Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Lázár: a kormány kutatja, hol van még potenciál a gazdasági növekedés erősítésére

A vállalkozók a kormány legfontosabb szövetségesei, akik maguknak és másoknak is képesek munkát adni - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen.
Lázár János a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara  gazdasági fórummal összekötött küldött közgyűlésén elmondott  előadásában kifejtette: a kormány azt kutatja, hol van még  potenciál a gazdasági növekedés erősítésére. Ezért jövő pénteken,  amikor a miniszterelnök a Modern városok program keretében  Hódmezővásárhelyre érkezik, Orbán Viktor figyelmébe ajánlják a  Békéscsaba-Hódmezővásárhely-Szeged-Szabadka együttműködést - tette  hozzá.

A térség országgyűlési képviseletét is ellátó politikus  szerint fontos, hogy a közlekedést is fejlesszék, ezért támogatják  a 47-es főút négysávúsítását. Az együttműködés észak irányába  Debrecenig bővíthető - közölte. Kiemelte: fontos a humán erőforrás  fejlesztése is, ugyanis a térségben van még szabad munkaerő, ezért  kiemelt feladat a megfelelő szakképzés megszervezése.  

A miniszter kifejtette: a Fidesz-KDNP politikájának több  állandó eleme van, így amikor ők kormányoznak, az államadósság  alacsony, ugyanis a magas államadósság függőséget jelent. 2002-ben  a GDP 54-55 százaléka volt az államadósság, 2010-ben 85 százalék  volt, jövőre pedig várhatóan 72 százalék lesz. Alacsony a  költségvetési hiány is, amely idén és jövőre is GDP-arányosan két  százalék körül alakul - mondta.

Kifejtette, a két párt mindig a  növekedés támogatását célozza. Ezzel kapcsolatban Lázár János  elmondta, 1992 és 2002 között - uniós források nélkül - 4-5  százalékos volt a növekedés. "Tehát a magyar vállalkozókban külső  támogatás nélkül is megvan a 4-5 százalékos növekedés esélye" -  fogalmazott, utalva a 2020 utáni uniós költségvetési időszak  kilátásaira.

Az is állandó politikai elem, hogy a kormány a  munkaalapú társadalomban hisz - mondta a miniszter. A vállalkozók  legnagyobb sikerének nevezte, hogy ennyi munkahely van az  országban, hogy a piaci munkahelyek száma bővül, és nem a  közfoglalkoztatásé, illetve hogy a jövő évi költségvetési tervezet  szerint mindenki, aki dolgozni akar, tud majd.  

Lázár János megjegyezte: véleménye szerint a közbiztonság és a  munka között szoros összefüggés van. Ezt a bűncselekményi adatokkal  szemléltette: 2010-ben közel 500 ezer bűncselekmény történt, tavaly  270 ezer. A foglalkoztatottak száma közben 3,7 millióról közel 4,5  millióra nőtt - közölte.  

Elmondta azt is, ahhoz, hogy legyen munkaerő, a családokat kell  támogatni, és ez is a Fidesz-KDNP kormányok egyik fő jellemzője.  Évente 93 ezer gyerek születik, de 126 ezren halnak meg. "Ez lesz a  következő tíz-húsz év legnagyobb kihívása" - jelentette ki.

Parragh  László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke  előadásában kifejtette, hogy Hódmezővásárhely az elmúlt évtizedben  "döbbenetes fejlődést produkált", de Arad és Temesvár még jobban  fejlődött. Szavai szerint az lesz a nagy kérdés, hogy a térség meg  tudja-e ragadni azt a lehetőséget, amit Szerbia felé a határ  nyitottsága jelent.

Az elnök szerint a gazdaságban mára  egyensúly alakult ki, "a politika megértette, hogy a vállalkozó nem  ellenfél, hanem partner". Hozzátette: reményei szerint három-négy  éven belül reális lehet az, hogy a kis- és középvállalkozások  adóbevallását - a magánszemélyekhez hasonlóan - az adóhivatal  készítse el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középkorú férfi halt meg egy vásárhelyi lakásban

Középkorú férfi halt meg egy vásárhelyi lakásban
A mentőszolgálat két esetben is a katasztrófavédelem segítségét kérte szerdán - az egyik nagyon… Tovább olvasom