Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Megbüntették a német cserediákot az ellenőrök

Háromezer forintra büntették az ellenőrök azt a német cserediákot, aki magyar tanulótársával rendszeresen buszozott Szeged és Hódmezővásárhely között. A sofőröknél a jegyet a magyar tanuló kérte, így azoknak nem tűnt fel, hogy társa külföldi, akinek nem jár a kedvezmény.
Háromezer forintra büntették az ellenőrök azt a német cserediákot, aki magyar tanulótársával rendszeresen buszozott Szeged és Hódmezővásárhely között. A sofőröknél a jegyet a magyar tanuló kérte, így azoknak nem tűnt fel, hogy társa külföldi, akinek nem jár a kedvezmény. Korábban egyszer ellenőrizték mindkettőjük jegyét, igazolványait, és akkor nem találtak hibát. A vendéglátók azt hitték, a kedvezmény a külföldi diáknak is jár, és a nemzetközi diákigazolványt Magyarországon is elismerik.

Kölnből érkezett Hódmezővásárhelyre az a német középiskolás lány, aki a diákcsereprogram keretében vendégeskedett a vásárhelyi Nagy családnál. Magyar diáktársával, Mariannal naponta ingázott a vendéglátó vásárhelyi otthona és a szegedi Deák gimnázium között, s az utat minden alkalommal autóbusszal tették meg.

– Mariann lányom minden alkalommal felmutatta a diákbérletét, s kért még egy jegyet társának, aki nem beszélt magyarul. A buszsofőrök minden alkalommal félárú jegyet adtak. Egy alkalommal az ellenőr is ellenőrizte a gyerekeket, s rendben találta a bérletet és a jegyet is. Ezért mi is nyugodtak voltunk, azt hittük, a kedvezmény a nemzetközi diákigazolványra is jár. Tévedtünk, de az csak akkor derült ki, amikor az utolsó busszal megtett út alkalmával ismét ellenőrök szálltak a járatra – mondta Nagy Mihály. A nyugalmazott pedagógus hozzátette: háromezer forintot adott a gyerekeknek, hogy Szeged érintésével Budapestre utazhassanak. Lánya azonban nem sokkal az indulást követően azzal hívta fel telefonon, hogy csak a megyeszékhelyig jutottak el. Ugyanis a buszra felszálltak az ellenőrök, s háromezer forintra büntették meg őket, amiatt, mert a német diáklány is félárú jeggyel utazott. Ráadásul kijelentették: hatezer is lehetett volna a bírság.

Az édesapa úgy érzi, hogy a buszsofőrök is szabálytalanságot követtek el, amikor jóhiszeműen kiadták a félárú jegyet.

A Tisza Volán megbízásából 1995 óta a szegedi DAKÖRT Kft. végzi a jegy- és bérletellenőrzést. Mint azt Szabó Istvántól, a cég ellenőrzés-vezetőjétől megtudtuk, az ellenőrök sem változtak azóta, és az egyenruhájuk ugyanaz maradt, mint volt korábban, ezért derül csak a pótjegyről ki, hogy ők nem a Tisza Volán dolgozói. A konkrét ügyről elmondta: a középiskolás lányok megtévesztették a sofőrt. Az azért adta ki a német diáknak a félárú jegyet, mert hasonló korúnak találta, mint bérletet felmutató magyar társát, s semmiből nem derült ki, hogy külföldi.
Szabó István hozzátette: a nemzetközi diákigazolvány nem jogosít fel kedvezményes buszjegy vásárlására. Kérdésünkre, hogy mit csinálnak, ha külföldit érnek bliccelésen, elmondta, ugyanúgy járnak el, mint a magyarokkal, ha nem hajlandó kifizetni a pótdíjat, akkor leszállítják a járműről. Ebben az esetben azonban maradhatott, mert kifizették a büntetést. Az ellenőrzést vezető szerint az sem jelent mindig akadályt, ha a bliccelő egy szót sem tud magyarul, vannak angolul és németül beszélő ellenőreik is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesélő vásárhelyi kocsmacégtáblák

Többek között Frédi és Béni, Vuk nevű vendéglátóhely is van Hódmezővásárhelyen. Jó néhány régebbi… Tovább olvasom