Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Mezővárosi zsidó napok Hódmezővásárhelyen, Makón és Mártélyon

Mezővárosi zsidó napokat tartanak a Csongrád megyei Hódmezővásárhelyen, Makón és Mártélyon július 2-4. között; egyebek mellett zarándoklatot, koncerteket, irodalmi esteket és kiállításokat rendeznek.
A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezésében zajló programsorozaton az első napon autóbusszal elzarándokolnak Makóra Vorhand Mózes csodarabbi sírjához, előadással egybekötve megtekinthetik a felújított zsinagógát, majd helytörténész vezetésével múltidéző sétát tartanak Makó belvárosában.

A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban Szántó T. Gábor író irodalmi estet tart Vári György irodalomkritikus közreműködésével, a zenei aláfestést Kardos Dániel gitárművész biztosítja. Karrierjének első koncertjét adja Hódmezővásárhelyen az idén 20 éves Budapest Klezmer Band, mellette a Fellegini KlezmerGipsy is fellép az Alföldi Galéria udvarán. A rendezvény második napján Mit kezdjünk a múltunkkal? címmel a kommunista diktatúra évtizedeit bemutató közgyűjteményben, a hódmezővásárhelyi Emlékpontban tartanak tárlatvezetést, majd kerekasztal-beszélgetést rendeznek meghívott szakértőkkel.

Hódmezővásárhely XX. századi történetéről A város, amely szembenézett múltjával címmel Elek András, a hódmezővásárhelyi Emlékpont közönségkapcsolati munkatársa tart előadást, majd Mindenki fájdalma fontos címmel Szőnyi Andrea pedagógus osztja meg gondolatait az Emlékpontban. Ezután A szecesszió gyöngyszemei címmel a hódmezővásárhelyi zsinagóga története kerül terítékre a Zsinagóga Tours szervezésében. Ezen a napon a Sheket és a Söndörgő zenekar koncertezik a hódmezővásárhelyi zsinagógában. A harmadik napon a hódmezővásárhelyi Holokauszt Múzeumban emlékeznek az idén 150 éve született Herzl Tivadarra, a cionizmus megalapítójára. Délután halászléfőző show-t rendeznek Mártélyon, melynek keretében élőzenével egybekötött piknik, csongrádi borkóstoló és Duna-Tisza menti halászléfőzés lesz. Hódmezővásárhely a történelmi idők során befogadta valamennyi történelmi egyház híveit.

Az egykoron döntően református vallású városban található római katolikus, evangélikus templom és zsinagóga is, utóbbit néhány évvel ezelőtt felújították. A hódmezővásárhelyi azon kevés magyarországi zsinagóga közé tartozik, amelyek berendezésükkel együtt maradtak meg. Az egyszerű, inkább a színek harmóniájával ható, kézzel faragott padok eredeti állapotukban helyreállítva láthatók a zsinagógában.

Olvasóink írták

 • 8. szilléri 2010. június 24. 15:17
  „Azért az ,,árpádsávos" zászló levételét nem bocsájtom meg Erdélyi úrnak ! <moderálva>
  ,,A meglévő, jól beilleszkedett neológ zsidók mellé most nagyszámú haszid zsidó települne Hódmezővásárhelyre. Az ügyben azóta sajtótájékoztató is volt, és feltöltöttük a kiszivárogtató, Erdélyi Miklóssal készült felvételt."”
 • 7. igaz1017 2010. június 22. 18:36
  „Igazad van Dodó!Reméljük nem tart már sokáig!Nem fogják bírni az emelkedő rezgést.Bárcsak ott tartanánk már!”
 • 6. szilléri 2010. június 22. 15:57
  „Már azt hittem, hogy meguszom ezt a hetet is valami hasoló megemlékezés nélkül.

  Hát nem változnak az idők !

  1% kb -os probléma!
  80 000 zsidó és kb 100 kinai él kis hazánkban.
  Szeretnék egy kinai hetet is.
  Legalább nem kell kárpótlást fízetnem és nem kell bocsánatot kérnem hetente tőlük !
  Bocs ! Mennyi támoigatásomba kerül ez nekem? Inkább egy Csángó fesztivál támogatnék !”
 • 5. szuszikla 2010. június 21. 20:49
  „Huha de jó! Ez már tömegrendezvény ahól már mentőt kell kirendelni, és ez praktikus is lehet, mert pillanatok alatt eltudnak végezni "bármilyen" műtétet, hiszen kéznél van a szike, olló stb.”
 • 4. szilmaril2 2010. június 21. 13:58
  „Hát a piknik az nem tudom fog-e menni nyakig az árvízben? Ha így haladunk, abban az időben
  még nem lesz a helyén a holtági víz......”
 • 3. Hód 2010. június 20. 19:14
  „Jó lenne, ha a zsidó tőke is megjelenne Vásárhelyen!”
 • 2. dodó 2010. június 20. 17:11
  „Micsoda kirekesztés már megint?
  3 500 település van Magyarországon és csak háromban tartanak zsidó napokat?
  Követeljük, minden városban,kerületben, községben és tanyaközpontban tartsanak ne csak zsidó napokat, de zsidó heteket! Később a nagy sikerre való tekintettel zsidó hónapokat, és rövid idő alatt elérhetővé válik a zsidó évek bevezetése a zsidóvá lett Kárpót-medencében!”
 • 1. zero 2010. június 20. 13:56
  „Hú de jó lesz. Végre valami amit mindenki szeret .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó egy vásárhelyi szórakozóhelyen

Egy férfi szombat éjszaka azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a vásárhelyi Ifjúsági Ház nevű… Tovább olvasom