Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Közösségépítés és rehabilitáció a Szabadság téren

Hódmezővásárhely - Még az idén startolhat a Szabadság tér rehabilitációja Vásárhelyen. A 895 millió forintos beruházás többek között 224 lakás felújítását, valamint a téren lévő Szent István Általános Iskola, a stadion, a plébánia rekonstrukcióját, sőt a közösség életét is érinti. Mindez 2013-ra készül el – a tervek szerint.
895 millió forintból újulhat meg 2013-ra a Szabadság tér és környéke Vásárhelyen. A beruházás teljes összegéből 689 millió forintra adja be pályázatát a napokban az önkormányzat – a Tornyai kulturális városrehabilitációs program folytatásaként. Sikeres elbírálás esetén még az idén kiírnák a közbeszerzési eljárást – hallottuk Mucsi Lászlótól, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és üzemeltetési irodájának vezetőjétől.

– A Szabadság tér társasházai az 1950-es, 60-as években, munkásnegyednek épültek. Azóta csupán kisebb fejlesztésekre, felújításokra futotta. A tervezett beruházás 10 társasház 224 lakását érinti, amelyek teljesen vagy részben önkormányzati tulajdonúak, döntően egyszobásak, 33–35 négyzetméteresek, komfortosak vagy félkomfortosak – fejtette ki Mucsi László. Az irodavezető azt mondta, a rehabilitációhoz tartozik a falak hőszigetelése, a tető, a homlokzat, a nyílászárók cseréje. A tér járdáinak, útjainak, valamint parkjainak felújítása, játszótér kialakítása.

A beruházás nem csak a mintegy 600 fős közösség ingatlanjait érintené. A Szabadság tér rehabilitációs programjában szerepel a Szent István Általános Iskola téren lévő épületének külső felújítása is. Ugyanakkor a projekt összegéből jutna a stadion, valamint a Szent István-plébánia egy részének, illetve a piacnak fejlesztésre is.

A közösségi élet erősítését is tartalmazza a program. A Szent István iskola pincéjében klubhelyiséget alakítanak ki, amely nemcsak a diákok, hanem a környéken élők számára is nyitva áll majd. A leendő közösségi házban többek között álláskeresői klubot, családos és közösségi támogató-fejlesztő, ismeretterjesztő programokat terveznek.

Anonim felmérés

Tavaly anonim felmérést végzett a Szabadság téren élők körében az önkormányzat. Több mint 200 ott élőt szondáztattak meg. Kiderült például, hogy a válaszadók mintegy 50 százaléka végzett 8 általános iskolai osztályt. 60 százalék nem aktív kereső, sok a nyugdíjas, és 22 százalék rendelkezik rendszeres jövedelemmel.

Olvasóink írták

 • 5. dika1234 2011. március 19. 13:42
  „VANNAK MÁSHOL IS ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSBAN ÉLÖ EMBEREK AKIK OLYAN LELAKOTT LAKÁST KAPTAK HOGY BORZALOM DE AZ ÖNKORMÁNYZAT ANNAK A FELUJJITÁSÁT NEM VÁLLALJA,PENÉSZES HIDEG ,ABLAKOK NEM ZÁRODNAK A FÜTÖELEMEK LELOPVA, HA AZOKNAK SEGITENEK AKKOR MÁSOKNAM MÉRT NEM???JA ÉS HA ÖNERÖBÖL MEG KICSERÉLTETED AZ ABLAKOKAT HOGY NE AZ UTCÁT FÜTSED AKKOR AZ NEM A LAKÁS TARTOZÉKAÉS NEM VONJÁK LE A LAKBÉRBÖL.”
 • 4. 4Angel 2011. március 16. 09:29
  „Ujjit csuk fel a cigány telepet, az nem számít, hogy jó esetbe 1 hónapig lesz megőrizve minden !!!!

  Kérdeznék, olyat, hogy a Hód-tóba mikkor lesz kibővítve ez a kis út csapás ami a focipályánál van ???

  És mikkor lesz több pad??
  És a korcsolya pályánál ménin csen egy árnyék sem ???

  Ja ez nem fontos mert ott magyarok laknak !!!”
 • 3. Falcao 2011. március 12. 10:24
  „60 százalék nem aktív kereső.

  Rákérdezhetek?”
 • 2. almaszósz 2011. március 11. 12:03
  „A véleményem csak annyi, hogy javaslom az Önkormányzatnak hogy jó előre tisztázza az ott lakókkal a játék szabályokat és alkalmazzon szigorúbb ellenőrzést. Jó lenne 2 év múlva NEM azt olvasni hogy lelakták a mostani szintre.
  A felújítás keretein belül érdemes lenne a környéket BEKAMERÁZNI !
  A plébániát újítsa fel az egyház!”
 • 1. dodó 2011. március 11. 09:56
  „Mi köze a vásárhelyi adófizetőknek a plébánia épületéhez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz egy mindszenti tanyán - egy ember meghalt

Tűz ütött ki péntek reggel egy Mindszenthez közeli tanyán, egy 69 éves férfi meghalt. Úgy tudjuk: gázrobbanás történt. Tovább olvasom