Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Másfél órás hajvágás a tartós frizuráért

Hódmezővásárhely - Dauer helyett ma már komoly hajvágási technikákat kell tudniuk a fodrászoknak – mondta Cseh István mesterfodrász, aki Vásárhelyen tanít, a közelmúltban megkapta a Magyar Érdemérem Lovagkeresztjét. Szerinte a pályakezdők jobban boldogulnának, ha mestervizsgához kötnék a vállalkozói igazolványt.

– Anno a dauer volt a sláger, ezzel elfedték az esetleges hajvágási hibákat, jelentősebb tudást nem igényelt. Ezzel ki is merült a fodrászmesterség – idézte fel az 1970-es évek divatját Cseh István mesterfodrász, akit a közelmúltban a Magyar Érdemérem Lovagkeresztjével tüntettek ki szakmai munkájáért, versenyzői múltjáért, az utánpótlás neveléséért.

– A képzés is az akkori igényekhez igazodott. Manapság sokkal összetettebb, komoly hajvágástechnikákat kell megtanulniuk a diákoknak. 1-1,5 órát is vágni kell a vendég haját azért, hogy otthon, mosás után is megmaradjon az eredmény – magyarázta. Televízió- és rádiószerelőnek készült, fodrász lett. 30 éve tanítja a szakmát, jelenleg Orosházán és Vásárhelyen. A szomszéd megyében van üzlete, Vásárhelyen az Elegance Fodrász Szalonban dolgozik.

A mai diákoknak nemcsak a szakma fogásait kell elsajátítaniuk, hogy megéljenek fodrászként. A szövetkezetek idején kivétel nélkül minden pályakezdőnek volt munkahelye. Mostanság nem egyszerű elkezdeni dolgozni.

Cseh István a szakma fogásait magyarázza Vásárhelyen. Fotó: DM/DV
Cseh István a szakma fogásait magyarázza Vásárhelyen.
Fotó: DM/DV

– A tanulók 60-70 százaléka maradna a szakmában. Általában a gyakorlati helyüket célozzák meg munkahelyként. A tulajdonosok többsége nem igazán vállalja, hogy 1-2 évig alkalmazza, fizeti utánuk a járulékot úgy, hogy nincs vendégkörük. Amikor pedig már kialakult, továbbállnak, így nem térül meg a tulajdonos befektetése. A pályakezdők igyekeznek széket bérelni egy üzletben, ennek is vannak költségei, így a 60-70 százalékból jó, ha 30 százalék marad fodrász. A vállalkozói igazolvány kiváltáshoz kötelezővé kellene tenni a mestervizsgát, több lenne az esélyük
a boldogulásra – magyarázta Cseh István.

Férfifodrászatot tanult, a női fogásait oktatóitól leste el, később ebből is mestervizsgát szerzett. A katonaság után hobbiból kezdett versenyezni.

– Először bulinak tartottam, majd 1986-ban komoly edzésbe fogtam. Megnyertem a magyar bajnokságot, 10 évig nem tudták elvenni a címet. Világ- és Európa-bajnokságok következtek. Csapatban kétszer megnyertük az Amerika Kupát, Chicagóban a vb-n ötödikek lettünk. Közben felfogadtam egy olasz trénert. 2008–2010 között átlagban napi 4 órát gyakoroltam. Volt, hogy reggel elkezdtem, és hajnalig csináltam. 2009-ben megnyertem a párizsi Eb-t, a vb-n harmadik lettem. Férfi kategóriában indultam, de ehhez „vennem" kellett egy olasz modellt. Azt mondták, esélyem sincs magyar modellel, mert nincs kisugárzásuk – mesélte a 60 éves mesterfodrász, aki 3 éve akasztotta szögre versenyzői ollóját. Mind a mai napig képezi magát, legutóbb Londonban járt a Vidal Sassoon Akadémián.

– A neves cégek kollekciókat állítanak össze, a hajfestéstől a vágásig, a szárításig. Illik tisztában lenni a legújabb divattal. Most azzal, hogy az egyenesre vasalt haj ugyanolyan trendi, mint a hullámos vagy a rövid, aszimmetrikus frizura, és a meleg színek a dominánsak – árulta el.

Olvasóink írták

 • 6. CsengeleMSN 2013. május 27. 12:11
  „Mit jelent az, hogy tartós sokáig nem nő vissza a haj vagy, több kiló hajlakk van rajta és attól tartós?”
 • 5. mivan? 2013. május 26. 08:03
  „2. Lehet, hogy a fejet kéne lecserélni. Amúgy mindenben igaza van a mesternek.”
 • 4. EPERKE 2013. május 25. 16:27
  „Nem a szárításon múlik,kedves "Hétszűnyűkapanyányimonyók"!A vágás az alapja mindennek!
  Valóban rengeteg a pancser.ÉN azt sem engedném,h 9-10 hónapos hajvágó-tanfolyamokat indítsanak és aztán bátran nyithatnak üzletet.Mire????Ennél sokkal több van a szakmában és többet is kell nyújtani....és ahhoz ,h fenn tudj maradni,valóban kell az állandó képzés.Én is 18 éve vagyok a szakmában,folyamatosan képezem magam,most is egy féléves hajvágó iskolába járok.”
 • 3. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. május 24. 17:50
  „Atomlaikus vagyok, valaki elmagyarázná miféle összefüggés van a 1-1,5 órás hajvágás és a mosás utáni tartósság között?
  Hát nem a szárításon múlik?”
 • 2. ceruza2012 2013. május 24. 14:32
  „Tényleg jó lenne ha nem lenne annyi fakezű fodrász!!! Ismerőseim panaszkodnak: fodrásztól fodrászig mászkéálnak, mert egyiknek sem sikerült még olyan tartós frizurát készítenie amilyet ismerőseim szerettek volna. nagyon kevés a tehetséges, értelmes, jókezű fodrász. A többség pancser.”
 • 1. Esovaro 2013. május 24. 13:47
  „Azert nincs teljesen igaza. Azt a fazonravagasi technikat amit kesobb Sasson-nak hivtak, anyam a 40-es evekben tanulta amikor inas volt. Igy aztan amnikor divatba jott ujra anyam mondta dehat en igy tanultam valamikor,semmi uj nincs benne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás Rodolf Hervé fotóiból

A vásárhelyi Emlékpont új kiállítása a rendszerváltást követő időszak underground kultúráját és társadalmi változásait veszi górcső alá. Tovább olvasom