Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Lázár: hazudik az LMP és az Erste Bank

Lázár János polgármester közleményt juttatott el portálunkhoz, melyben a kötvényüggyel kapcsolatos sajtóhírekre reagál.
Szívesen elmagyarázom Szilágyi Péternek, és amennyiben még van, az LMP frakciónak is, hogyan működik egy város, és mi egy polgármester feladata és kötelessége.

Polgármesterként a képviselőtestület jóváhagyásával jártam el, amikor az árfolyamok kedvező mozgását kihasználva nyereséget realizált a város a kötvényhez kötődő határidős opciós ügyletekkel. Ebben az Erste bank javaslataira, tanácsaira és szolgáltatásaira támaszkodtunk, a hasznon pedig osztoztunk a pénzintézettel. Az Állami Számvevőszék részletesen megvizsgálta és törvényesnek találta mind a kötvény kibocsátásának menetét, mind annak felhasználását, mind pedig a pénzügyi műveleteket, amelyek mintegy 1,8 milliárd forint hasznot hoztak a városnak. Az árfolyamnyereséget realizáltuk és ezzel csökkentettük a város adósságát. Nem a tőzsdén, hanem a pénzpiacon.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat által kibocsátott kötvényt soha nem jegyezték a tőzsdén, a kötvényből befolyó pénzt soha nem fordította a képviselőtestület tőzsdei műveletekre. Szilágyi Péter és az LMP tehát hazudik, és a bank érdekeit képviselve támadja Hódmezővásárhely városát.

Szeretném továbbá részletesen ismertetni mi történt 2008-ban, mikor Hódmezővásárhely Önkormányzata a svájci frank alapú kötvényt forint alapú kötvénnyel akarta kiváltani, mert a pénzintézet sajtóban megjelent hazugságai ellenére a tranzakció az Erste Bank hozzáállása miatt hiúsult meg.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata az Erste Bank vezérigazgatójával és önkormányzati üzletág vezetőjével folytatott hosszas tárgyalásokat követően 2008. július 11. napján levelében is megkereste az Erste Bankot azzal, hogy a 2006-ban kibocsátott Hódmezővásárhely I. kötvényt forint alapú, illetve multicurrency típusú kötvénnyel kívánja kiváltani. Ekkor a CHF árfolyama a kötvény kibocsátásakor 173 forintos árfolyamhoz képest 20-30 forinttal alacsonyabban volt. Az Erste Bank 2008. július 30. napján kelt válaszlevelében kérte a Közgyűlés által elfogadott féléves beszámolót. Önkormányzatunk másnap, tehát a 2008. július 31-én kelt és ugyanezen a napon postára adott levelével megküldte a kért dokumentumokat, egyúttal kérte az Erste Banktól a soron kívüli eljárást. Majd eltelt két hónap válasz nélkül.

A 2008. szeptember 19. napján kelt levélben önkormányzatunk kérte, hogy a levél kézhezvételét követő 8 napon belül jöjjön létre megállapodás. A válasz végül 2008. októberére érkezett meg, a város közgyűlése ekkor döntést is elfogadott arról, hogy milyen feltételekkel váltja ki a svájci frank alapú kötvényt forint alapú kötvénnyel, ekkorra azonban a svájci frank árfolyama olyan mértékben megerősödött, ami veszteségessé tette volna a tranzakciót. A város így végül elállt az ügylettől.

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy 2006-ban a kötvény kibocsátásakor a folyamatban szervezőként részt vevő Erste Bank az ajánlattételétől számított két héten belül lejegyezte a kötvényt, sőt, annak ellenértékét átutalta a város számára! 2008-ban ezzel szemben hónapok teltek el válasz nélkül! A devizaalapú kötvény kiváltása forintalapú kötvénnyel csak és kizárólag az Erste Bank negatív magatartása miatt hiúsult meg milliárdos károkat okozva ezzel városunknak.

Hódmezővásárhely megválasztott polgármestereként szeretnék mindenkit tájékoztatni arról, hogy a kötvény kibocsátását és a városnak nyereséget hozó határidős opciós ügyleteket magam kezdeményeztem, és kértem a képviselőtestület hozzájárulását. Meggyőződésem, hogy polgármesteri eskümből fakadó kötelességem szerint jártam el, ezért minden felelősséget vállalok. Amennyiben a bank nem csak a kötvény kibocsátásakor, hanem azt követően is partnere marad a városnak, mindketten jobban jártunk volna.

Lázár János
Polgármester

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. kukus 2012. február 05. 21:02
  „Ez az arrogáns stílus félreismerhetetlen. És mielőtt felvette a kölcsönt a Kedves Vezetőnek miért nem tetszett leveleket írni sem a médiának sem pedig a zembereknek?”
 • 62. tozso 2012. február 05. 16:40
  „Az ön szava viszont szentírás Lázár Úr.”
 • 61. Én2 2012. február 05. 16:34
  „Yossarian- az isten beszéljen belőled bár úgy lenne, hogy megbukna de a vásárhelyei emberek olyanok mi nt a rabszolgák és a dumával elkábítja őket lj.”
 • 60. jtozso 2012. február 05. 14:59
  „Lixus_kzs
  Nyilatkozatod végén miért írsz többes számban?NEM TUDSZ HELYESEN ÍRNI?”
 • 59. macs 2012. február 05. 14:42
  „55. Lixus_kzs,
  neked se adnék kölcsön egy fillért se, mert a végén még nekem kéne szégyenkezni, hogy vissza mertem kérni. :-D”
 • 58. Yossarian 2012. február 05. 14:30
  „55.
  persze, a bankok.
  ők erőszakolták rá a zemberekre a devizahitelt.
  és most a jó lézer jani majd móresre tanítja őket.
  irígyellek benneteket. a ti világotok rendkívül egyszerű. a vezér, és bandája kiadja a direktívákat, aztán hajrá!
  midíg van kit szidni, mindíg van kire fenekedni. és mindíg más a hibás. szeretett vezetőtők midíg megmondja az irányt.
  az egy percig se zavarjon, hogy annak idején azért vették fel az emberek a hiteleket devizában, mert a járai magasan tartotta a jegybanki alapkamatot, ezáltal drágává téve a forinthiteleket, az egy percig se zavarjon, hogy a fornitárfolyamot az orbán-matolcsy-kósa-szíjártó brigád, és állandó tettestársaik (mint pl. a lézer) döntötték be.
  szóval jó nektek. nem kell gondolkodni. ezért vagytok a lázárral.
  jó kis csapat.”
 • 57. roxper 2012. február 05. 13:09
  „55.
  Egy fecske nem csinál nyarat, ezt nyugodtan vedd magadra, hisz rajtad kívül még senki nem állt lézer mellé! :P”
 • 56. Én2 2012. február 05. 12:54
  „Egyszerű a megoldás a vagyonával kell felelni érte.Ő elköltötte a vásárhelyi emberek meg fizessék meg.”
 • 55. Yossarian 2012. február 05. 12:43
  „a kis huncut Janika.
  valahogy mindíg megbukik a stiklijeivel.
  most aztán magyarázkodik. de nemsokáig lesz már ilyen pökhendi, és arrogáns.
  de fog tetszeni, mikor megbukik. :-D”
 • 54. Lixus_kzs 2012. február 05. 12:35
  „A bankok már elkapálták magukat a gusztustalan üzletpolitikájukkal. A nép nap mint nap tapasztalhatja. A devizahitelesekkel is jól elbántak, ráadásul ezek forinthitelek voltak mert a bankok nem devizából finanszírozták ezeket, tehát rettenetsen megszedték magukat. Nekik Mammon az istenük. Lázár úr veled vagyunk.”
 • 53. booo 2012. február 05. 10:29
  „Véleményem szerint, ezek után egy befektető sem fog a városba jönni- nem mint ha eddig sorba álltak volna- ha a városvezetés igy követeli azt, amit elbukott. Ez a város szavahihetőségét kérdőjelezte meg!”
 • 52. kristóf65 2012. február 05. 10:28
  „Szörnyű az, amikor egy politikusnak ennyire foggal körömmel kell ragaszkodnia ahhoz, hogy igaznak állítsa be a saját hazugságait. És ezt azért teszi, hogy

  Szerencsére egyre többen látják, hogy mit tett Lázár. És nem dőlnek be bárminek, amit mond.”
 • 51. DMagóg 2012. február 05. 08:45
  „Hibáztatok! Mi is! Ám, csak mi fogjuk megfizetni!”
 • 50. gubanc 2012. február 05. 07:51
  „Semmi sem mossa le Lézer Jánosról, hogy Magyarország legjobban eladósodott városa. Az államadósság csökkentéséről, a felelőtlen hitelfelvételekről papolt a parlamentben. Nézzen már a tükörbe, mert már nagyon vastag a bőr az arcán!”
 • 49. kilo 2012. február 05. 00:19
  „Hazudik a... hazudik!”
 • 48. csl1970 2012. február 04. 21:01
  „Egyszerű a megoldás: a nyereséges tranzakció hasznán osztozott az önkormányzat és a bank, tehát a veszteségen is osztozzon meg a két fél, azonos arányban mint a nyereségen! Gondolom a bank néhány százalékot tartott meg magának ..... így igazságos!”
 • 47. info 2012. február 04. 18:44
  „sokat okoskodnak akár ki is vonulhat a bank és lesz ami lesz......bumm”
 • 46. zombor 2012. február 04. 17:50
  „Istenem,... micsoda politikusaink vannak!
  Meddig tűrünk még?????????
  ...és megyünk még egyáltalán szavazni is valaha?”
 • 45. Garfield 2012. február 04. 17:14
  „Van annak egy diszkrét bája, amikor egy fideszes politikus oktat ki másokat a hazugságról...”
 • 44. macs 2012. február 04. 15:54
  „23. balihoho,
  ha magyar bankokat akarsz, fordulj a takszövökhöz. Papiron az OTP is magyar bank, mert a cég itt van bejegyezve, függetlenül a tulajdonosi szerkezetétől.
  És csak érdekesség, a takszövök szövetségének elnöke egy riportban , arra a kérdésre, hogy miért maradtak ki a frankalapú hitelezésből azt mondta, nekik nagyon nehéz volt frankot vásárolni. Most viszont nagyon sok forint alapú hitelt folyósítottak.”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely felkészült az ítéletidőre

Hódmezővásárhely – A város és az A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. felkészült a… Tovább olvasom