Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Lázár Vásárhelyen: a változás jellemezte a Szent István-i időket

Hódmezővásárhely - Augusztus 20-án délelőtt, államalapító Szent István királyunk ünnepén a róla elnevezett téren 373 határontúli magyar tett állampolgársági esküt Vásárhelyen, a városi ünnepségen. Lázár János polgármester beszédében kiemelte, az egységes Európában, az unióban is lehetünk független, szabad akarttal rendelkező, a nemzeti érdekeket határozottan képviselő ország.
Megtelt a Szent István tér Vásárhelyen. Szombat délelőtt, az augusztus 20-ai rendezvényen meghívott vendégek, szereplők, városi elöljárók töltötték meg, és az a 373 határontúli magyar, aki a visszahonosítás utolsó „stációjára", az állampolgársági eskütételre várakozott. A Himnusz, a szavalatok (például Bács Ferenc színművész tolmácsolásában) után Lázár János polgármester mondta el gondolatait, azzal kezdve, sokan megróják a politikusokat, ha a legszentebb ünnepeket kisajátítják és napi aktualitásokkal „fűszerezik".

– Pedig ezek az ünnepek azért maradhattak fenn, azért emlékezünk a hozzájuk kötődő eseményekre, mert mondanivalójuk van a mának. Mint ahogy, apánkat, nagyapánkat, dédszüleinket is faggatjuk életükről, kíváncsiak vagyunk tapasztalataikra – mert tanulhatunk belőlük – mondta Lázár.

Szombati programok

Vásárhelyen, csütörtöktől szombatig tartó, háromnapos programkavalkáddal emlékeztek államalapító Szent István királyunkra. Már csak órák vannak hátra az ünnepből, de az is tartalmasan telhet: 18 órától „Talán mégis jó az ember" címmel irodalmi műsor lesz a Fekete Sas-kamaraudvarban Márai Sándor verseiből, a borverseny eredményhirdetését 19 órától rendezik a Kossuth téri nagyszínpadon, azt követi – ugyanott – a hagyományos operett- és musicalgála, utána 22 órától a 15 perces tűzijáték, majd a nap és az egész programsorozat zárásaként a Best of Cotton Club Singers című műsor, főként dzsessz-rajongóknak.

A polgármester több mint 1000 éves leckét, történetet igyekezett aktualizálni, megszólítva a székeken ülő határontúli honfitársainkat: „Önök magyarok voltak mindig és mától magyar állampolgárok is". Emlékeztetett, hogy István király korának EU-jába, a keresztény Európába „illesztette be" a magyarságot, úgy, hogy tag és szövetsége lett, de független, szuverén maradt. Ez a teendő most is: – Sokáig abban bíztunk, trianoni sebeinkre, az ország szétszakítására, az egységes kontinens, az Európai Unió lesz a válasz, eddig ebben csalatkoznunk kellett – állapította meg Lázár. – Igazzá kell tennünk a mondatot, valóra váltani a reményt, és elérni, hogy az egységes Európa gyógyírt jelentsen sebeinkre. De ezen belül nem szabad a nemzeteket, népeket uniformizálni, Szent István fiához, Imre herceghez írt intelmeire parafrázisként azt is mondhatjuk: az egynyelvű és egyszokású Európa, gyenge és esendő – közölte a város első embere.

Lázár fontosnak tartotta a változás, a megújulás képességét, melynek a jelenben – akárcsak 1000 esztendeje – egyik sarokköve kell legyen a kereszténység. Az új kenyeret Kiss-Rigó László megyéspüspök szentelte meg – a városi ünnepség előtt szentmisét celebrált a Szent István-templomban –, és Bán Csaba ótemplomi református lelkész mondott rá áldást. Ezután következett a nap talán legmeghatóbb eseménye: 373 határontúli magyar tette le az állampolgársági esküt a Szent István téren, az eskü szövegét Lázár János mondta elő. Az okmányokat, okleveleket Juhász Attila, Zenta korábbi polgármestere és családja (felesége és két lánya) vette át a helyszínen – a többek a Fekete Sasban rendezett összejövetelen –, s mondott köszönetet mindenki nevében: – Köszönjük, Vásárhely! Éljen a Nemzet! – szakadt ki belőle, majd családi kötödéssel folytatta: – Nagyon vágytunk rá, szerettünk volna végre magyar állampolgárok lenni. Ez feladatot is jelent, még komolyabban, még nagyobb felelősséggel kell képviselnünk lakhelyünkön a nemzeti ügyeket, mint eddig. Családunk, a tiszteletbeli polgári cím révén, kötődik Vásárhelyhez, ezért számunkra fontos volt, hogy ebben a városban tehessük le az állampolgársági esküt.

Az ünnepséget, a hagyományoknak megfelelően a Szózat zárta – volna. De Kószó Péter alpolgármester – már nem először ilyen események kapcsán – belekezdett a Székelyhimnuszba, amit kisvártatva az egész tér együtt énekelt vele. Talán nem kell külön hangsúlyozni, a határon túl élő honfitársainknak mit jelent ez az ének...

Olvasóink írták

 • 18. patkánya 2011. augusztus 30. 20:31
  „Nofene, tudtom szerint bűnvádi eljárás folyik Szerbiában a volt zentai polgármester ellen.Ezek szerint hamisan nyilatkozott az állampolgársági hivatal kérdőívén.
  Ez az az ember aki a 80% - ban magyar községet átengedte a szerb hatalomnak.Nem alakított magyar önkormányzatot.Szerbek <moderálva>, most meg játssza a nagy hazafit.”
 • 17. airwaves 2011. augusztus 24. 15:21
  „" Mint ahogy, apánkat, nagyapánkat, dédszüleinket is faggatjuk életükről, kíváncsiak vagyunk tapasztalataikra - mert tanulhatunk belőlük - mondta Lázár."
  Na tőled aztán tanulhat az utókor!!! :(”
 • 16. killust 2011. augusztus 24. 09:37
  „"Menj el, menj szegény magyar, a kétség partjára,
  Tekints az ingadozó reménység pólcára,
  S te, aki tűztűl, vastúl nem tudsz megborzadni,
  Borzadj, mikor a vég-sors hideg jelt fog adni.

  Vezettessed magadat szem-bekötve, vakon,
  Elfajult testvéridtől csinált áll-útakon,
  Kik őseink hamvait rútúl megtapodták,
  Arany szabadságunkat aranyon eladták.

  Menj, add egy olyan kézbe, szabadságod fékit,
  Mely egyszer úgy betöltse a balsors mértékit,
  Hogy megérezd, amit még sokan nem éreznek:
  A szabadság s a rabság, miben különböznek!"”
 • 15. JB007 2011. augusztus 23. 13:15
  „Mondjuk ilyet bevezethetnének:
  "20. A cselszövőkről

  Ha valaki hamis bizonyságot vagy cselszövő beszédet terjeszt mások között, és hallgatásra kéri őket, hogy az ördög ravaszsága által őket egymástól szétválassza, hazug nyelvének kétszeres váltságdíját fizesse a hazugság vétkéért. Ha csak egy személynek szólt, nyelvétől fosszák meg.
  "

  Nem sok politikusnak lenne nyelve...”
 • 14. JB007 2011. augusztus 23. 13:06
  „"Talán nem kell külön hangsúlyozni, a határon túl élő honfitársainknak mit jelent ez az ének..."
  Mit jelent a vajdaságiaknak?”
 • 13. tol 2011. augusztus 22. 18:16
  „hát, igen; a változás egyik programpontja az volt, hogy az összes (!!!) igricet egy táborba gyűjtötte össze első (Szent) István királyunk, majd egy adott jelre valamennyit leölette. Ennyit a sajtószabadságról is...”
 • 12. Lillencs 2011. augusztus 22. 12:26
  „Változás, megújulás... Ezek mind fontosak... De miért pont a főutat?!”
 • 11. spiler 2011. augusztus 22. 10:48
  „Janika leírtad magad---------------- 1 életre”
 • 10. Horthyszobor 2011. augusztus 22. 10:17
  „Remélem HMVhelynek is megadatik, hogy eljöjjön a változás szele:)”
 • 9. Cheguevara 2011. augusztus 21. 18:34
  „Kép miért nincs az augusztus 20-ai ünnepségről?”
 • 8. booo 2011. augusztus 21. 16:50
  „5. deszkás - Nem vagyok jobbikos! Nem tudom mire vártál? Szidjam Lázárt? Az hogy egy párt foglalkozik valóban az emberekkel, - és elmegyünk a rendezvényükre- még nem jelenti azt, hogy ahhoz a párthoz tartozok. Gyerekprogram volt megrendezve, a gyerekek nem politika függők, ha jól érzik magukat annak örül a szülő. Mivel a 15 év alatti korosztályra a jobbikon kívül más nem gondolt, így oda mentünk. Nem fogok operettet hallgatni a gyerekkel, meg pálinkát, bort kóstolni. Ennyi.”
 • 7. zoltanszabo 2011. augusztus 21. 10:53
  „Szegény ősök forognak a sírjaikban ! Hova juttattak bennünket !
  Ilyen állapotok nem voltak ezer éve ! nyomor...éhezés, kilakoltatások, munkanélküliség !
  SZOMORÚ !”
 • 6. tisch 2011. augusztus 21. 09:24
  „"meghívott vendégek, szereplők, városi elöljárók töltötték meg, és az a 373 határontúli magyar"
  Csak kérdezem: ezek szerint azokon kívül, akiknek kötelező volt megjelenni, mást nem is érdekelt az egész <inkább én moderálom ki> ?”
 • 5. deszkás 2011. augusztus 20. 23:37
  „Hát amilyen meghatóan irsz a polgármesteredről és jobbikosként.!”
 • 4. booo 2011. augusztus 20. 20:54
  „Ööööö, mire is gondolsz Deszkás?”
 • 3. deszkás 2011. augusztus 20. 18:11
  „BOOO! Ez vicc ugye? A szép szavakról.”
 • 2. booo 2011. augusztus 20. 17:37
  „A Székelyhimnusz a fidesztől álszentség szerintem! Mindenesetre én és családom a JOBBIK által a téglagyári tanösvényen megrendezett családi napon vettünk részt ahol sok, érdekes program várta a -politika mentes- érdeklődőket, családokat és gyerekeket.
  Valahogy jobban tetszett a családomnak a kézműves foglalkozás, íjászat, gólyalábon járás és a sok ügyességi vetélkedő, mint a tömény politika vagy a Kossuth téri -szokásos- operálás. Az kifejezetten nem gyerekeknek való program, a borosokról nem is beszélve.
  Polgármesterünk szavai szépek, de ezek csak szavak, amelyek már rég tovaszálltak.”
 • 1. félnótás 2011. augusztus 20. 15:47
  „Kószónak ez a vezeklés a család ügynökmúltjáért.
  Hiteles!(?()”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódmezővásárhelyi hímzés - kortárs megfogalmazásban

Hódmezővásárhely - Lezárult a Hódmezővásárhelyi hímzés kortárs megfogalmazásban című pályázat, az… Tovább olvasom