Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Kószó Péter Zenta díszpolgára lett

Hódmezővásárhely - Kószó Pétert, Vásárhely alpolgármesterét szeptember 11-én, a Zenta napján – ekkor vívták a zentai csatát, amelyben Savoyai Jenő herceg kiűzte a törököket a Kárpát-medencéből – tartott díszközgyűlésen díszpolgári címmel tüntették ki, elismerve az elmúlt két és fél évtizedben a településért végzett munkáját.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A vásárhelyi alpolgármester Czeglédi Rudolf polgármestertől és Sirkova Anikótól, a közgyűlés elnökétől vehette át az elismerést, amely Zenta legrangosabb kitüntetése.

– Kapcsolatom a zentaiakkal még a 80-as évekre, az egyetemi korszakra nyúlik vissza, több évfolyamtársam és barátom onnan származott – mesélte Kószó Péter. – Amikor 1990-ben kitört a délszláv háború, nem volt kérdés, hogy segítek: gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket szállítottunk teherautóval, személyesen is részt vettem az akciókban. Könnyítette a helyzetet, hogy parlamenti képviselőként diplomata-útlevéllel rendelkeztem, és szinte akadály nélkül juthattam át a Vox Humana egyesülethez. Sohasem felejtem el azt az esetet, amikor a zentai kórházban már nem tudtak élelmet adni a betegeknek, és mi „beállítottunk" több tonna krumplival. Azt az örömöt, jó érzést, amit akkor átéltünk – mindkét oldalon –, nem lehet szavakba önteni.

Az utóbbi években az uniós szerződésekkel kapcsolatban nyújtott segítséget, valamint alpolgármesterként elérte, hogy a vásárhelyi és a zentai kórház hagyományos testvéri kapcsolatát szorosabbra fűzzék. Kószó Péter elmondta, arra is büszke, hogy a Hódmezővásárhelyen állampolgársági esküt tett 3000 határon túli magyarból 400 zentai volt.

– Több kitüntetést kaptam már – a várostól és a kormánytól is –, de ez a legbensőségesebb; barátoktól kaptam, és ezért nagyon sokat jelent számomra – mondta az alpolgármester.

Olvasóink írták

  • 1. kontrapista 2013. október 03. 13:33
    „Jó reggelt , mivel történt mindez Szent-Mihály havának 11-ik napján, így már közel 1 hónapos, de fontos, hogy megjelent a DM-ben.
    A hódmezővásárhelyi önkormányzat azzal válaszolt a szocik által megtorpedózott 2004-es népszavazásra, hogy a határon túli testvérvárosok polgárainak " tiszteletbeli polgár " címeket adományozott mindazoknak, akik ezt kérték.
    Ez a gesztus jó nagy pofon volt szegedi MSzP-nek, amely szórólapokon hazudozásokkal a traktálta szavazópolgárokat az " 3 millió magyar átköltözése " veszéllyel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konténerbe dobták a kölyökkutyákat Földeáknál

Konténerbe, a dögök közé hajítottak egy komondort és egy tacskót a napokban a földeáki gyepmesteri telepnél. Tovább olvasom