Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Nagydíjas a pálinkásbutykos

Hódmezővásárhely - Jelentős sikert aratott étkészleteivel a nemrégiben Mezőtúron rendezett fazekas triennálén két vásárhelyi fazekas. Nagybata Mária a zsűri nagydíját érdemelte ki, míg Tóth Benedek első helyezést ért el, és különdíjat kapott.

Megöregedtek a vásárhelyi fazekasmesterek. Török Ferenc kivételével, aki kályhacsempe készítésével foglalkozik, a többiek már mind nyugdíjas korúak. A fiatalabb fazekasok is átlépték már a harmadik, illetve a negyedik x-et. Közülük ketten jelentős sikereket értek el a nemrégiben Mezőtúron lezajlott XI. Alföldi Fazekas Triennálé országos kiállításon. Nagybata Mária a 27 versenyző közül a nagydíjat érdemelte ki, míg Tóth Benedek első helyezést ért el, és elnyerte a Túri Fazekasmúzeum különdíját is. Mindketten a vásárhelyi Bálint Józsefné fazekasmester műhelyének munkatársai.

– Amikor diákként ellátogattunk a majolikagyárba, azonnal beleszerettem a szakmába – árulta el Tóth Benedek (35). A díjnyertes fazekas szerint nemcsak kézügyesség és formaérzék kell ahhoz, hogy valakiből igazi szakmabeli legyen, de erőnlét is, hiszen 4–6 kilós vagy még ennél is nehezebb agyagdarabokat kell mozgatni. A triennáléra a mindennapokban is használható edényeket: kuglófsütőt, sütőtálat, étkészletet, csíkmákszűrőt és egy csörögés vagy rácsos tálat készített.

Tóth Benedek tálkészítés közben. Nagyon korán beleszeretett a szakmába. Fotó: Tésik Attila
Tóth Benedek tálkészítés közben. Nagyon korán beleszeretett a szakmába.
Fotó: Tésik Attila

A nagydíjas Nagybata Mária (45) eredetileg kerámiafestő, és 15 évig dolgozott az Agyagipari Szövetkezetben.

– Számomra a fazekasmunka szépségét maga a forma elkészítése és annak varázsa jelenti, hogy a saját ízlésem szerint díszíthetem az edényeket – mondta, miközben mesterien vitte fel a motívumokat az írókával a kezében lévő tányérra.

A nagydíjat egy 42 centi magas pálinkásbutykossal, egy rácsos szélű gyümölcsöstállal, halászlékészlettel, sütőtállal, egy mosdótállal és kancsóval érdemelte ki.

A dísztányérok alkonya

Nincs már kereslet az 1970-es és 80-as években igencsak divatossá vált dísztányérokra. A konyhák, a folyosók, sőt erkélyek falait díszítő tányérok helyett ma kifejezetten a piaci igényeknek megfelelő termékek készülnek a vásárhelyi mesterek üzemeiben. Leginkább az agyag étkészletek számítnak most trendinek.

Olvasóink írták

  • 2. VásárhelyiÁgi 2009. július 04. 08:44
    „Nem Mártáról van szó?”
  • 1. xanadu 2009. július 03. 15:08
    „Gratulálok mind a két Mesternek!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dugó formájú tyúktojás

Hódmezővásárhely - Dugó alakú tojást tojt Vásárhelyen Bugyi Antalék tyúkja. A furcsa alakú… Tovább olvasom