ellátni a kórház másik végébe. Így aztán a betegek órákat várnak a meleg váróban, bosszankodnak igedegeskenek, mérgelődnek szidják az orvosokat pedig nem ők tehetnek erről hanem a város vezetése.

  Erre nem ér rá a város pm-re neki Pesten kell lenni. Olyan ez a kórház mint a szegények kórháza, pedig lj a szegények mellett van, hangoztatja, csak nem lehet észrevenni, ez csak szlogen.”
 • 13. deszkás 2010. július 19. 20:34
  „HECSEDLI! Mit zagyválsz? Fütyüljél az erdőben nehogy kivágjanak.Foglalkozz vezéreddel hogy ne a VIDI meccsen csessze el az időt hanem az IMF küldöttségel foglalkozzon és vegye komolyan! Miután Matolcsival nem tudtak tárgyalni Orbán urat keresték aki mint sejtjük nem ért rá! Eperjes művész úrral meccset nézett!!!!!Az IMF meg nem ért rá a meccs végéig és el.......”
 • 12. hecsedli 2010. július 19. 20:14
  „4 tudod akinek nem tetszik el lehet menni.MENJÉL MÁR.......”
 • 11. hecsedli 2010. július 19. 20:11
  „Deszkás ne siránkozz ti tettétek azzá az egészségügyet ami lett.”
 • 10. Norman_Bates 2010. július 19. 17:45
  „LOL KolompárRómeó !
  A címet olvasva én is megijedtem, de a mondat második fele azonnal feloszlatta aggodalmam.
  "orvostanhallgatónak"

  Délmagyar szerkesztőit megkérem, hogy tartózkodjanak az ilyen és ehhez hasonló rémületet keltő címektől, esetleg olvashatják a cikkeket szívbetegek is... köszönöm”
 • 9. aggodo 2010. július 19. 17:39
  „Remelem,hogy Vasarhelyen fog maradni es nem viszi a magyar gyakorlatot
  Kanadaba, mert ott nincs halapenz. Ott az otvos kemenyen dolgozik es ha mellekezel valakit,akkor az illeto perel es konnyen bevonjak a mukodesi engedelyt..”
 • 8. deszkás 2010. július 19. 16:36
  „TRINITI! Egyetértek!”
 • 7. vmagdi 2010. július 19. 14:41
  „Igy van, kulfoldon nem konnyu a beteg melle jutni, ki kell azt erdemelni, mert egyik korhaznak se hianyzik a muhibaper, nalunk meg barkit odaengednek es ez persze meg is latszik a szolgaltatason”
 • 6. triniti 2010. július 19. 13:05
  „..mert amerikában és kanadában nem engedik a medikákat a köz ember közelébe, mert ott fontos a gyakorlat megléte, a színvonalas ellátáshoz. Itt ezt meg tudja tanulni, mert a beteg annak is örül, ha a nővér ellátja, nem hogy egy orvos. Általában dél-amerikába, indiába és afrikába mennek gyakorlatra, háááát edájug jutott a mi Drága Egészségügyünk...
  Majd ha nem kanadai fizetésből istápolják, akkor hogyan dönt?”
 • 5. Falcao 2010. július 19. 12:06
  „Tetszik ez a csaj.”
 • 4. Én2 2010. július 19. 11:50
  „Nem tudja ő, hogy hová jött no majd megtudja,”
 • 3. airwaves 2010. július 19. 11:41
  „A múlt héten a Los Angelesből hazamenekült jóember, akinek hiányzott a "vásárhelyi harangszó". Most meg a fiatal medika, aki Vásárhelyt választja Kanada helyett! Csak itt van a Kánaán, igaz kedves DM!? Vagy másról van szó? Kérdem én balga...”
 • 2. gróf 2010. július 19. 10:41
  „1!
  Koli! Milyen dolog már amikor Kanadában panaszkodnak, hogy ők politikai, meg stb menekültek?
  EU tagországból? Szabadon költözhetnek az EU területén...miért kell az óceán túlpartjára menekülni?
  Lehetnek Rómejók, Viktórijók, Szamanták máshol...annyi szép élettér van Európában!

  A cikkben szereplő hölgynek sok sikert!”
 • 1. KolompárRómeó 2010. július 19. 09:32
  „Mán ászittem, hogy üldözött tésóim tértek visszá hozzánk!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszártalálkozó Mártélyon

Kiszaladt a falu apraja-nagyja szombaton kora délelőtt, hogy megnézze a huszártalálkozó résztvevőinek zenés felvonulását. Tovább olvasom