Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Lekapcsolták a gázmérgezést szenvedett család kazánját Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Nem ért véget a szén-monoxid-mérgezést szenvedett vásárhelyi család kálváriája: az Égáz-Dégáz szerelői lekapcsolták a gázkazánt és a bojlert. Utóbbi ugyanis nem szerepelt a bekötési tervben.
Újra gáz van a vásárhelyi Lévai u. 108. alatt. Megírtuk: kedd délelőtt szén-monoxid-mérgezéssel került innen az Erzsébet kórházba egy négytagú család: a 70 éves Herczeg Ernőné, két lánya, Setényi Lászlóné Judit (50) és Herczeg Edit (48), valamint unokája, Setényi László (29). A kis híján tragédiával végződött esetért a gázkazán falból kicsúszó füstcsöve felelt, az égéstermék emiatt szivárgott vissza a laktérbe. Szerencsére idővel mind a négyen jobban lettek, s másnap már hazamehettek.

Setényi Lászlóné Judit most azt mesélte: cikkünk nyomán felkeresték őket az Égáz-Dégáz szerelői, megvizsgálták a rendszert, majd lekapcsolták a gázkazánt és a bojlert. Több szabálytalanságot találtak, a legnagyobb gondot – elmondása szerint – az jelentette, hogy a bojler nem szerepelt az eredeti, 1993-as bekötési tervben.

– A házat 1981-ben építettük, és a bojler már a kezdetektől működött, igaz, akkor még palackos gázról – mondta Judit. – Az 1993-as közművesítésnél a kivitelezők rákötötték a földgázra. Sajnos a tervrajzról lefelejtették a bojlert, valamint a gáztűzhely cseréjét sem jelentettük be a Dégáznak – nem tudtuk, hogy kötelességünk, ez mással is előfordulhat –, és most télen, a fagyok idején meleg víz nélkül maradtunk, ezért férjemmel és fiammal a szomszédos házba járunk át fürödni édesanyámékhoz.

Nem ért véget a szén-monoxid-mérgezést szenvedett vásárhelyi család kálváriája: az Égáz-Dégáz szerelői lekapcsolták a gázkazánt és a bojlert. Fotó: Segesvári Csaba
Nem ért véget a szén-monoxid-mérgezést szenvedett vásárhelyi család kálváriája: az Égáz-Dégáz szerelői lekapcsolták a gázkazánt és a bojlert. Fotó: Segesvári Csaba

A fűtést a vegyes tüzelésű kazánról meg tudják oldani, és annyi gáz is rendelkezésükre áll, amennyivel főzhetnek. Azt a tájékoztatást kapták: ahhoz, hogy visszaálljon az eredeti állapot, új tervet kell készíttetni, és azt engedélyeztetni. Mindent megtesznek, hogy megfeleljenek az előírásoknak, de még gyengék, nem érzik teljesen jól magukat, így nehéz talpalni, irodáról irodára járni, ügyet intézni.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre Molnár Károly, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. hálózati igazgatója válaszolt. Megerősítette: a Lévai utcai szén-monoxid-mérgezésről valóban lapunkból értesültek, bár az ilyen esetekről általában tájékoztatja cégüket a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőállomás. Ilyenkor mindig helyszíni ellenőrzést végeznek, és amennyiben szabálytalan, engedély nélkül elhelyezett, veszélyes készüléket találnak, azt a törvény szerint kötelesek kikapcsolni. Különösen a téli időszakban többször előfordul hasonló eset, de a vásárhelyiről konkrétumot nem árulhatott el. A család megnyugtatására azt mondta, a társaság soron kívül elvégzi a tervezési és helyreállítási munkák műszaki, biztonsági ellenőrzését, és ha minden szabályos, felszereli a gázmérőt.

Olvasóink írták

 • 16. nyomdasz63 2010. január 10. 19:57
  „Azt meg ugye nem teheti az ember,hogy nem engedi be őket,hisz már egy ki.... piás leolvasó is "közfeladatot ellátó személy" az új szabály szerint !”
 • 15. varadipal 2010. január 10. 15:55
  „Kérem a tisztelt illetékest, hogy szíveskedjék nevesíteni azt a jogszabályt, amely a magántulajdonban lévő ingatlanban történő gáztűzhely csere bejelentési kötelezettségét előírja. Már megint hatóságnak képzeli megát egy olyan szolgáltató, amelyik a szerződő ügyfeléből él.Csákánnyal kell a fejekben rendet teremteni?”
 • 14. tuskóhopkins 2010. január 10. 15:25
  „5.: "Lapunk" rájuk uszíthatná még az adóhivatalt is, hátha találnak valamit.”
 • 13. utazó81 2010. január 10. 10:44
  „MI 10 éve vettük a házat örökösöktől, hát bizony nekem sincs semmi papírm a gázszerelésről.Azóta kicseréltük a tűzhelyet és a vízmelegítőt ugyanoda kerűlt vissza mindkettő és természetesen szakember végezte a cserét épp agarancia miatt. 2 évente hívok szakembert átnézetni a készülékeket,de még egy sem kért tervrajzot.Sőt gázóra cserekor sem kértek.
  Megcsinálják soron kívűl,de mennyibe kerűl nekik.Nagyon sok családnak még ez is problémát okoz anyagilag.”
 • 12. joy 2010. január 10. 09:04
  „A háztáji villanyszerelés sem javallott, de gázszereléssel játszani nem szabad.
  Az áram max a hülye embert csapja meg, míg a gáz színtelen, szagtalan, hibás szerelés esetén alattomosan öl -mindenkit!
  Szerencsétlen esetben még robban is /LSD Búpest, múlt hét: http://index.hu/bulvar/2010/01/08/robbanas_budapest_belvarosaban/

  Igen, hivatalosan minden gáztűzhelyet /és egyéb készüléket is/ szakemberrel kell/ene/ szereltetni, cseréltetni, és ő bejelentési kötelezettséggel tartozik a szolgáltató felé.
  A kereskedőknek erre fölkell/ene/ hívniok a vevő figyelmét, még akkor is, ha az minden készöülék használati utasításában benne van!!!, és a garancia egyébként nem érvényesíthető!

  Érthetetlen, hogy nagyon sokan játszanak életükkel 2 000-3 000 HuF spórolása címén!
  "Drágám, add az életed!"”
 • 11. efje 2010. január 09. 22:00
  „A dupla ajtó csak most tűnt fel! Ezt bejárati ajtónak szoktak használni régebben mert jobban szigetel mint a szimpla, de így kültéren semmi értelme nincs hiszen bemászni amúgy is csendesebb és könnyebb is. A Nagy durranás című amerikai filmvígjáték jutott eszembe amikor 4-5 különböző ajtó kinyitasa után meg egy függönyt is elhúzták Charlie Sheen-nek miután becsöngetett az indiánsátorba. Vicces jelenet volt!”
 • 10. efje 2010. január 09. 21:51
  „A képen érdekes módon úgy latszik mintha hiányozna az aknatető, ráadásul mindhárman azt nézik mégis kimaradt a képről. Helyette azonban latszik az utcai fa, egy ruhaszárító, egy alumíniumlétra, egy retro műanyagszék és a szomszéd ház fala. Ebből megtudhattak a betörők hogy csak befele kell mászni, kifele mar van létra sőt egy szék is. Masok nyugodtan kiadhatjak magukat gazszerelőnek, netán kéményseprőnek hiszen az nem feltűnő. Aztán meg olvassuk hogy "Trükkös tolvaj a szerencsétlenül járt családnál! Sokkoló fotókkal!" Gratulálok!”
 • 9. newdog 2010. január 09. 18:43
  „Lidocain! Minden oké, köszi! Tegnap előtt lett teljes a család, mindenki itthon, s mindenki jól! :-)))”
 • 8. igazságkereső 2010. január 09. 16:02
  „#5.newdog: ha tovább olvastad volna a cikket, vagy ha tárgyilagos akartál volna lenni,akkor akkor azt is kiemelted volna a média "hatalmaként",hogy soron kívül megtervezik,helyreállítják és bekötik a gázórát.Sajnos a fogyasztói naivitásnak időnként "ára" van, szerencsére ez a család reményeim szerint hamar felépül teljesen és minden mehet a régi, de "rendes kerékvágásban"!”
 • 7. dblaci 2010. január 09. 15:47
  „Gáztűzhely cserét be kell jelenteni? Ezt én se tudtam...”
 • 6. lidocain 2010. január 09. 14:14
  „newdog mi újság? otthon már a kis család? jól vagytok?”
 • 5. newdog 2010. január 09. 12:44
  „"cikkünk nyomán felkeresték őket az Égáz-Dégáz szerelői, megvizsgálták a rendszert, majd lekapcsolták a gázkazánt és a bojlert"

  A média hatalma! BRAVÓÓÓÓ!!!!”
 • 4. hírfigyelő 2010. január 09. 12:23
  „"Az 1993-as közművesítésnél a kivitelezők rákötötték a földgázra. Sajnos a tervrajzról lefelejtették a bojlert," Így megy ez nálunk egy-egy kivitelezésnél! Lefelejtenek ezt azt!
  És csodálkoznak rajta ha az új házakat is 3éven belül újítani kell! Láttam már rosszabat is sajnos!”
 • 3. tótkomlósi 2010. január 09. 11:53
  „Az csak duma, hogy lefelejtették a tervrajzról a bojlert!

  Át sem vette volna a Dégáz, ha nem felel meg a valóságnak!

  És még hány ilyen spórolós bekötés van?

  Meg sajnálja a pénzt az átvizsgálásra!

  A szomszédok nevét és születési dátumát is kiírhatta volna a DM!”
 • 2. hecsedli 2010. január 09. 10:16
  „Okos és építőjellegű hozzászólás.Bravó!!”
 • 1. Pinaman 2010. január 09. 10:07
  „Legalabb a szenmonoxid miatt nem kell almatlan ejszakakat tolteniuk otthon”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemben a forgalommal?

Balesetveszélyes, ezért nem támogatja a helyi szaktanácsadó testület, hogy forgalommal szemben is kerékpározzanak egyirányú utcákban Vásárhelyen. Tovább olvasom